GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Salto infernale!

Salto infernale!
SUMRAK HRVATSKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2015 / 18:51
Autor: Stjepo Martinović
KOLUMNA - Stariji čitatelji vjerojatno će se sjetiti najčešćeg naziva tribina i okruglih stolova početkom devedesetih godina prošlog stoljeća: Hrvatska – jučer, danas, sutra; 25 godina kasnije nema više nikakva javnog dijaloga o 'pravcima razvoja' sutra – presječen je znamenitim 'Imamo Hrvatsku…' (odavno znamo kakvu: kao udbaško-ustašku džamahiriju) – a danas se pretopilo u jučer… vrlo jučer, prekobicnulo se (rekli bi klinci) pakleno sve do 24. travnja 1942. godine.

Od zloglasne najave krivoustog mitomana, na prvom saboru kleronacionalističke sljedbe u dvorani 'Lisinski', da NDH 'nije bila samo ustaški zločin, nego i…' pa do reafirmacije jednačenja po identitetu kvislinške tvorevine i postjugoslavenske paradržavice, izrečenog na konstituirajućem zasjedanju saziva Sabora proisteklog iz izborne farse 8. studenog, Republika Hrvatska po svojim je ustavnim odredbama spala upravo na to: isprazne definicije pregažene u režiji klerofašističke reconquiste!

Slučaj, nerijetko pakleno duhovit režiser, htjede da se samo šest sati nakon sjednice na kojoj će novoizabrani predsjednik ustanove svojedobno (o)krštene kokošinjcem 'spontano' izviknuti prijedlog o podržavljenju per definitionem instituta vlasti naroda i za narod, u nedalekoj Bazilici Srca Isusova održala još jedna crna misa-zadušnica za kuma oktroirane staleške inačice istoga, pa je tako sijevnuo dražestan vremenski most (time-space bridge, rekao bi Gene Roddenberry) unatrag… sve do namračnijeg razdoblja u svekolikoj povijesti zemljice hrvatske, onoga koga se svatko čovječan zgraža i srami, a s nostalgijom sjećaju fosilni idioti, relativiziraju ga budaletine bez humane uspravnice(!) i mrvice stida.

Stanovite okolnosti izvan moje konfiguracijske moći spriječile su me jučer da se pridružim prijateljima na suprotnoj strani Palmotićeve, pa sam percepcijsku sliku krpio iz medijskih izvještaja – i još se jednom sablaznio: u dnevniku državne, javne televizije (a ne nekoga privatnog servisa s garažnom koncesijom!), barem dvostruko više vremena nego Snježana Banović dobio je troglodit koji se bahato pohvalio svojom dijagnozom – ni najmanje ne strahujući od policije! Drugim riječima: re-ustašizacija Hrvatske nadire ne samo zahvaljujući idiotizmu prvog čovjeka novog saziva skupštine na Markovu trgu, bijedno hinjenoj neukosti čudnovate pojave s Pantovčaka, memoriji po korigiranom vremenu oportunističkih krpelja i gnjida… nego i neproničnim vrijednosnim krmeljima na očima 'novinara' blaženo lišenih svake dvojbe o neprihvatljivosti ukazivanja (promocijske!) pažnje pacijentima odbjeglim s poglavnikova odra.

Apsurd poprima sve bizarniju dimenziju: jedan internetski portal anketira posjetitelje – poziva ih da se opredijele jesu li za totalitarnu varijantu državnog parlamenta, ili za njegovu ustavnu demokratsku verziju… baš kao da se radi o optiranju za-ili-protiv silikonima unakaženih sisa. A krvavo je vrijednosno pitanje posrijedi, zaštita antifašističkih ishodišta Republike – nikakva estradna dvojba!

Često požalim što sam skloniji oporu humoru, sprdačini i sarkazmu, nego konkretnoj akciji; kada je – u ozračju nacional-katoličkog delirija – papa Ivan Pavao II kadio na zagrebačkom hipodromu, izazvao sam nemalo čuđenje redakcijske kolegice Gordane Tintor, rekavši da je 'Poljak s misijom scenaristički izbrušenom u Langleyu' (sjedištu CIA-e) došao pobiti koplje u mekano, znajući gdje će kleronacionalističko sjeme dati svoje otrovne plodove. Da, osamostaljena je Hrvatska u Vatikanu obilježena bojom namijenjenom vazalnim državicama izmještena suvereniteta – zapasana kao morbidni protektorat, s obavezom da 'poguranac' u vrijeme prikupljanja međunarodnih priznanja masno plati u novcu, srednjevjekovnoj privilegiranosti Crkve i retrogradnom dizajnu države i društva. Jednako kao i Wojtylina Poljska, nad čijim se ubrzanim zaokretom prema hard core nacionalističkom konzervativizmu uzrujavaju u Bruxellesu, ali i u drugim ex-tranzicijskim zemljama, strahujući od domino-efekta urušavanja građanskog moderniteta osvojenog o slomu realsocijalizma. A tada, 10. rujna 1994. – kad je Wojtyla za vojnoga vikara ratnozločinačke vojske rekao da je bio 'najsvjetliji lik i istinski čovjek Crkve' – trebalo je uskliknuti: Dzięki! Dzięki nie! Onda, ili barem 3. listopada 1998., kad je istoga mračnog klerika proglasio blaženim… jer se vatikansko sponzorstvo nad Lijepom našom nikako ne može odvojiti od povijesne slizanosti ustaštva i katoličkoga klera – sve od godina Draganovićeve 'štakorske staze' za otpremanje izbjeglih ustaša u Argentinu do fra Lasićevih uvreda biblijske nevine dječice izjednačavanjem s ubojicom.

Hrvatskoj se ovih dana nasilno nameće stečajno-ovršni manager, arbitrarno redizajnira ustavni karakter, onima koji su je izgrađivali 45 godina bezobrazno poručuje da su jugokomunistički šljam, nostalgičari i građevine drugoga reda u usporedbi s domoljubnom dijasporom – a nadasve se sintagme kao što su nacionalno jedinstvo, konsenzus i akcijska solidarnost prostituiraju mrčenjem jednoumljem poražene kleronacionalističke ideologije. U travnju 1941. godine šačica ustaškog ološa dovezena je okupatorskim kamionom do Karlovca da bi ondje proglasila 'nezavisnu državu hrvatsku' – u prosincu 2015. naplavina malomišćanskih ministranata odigrala je najprljaviju ulogu u povijesti obnovljenog višestranačja: poslužila kao most bagri i probisvijetima da dokrajče Republiku, pogaze njeno ustavno određenje i zabiju posljednji čavao u lijes njenog suvereniteta.

'Slučajna država', po dosjetci dripca koji je itekako pridonio da ne (p)ostane 'namjerna', prometnula se u državu-slučaj s kauča provincijskog psihijatra – kako znakovito… i jadno!           

Tagovi: Tihomir Orešković, Ante Pavelić, Željko Reiner, ustaše, Snježana Banović, Stjepo Martinović, papa Ivan Pavao II
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
BEOGRAD - Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 369,8 miliona dinara (3,14 miliona evra), od čega gro otpada na trgovanje državnim dugom.
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice
OBVEZNICE
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice

BEOGRAD - Kompanija Telekom Srbija uspešno je emitovala svoje prve korporativne obveznice u iznosu od 23,5 milijardi dinara, saopštila je Narodna banka Srbije.

Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
HRANA
Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
ZAGREB - Drugi Okrugli stol u sklopu projekta „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“ održao se na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a stručnjaci su raspravljali o metodama i primjeni senzorske analize u vrednovanju i kontroli poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
DESTINACIJE
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
ZAGREB - Zadar, Rovinj i Lošinj našli su se među 50 svjetskih destinacija koje je odabrao i uvrstio u svoju novu knjigu "Wish you were here" međunarodno priznati turistički konzultant i profesor Terry Stevens iz Walesa, objavili su u petak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
ZAGREB - U petak su na hrvatskom tržištu kapitala prevladala negativna kretanja, pri čemu se raspoloženje čak i intenziviralo u odnosu na dan ranije, dijelom i pod utjecajem gubitaka na drugim europskim burzama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE