GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sanader smije govoriti o slučajevima, ali ne smije utjecati na suce

Sanader smije govoriti o slučajevima, ali ne smije utjecati na suce
PRIJE TV NASTUPA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2012 / 15:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Bivši premijer Ivo Sanader neće biti vraćen u istražni zatvor ako u javnim istupima bude spominjao slučajeve u kojima je optužen ili osumnjičen, ukoliko se njegove izjave pritom ne protumače kao prisila na pravosudnog dužnosnika, što je zasebno kazneno djelo, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.
U uvjetima za Sanaderovo puštanje na slobodu, uz jamčevinu od rekordnih 12,4 milijuna kuna, naime, nije navedeno da na slobodi ne smije predviđati tijek postupka, što zakon također propisuje u nekim slučajevima.

"S obzirom da se u istražnom zatvoru na prijedlog USKOK-a nalazio isključivo zbog opasnosti od bijega, kao mjera opreza određeno mu je da bez dozvole suda ne smije napuštati Zagreb te da se mora odazivati sudskim pozivima", kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Pojasnio je da se optuženikovi javni istupi zbog toga ne mogu protumačiti kao kršenje uvjeta jamstva. No, druga je stvar njegova kaznena odgovornost ako u istupima počini kazneno djelo prisile prema pravosudnom dužnosniku, dodao je Devčić.

To nedjelo sankcionira 309. članak Kaznenog zakona koji propisuje da se novčanom kaznom ili zatvorom do šest mjeseci kažnjava onaj tko prije donošenja pravomoćne sudske odluke u javnim sredstvima priopćavanja ili pred skupinom ljudi iznosi mišljenje kako bi pravosudni dužnosnik trebao postupati i kakve odluke donositi.

Iako do sada nije predviđao kakve bi odluke sud trebao donijeti u njegovim slučajevima, osim tvrdnje da je nevin te da su sve optužnice konstruirane, Sanader je više puta komentirao svoje slučajeve ili svjedoke koji ga terete.

Tako je posljednji put, početkom rujna kada je optužen u slučaju Planinska, glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića prozvao da protiv njega "montiranim optužnicama" vodi "križarski rat".

Tada je izjavio i da žali što je nakon dolaska na vlast Bajića ostavio na dužnosti, jer njegovi postupci "nemaju nikakve veze s demokracijom i zakonima".

Mediji stoga nagađaju da će oštre riječi prema USKOK-u i državnom odvjetništvu koje ga tereti za nizu korupcijskih afera, ali i ratno profiterstvo u slučaju Hypo, Sanader iznijeti i ove nedjelje na HTV-u u prvom televizijskom nastupu nakon bijega iz Hrvatske i kasnijeg uhićenja u Austriji koja ga je izručila Hrvatskoj.

Tagovi: Ivo Sanader, Krešimir Devčić, USKOK, Fimi-media, Aleksandar Stanković, Nedjeljom u 2, HRT
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti uzastopni tjedan
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti uzastopni tjedan
ZAGREB - I početak prosinca donio je optimizam na Zagrebačkoj burzi. Indeksi su u plusu već peti uzastopni tjedan, a ovoga se puta rast dogodio uz veći volumen prometa.
Kataklizma na Adi Bojani
RUŠENJE
Kataklizma na Adi Bojani
ULCINJ - Erozivni proces na zapadnom delu ostrva Ada Bojana ugrozio je smeštajne kapacitete HTP "Ulcinjska rivijera". Nepovoljni vremenski uslovi i veliki talasi počeli su da urušavaju apartmane koji su se usled erozije našli na prvoj liniji do mora.
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
SAVJET
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je Odluku o osnivanju Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude kojom se okupljaju svi relevantni dionici turističkog sektora kako bi se zajedničkim djelovanjem hrvatski turizam što bolje pripremio za nadolazeće razdoblje, navodi se u priopćenju medijima.
Europljani spremni za inozemna putovanja, posebno Nijemci
PUTOVANJA
Europljani spremni za inozemna putovanja, posebno Nijemci
BERLIN - Europljani se više zanimaju i spremni su za putovanja u inozemstvo u idućih 12 mjeseci, posebno Nijemci, pri čemu od odredišta najviše traže visoke sigurnosne standarde i pozitivne epidemiološke slike, no i dalje se suočavaju s ograničenjima putovanja čije se ukidanje, kao i porast putovanja, očekuje s dostupnošću cjepiva.
Kriptovalute stižu na Wall Street
VELIKI INTERES
Kriptovalute stižu na Wall Street
NEW YORK - Povećani interes institucionalnih investitora, prihvaćanje od strane sve više kompanija i platnih sustava, kao i ponovna vjera da bi mogle biti sigurno sklonište kapitala u kriznim vremenima, ponovno su donijeli optimizam u svijet kriptovaluta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE