GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S izložbe o Tesli poziv za povratak njegova kipa na Institut Ruđer Bošković

S izložbe o Tesli poziv za povratak njegova kipa na Institut Ruđer Bošković
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2012 / 19:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - S izložbe "Nikola Tesla" akademskoga kipara Pere Jelisića, otvorene danas na Institutu Ruđera Boškovića (IRB), upućen je poziv javnosti da se uključi u inicijativu IRB-a da se u okrilje toga instituta vrati kip Nikole Tesle, rad Ivana Meštrovića, kako bi on ponovno činio spomenički par s kipom Ruđera Boškovića, što je, rečeno je, bila Meštrovićeva želja.
Dosad nitko nije pitao što je s obećanjem Grada da će Institutu napraviti novi odljev spomenika? Uz Ruđera Boškovića, Nikola Tesla, kipara Ivana Meštrovića, zaštitni je znak Instituta Ruđera Boškovića i kipovi obojice stajali su u dvorištu Instituta. Institut ga je posudio Gradu jer su odgovorni gradski ljudi kasnili s pripremom 150. obljetnice Teslina rođenja te nisu stigli napraviti novi odljev.

Poziv ravnatelja IRB-a Tome Antičića podržali su i ugledni uzvanici - ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić.

Antičić je govorio i o ideji da se na IRB-u osnuje znanstveni park "Ruđer-Tesla" u čast dvojice velikana koji su zadužili čovječanstvo svojim izumima te u čast velikom umjetniku Ivanu Meštroviću koji je prepoznao povezanost dvojice genija i njihovu sinergiju prikazao kroz 'spomenički par' - kip Ruđera Boškovića nastao 1937. i kip Nikole Tesle, nastao s 1955. na 1956., koje je darovao Institutu.

Izloženo je 20 odabranih Jelisićevih radova nastalih tijekom 2006. i 2007. - skulptura, reljefa, poprsja i medalja inspiriranih likom i djelom Nikole Tesle i njegovim vizijama, među kojima i skulptura nešto viša od dva metra koja je idejno rješenje za spomenik Tesli koji bi bio postavljen u gradu umjesto Meštrovićeva spomenika.

Pisac i likovni kritičar Branislav Glumac rekao je da su Jelisićevi portreti Tesle respektabilni prinos recentnoj hrvatskoj skulpturi.

Izložba je označila početak bogata programa "Sinergija Bošković@Tesla" koji će trajati do 7. siječnja. Program je otvorio ministar Jovanović, a pripremio ga je IRB u povodu 70. obljetnice Tesline smrti koji je preminuo u New Yorku 7. siječnja 1943.


Tagovi: Nikola Tesla, Institut Ruđer Bošković, Ivan Meštrović, Tome Antičić, Pero Jelisić
PROČITAJ I OVO
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
RESTRIKCIJE
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
WASHINGTON - Sjedinjene Države zadržat će u ovom trenutku postojeće restrikcije za međunarodna putovanja, unatoč zahtjevima za reciprocitetom koji poglavito dolaze iz Europske unije, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na redovitom susretu s novinarima.
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su nastavili prvog trgovačkog dana u ovoj sedmici uspon započet krajem prošle nedelje, dok je investiciona aktivnost osetno podbacila.
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
PARTNERI
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
LJUBLJANA - Četrdeset milijuna eura namijenjenih pokretanju i komercijalizaciji razvojnih projekata na različitim područjima u Hrvatskoj i Sloveniji bit će dostupno preko regionalne platforme za prijenos tehnologija koju su osnovali Europski investicijski fond (EIF), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i slovenska razvojna SID banka.
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
PČELE
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
BJELOVAR - Ovo je već treća zaredom loša pčelarska godina, pa će se itekako osjetiti nedostatak domaćeg meda na tržištu. Mnoge su pčelinje zajednice stradale još zimus, a onda je podbacila i cvatnja medonosnog bilja.
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su stagnirali, a dok se čekaju polugodišnja financijska izvješća kompanija jedina s milijunskim prometom bila je dionica Podravke, koja je svoje poslovne rezultate objavila još prošli tjedan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE