GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Samo ja ne znam tko sam

Samo ja ne znam tko sam
PONEDJELJAK, PRIČA ČETRDESETČETVRTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2013 / 19:47
Autor: Daniel Bele
ZAGREB - SEEbiz u suradnji s nakladničkom kućom Celeber objavljuje u nastavcima roman Daniela Belea "Ponedjeljak". Danas je na redu 44. priča.
U vješto skrivanoj groznici, tek po dolasku u Vrbovec, s Igorom odlazim po pasoš u Zagreb. Iznemogao od preispitivanja, za svaku sam prozaičnu temu preumoran, a preživljena me kriza identiteta učestalo prati žmarcima i ledeno znojnim leđima. Igoru se iz dubine svoga rasula nemalo divim. Prije tri godine, dakle nakon dvije godine provedene u zajednici, u razgovoru sa sestrom Elvirom na kojemu je dugo insistirao, povjerio joj je kako se osjeća slabićem i neizgrađena karaktera, te kako vjeruje da će se profurati po izlasku iz zajednice. Elvira je ostala zabezeknuta njegovim ogromnim povjerenjem, pomalo već svikla na blijede narkomanske pokušaje šaniranja blagoslova dečki toga perioda kojih samouvjerenost redovito amputira istinu. I sam bih u tome periodu, u prilici razgovora sa njome, insistirao ostaviti lažan dojam izgrađene osobe. Dirnuta do suza, priznala mu je kako se u svojoj predrasudi već pripremila beskrajno ga poniziti, objašnjavajući kako je iz toga razloga i odgađala dati mu priliku za razgovorom.

Malo koga je srela tolike hrabrosti za susretom s vlastitim siromaštvom i slabošću poput njega, osobito ovako izravno pred njome. Stoga ga je 'za nagradu' poslala u Bari, gdje je slijedeće 2 godine ginuo radi istine u koju je vjerovao i konačno si, citiram: 'izgradio kosti'. Za patnju koju mu je priredila i poradi koje ju je mnogo puta proklinjao, danas joj je beskrajno zahvalan, svjestan da bez toga koraka njegova osoba ne bi bila potpuna. Uvjeren kako sam prebačajem u Italiju 'kažnjen za nepriznatu nezrelost', strahovito me zbuni, a potom podignu njegov moralni katapult:

"Italija, buraz, ha? Koji dar, čovječe! Da, da ovaj si dio igre uspješno položio! Sada laganica samo utvrdiš gradivo, i vjeruj mi, bit ćeš konačno zadovoljan sa sobom! Biti će ti mrak gore!"
Kakav preokret!?! Halo? DAR!?! Ovo je DAR!?! I dok se u šoku 'kaznu' premještaja natjeram prispodobiti 'darom', odavna me priželjkivana podrška poput klizaćeg starta izbaci iz tek postignute ravnoteže:
"Daj, moramo se požuriti da ti zrihtamo internacionalnu vozačku, da možeš voziti u Italiji! Ovakvih trijeznih dečki sa šarom uvijek fali gore! Di se to sređuje u Zagrebu?"
Kaj me zašprehava? Nema šanse, ovaj igrač je pretjerano iskren da bi mi podilazio!
"Draškovićeva, brijem, u centru!"

Neprežaljeni Zagreb, poput sasušene spužve upijam u izranjane pore. Premda pri sivoj susnježici djeluje tmurno i nimalo sklon oprostu, oduševljenje dinamičnim centrom učini da mi promaknu razlog radi kojega ćemo do 'name' na trgu. Pod satom srećem Kolareka, breakera. Di si, kaj si, ono ne? Baš mu je drago kaj me vidi, nakon koliko ono kuki? Čeka curicu, sim tam, ne! Izgnanstvom zaboravljeni klišeji nikako mi me leže, udarim direkt na dubinu. Promjena ga ritma ne iznenadi već se breakerski dočeka na noge, ukratko mi prepriča kako je život 'nivea' 'hardijana', ali borac je, uspjet' će, vjeruje u sebe. Vjeruje i u mene, uvijek sam bio faca, komplimentom zbrejka naposljetku i mene. Pa da, on me zna preko skejt brije! Da, da, afkors da će pozdraviti Seju, koji me još uvijek rado spominje...
Pometen nostalgijom, u prizemlju veličanstvene 'name', naletim na 'yo clan posse' Lunara, grafitera.

'Kaje burke, kaj ješbri zadnjih par godina, niš te ne damgle po centru!?! Ne rise da si zalilpa f komunu?'
Nakon što smo izmijenili reperske geste, slasno se nasmijemo činjenici kako smo ih davno prerasli. Zanesen pojašnjavanjem kako mi se život svodi na šljaku, molitvu i altruizam odjednom shvatim da pričam sam sa sobom, a njegov 'posljednji zagrebački grafit', pri rukovanju u 'naminom' holu, stade blijediti u mome sjećanju:
"Emtima čoeče, kakvi su ti to dlanovi!?! Jeo'te patak, imaš lopate, a ne keru, ono kuiš ane!?!"
Pretvoren u hou (uho), zabavljen sam posljednjom mutacijom zagrebačkog slenga. Hvatam kraj rečenice, u uredu HAK-a u Draškovićevoj gdje sređujem vozačku:
"...on ti je sada, ono kak se veli, 'between jobs'!".
Jedva suspregnuta smijeha, pomislim koji smo fckng wanabee-i, mi HRVATI. Sada je očito 'hoch' izbrijavati engleski, kao za Austro-Ugarske njemački, 'bečka škola' i te spike. Ti, guzili bi se za 'par dinara', samo da se dočepamo te 'blagostanjske' Evrope, a ovi su po haraču gori od Mongola! Samo malo, pa i ja tak spikam, prenerazim se!!!

Malne samouvjereniji, pozitivnim argumentima prebačaja u Italiju dodam i nenadani posjet voljenom Zagrebu, premda se izvježbanom introspekcijom u 'mi hrvati' situaciji prepoznam licemjerom. Nakon dugo se vremena osjetim živim, vjerujući kako ću večeras barem u jednom zagrebačkom kružoku biti spomenut.

Zadovoljstvo Zagrebom pokažu se anestetikom kratka djelovanja. Svakim sam kilometrom bliže Italiji više opsjednut sam dojmom kažnjenika 'za nezrelost'. Skriven za isforsiranim šalama, brišući znojne dlanove o unutrašnjost 'đubretarca', rumenih obraščića nakon popikavanja pri izlasku iz auta, konačno stupim klimavom nogom na talijansko tlo. Poznati glas prve upućene mi rečenice, zaustavi nabreklu knedlu u grlu:

"Ča je Bele, maskerone? Ča se smiješ, kvadrat jedan? Ajde brajo, skini te maske! Sa' si kako površan, a u Ugljanima si samo dava uglavu momkami!?! Pa 'koji si ti Bele, rekaj abi znali!"
"Bok Radek, bok! Kaj ti nisi u Poljskoj!?!", promucam.
Poljski me žalac pogodi posred krvave rane, u groznici uronim nazad u uobrazilju. Doista, tko sam ja? U paranoičnom bunilu primijetim Don Stefana:
"Hej Francese, hai portato le borse?" (Francuzu, jesi li ponio torbe?)

I on ZNA! Zna da sam prebačen u Italiju radi svoje nezrelosti, radi neizgrađena karaktera! Osjetim uobrazilju projiciranu na sve oko mene. Svi znaju, znaju da sam nikakav! Samo ja ne znadem tko sam!

Tagovi: Daniel Bele, Celeber
PROČITAJ I OVO
Ministarstvo: Zbog pesticida opozvano vrhnje i Cremino za kuhanje
PESTICIDI
Ministarstvo: Zbog pesticida opozvano vrhnje i Cremino za kuhanje
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je u utorak potrošače o opozivu još dva proizvoda, vrhnja i Cremina za kuhanje, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.
East Meets West Gastronomic Extravaganza u lošinjskom restoranu Matsunoki
GASTRO
East Meets West Gastronomic Extravaganza u lošinjskom restoranu Matsunoki
MALI LOŠINJ – Lošinjski restoran Matsunoki, smješten u luksuznom Hotelu Bellevue u uvali Čikat, 10. kolovoza postat će domaćin vrhunskog epikurejskog dining eventa "East Meets West", susreta različitosti kuhinja istoka i zapada.
Dolar blago oslabio, ulagače zabrinjava delta soj
FOREX
Dolar blago oslabio, ulagače zabrinjava delta soj
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u utorak blago pala jer zbog slabijih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog gospodarstva i širenja delta soja koronavirusa ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama.
Koliko je opasan etilen-oksid?
POVLAČENJE PROIZVODA
Koliko je opasan etilen-oksid?
ZAGREB - U  većini slučajeva riječ o aditivu E410, odnosno zgušnjivaču koji se dobiva iz brašna sjemenki rogača, uglavnom podrijetlom iz Indije, gdje je etilen-oksid dozvoljen u proizvodnji hrane.
Američki CDC upozorio Amerikance da ne putuju u niz država
UPOZORENJE
Američki CDC upozorio Amerikance da ne putuju u niz država
WASHINGTON - Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorili su američke državljane da ne putuju u niz zemalja zbog rasta broja zaraženih u tim državama, među kojima su i Grčka, Malta i Irska, objavio je Reuters.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE