GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Samo brzi zaokret spasio je hrvatski turizam od crne prognoze UNWTO-a

Samo brzi zaokret spasio je hrvatski turizam od crne prognoze UNWTO-a
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2020 / 18:14
Autor: dr. sc. Krešimir Dabo, Tajnik Odjela za turizam na Edward Bernays University College
ANALIZA - Ovih dana su objavljeni podaci o srpanjskim turističkim rezultatima nekoliko zemalja iz našeg okružja koje smatramo konkurentima na tržištu – ovakve objave nas u prvom redu uvijek podsjete na to koliko je hrvatski eVisitor tehnologija 21. stoljeća.

Imati na dnevnoj osnovi precizne podatke o broju gostiju dok drugima treba gotovo mjesec i pol da podatke prikupe i obrade velika je pomoć u planiranju i provedbi aktivnosti u turizmu.

Ali hrvatski turizam i oni koji se o njemu brinu nisu brži od konkurencije samo u prikupljanju podataka o broju gostiju. Brzina prikupljanja relevantnih podataka i njihove analize te prilagođavanje okolnostima koje se mijenjaju iz dana u dan temelji su uspješnog poslovanja, a brzo i uspješno djelovanje Hrvatske turističke zajednice te drugih ključnih dionika na spašavanju ovogodišnje turističke sezone vjerojatno zaslužuje da postane case za proučavanje u akademskim okvirima.

Prisjetimo se na trenutak koje su teme dominirale kao problemi hrvatskog turizma prije samo deset mjeseci, kad smo privodili kraju 2019. godinu: overtourism i njegov pritisak na lokalne zajednice, rast zračnog prometa i broja turista iz prekomorskih zemalja te kroničan nedostatak, čak više i ne stručne, nego bilo kakve radne snage u turizmu. A onda se COVID-19 prvo pojavio u Kini, zatim se proširio na Europu, krenuo iz Italije i u samo nekoliko tjedana u veljači i ožujku potpuno promijenio svijet u kojem živimo.

Glavna tema u turizmu postala je – hoće li ga uopće biti. Politika se odlučila na kalkulirani rizik, provesti strogu karantenu, očistiti zemlju od virusa i s prvim danima ljeta otvoriti vrata turistima. Hrvatska turistička zajednica tu je napravila veliki strateški zaokret, koji je uvelike utjecao na to da danas za sobom imamo više nego zadovoljavajuću turističku sezonu. Ispravno se zaključilo kako će hrvatska prednost biti mogućnost dolaska automobilom iz kruga zemalja srednje Europe – i korona izgleda manje strašno ako znate da u slučaju stani-pani možete sjesti za volan i do noći biti kod kuće.

Resursi HTZ-a namijenjeni oglašavanju pretočeni su u privlačenje turista iz zemalja srednje Europe – Nijemaca, Austrijanaca, Čeha, Slovenaca, Mađara... Karavane automobila i kampera spustile su se na Jadran i umjesto očekivanog potopa (UNWTO nam je davao izglede za 30 posto prošlogodišnjeg prometa) imali smo od početka godine do kraja kolovoza 41 posto dolazaka i 53 posto noćenja u odnosu na rezultate iz 2019. Kolovoz je bio na izvanrednih 64 posto prošlogodišnjih noćenja, a u prvim tjednima rujna u Hrvatskoj još uvijek boravi oko 200 tisuća stranih gostiju.

U usporedbama srpanj prema srpnju, Hrvatska je imala 50 posto lanjskih dolazaka, Španjolska 25 posto, Portugal 17 posto, Cipar 12 posto, a Turska 14 posto. U apsolutnim brojkama, Hrvatska i Španjolska su u sprnju imali isti broj turističkih dolazaka – po dva i pol milijuna, što je šokantan rezultat obzirom na veličinu španjolskog tržišta i države u odnosu na Hrvatsku. Grčka, Francuska i Italija tek će objaviti svoje rezultate za srpanj i bit će zanimljivo opet napraviti usporedbu, kao i usporediti ukupne godišnje rezultate mediteranskih zemalja po isteku 2020.

Ovi su rezultati vjerojatno i u jednoj manjoj mjeri utjecali na izbor direktora HTZ-a Kristijana Staničića na mjesto potpredsjednika European Travel Comissiona, krovne i najvažnije europske turističke organizacije posvećene promociji Europe na trećim tržištima. Ovo je prvi put da je jedan Hrvat tako visoko pozicioniran u toj organizaciji. Naravno da je Staničićevom izboru prethodilo mnogo tihog rada, a vjerojatno i lobiranja, ali ovaj povijesni rezultat hrvatskog turizma u doba pandemije sigurno nije odmogao.

Tagovi: hrvatski turizam, UNWTO, Hrvatska turistička zajednica, Kristjan Staničić
PROČITAJ I OVO
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
TURIZAM
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
DUBROVNIK - Dubrovnik će potkraj godine dobiti Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, jedan od 6 takvih u Hrvatskoj. Projekt vrijedi više od 13 i pol milijuna eura, a gradu koji je jedan od naših turističkih bisera bit će novi adut u zadržavanju i podizanju kvalitete.
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
OČEKIVANJA
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
BRUXELLES - Europska komisija očekuje da će ostvariti povrat od oko 2,6 posto od ulaganja sredstava koja pripadaju Središnjoj banci Ruske Federacije, a koja su zamrznuta pod sankcijama EU-a, navodi se u dokumentu u koji je "Politico" imao uvid.
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
PLEMENITI METALI
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
NEW YORK - U ponedjeljak je cijena zlata prvi put nakon godinu dana premašila 2000 dolara (vrijednost mu je ovaj mjesec porasla gotovo 10 posto), a bitcoin je već u srijedu dosegao 28.800 dolara (ovogodišnji rast veći od 70 posto).
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
NEW YORK - Svjetska tržišta kapitala ovoga su tjedna ponudia nervoznu trgoovinu, no ishod je na kraju ipak bio pozitivan.
Loš tjedan za dolar
FOREX
Loš tjedan za dolar
LONDON - Kraj ožujka bio je loš za tečaj dolara, a američka valuta oslabila je i u odnosu na euro i u odnosu na jen.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE