GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S hrvatskim receptom od 1. srpnja do lijekova u EU

S hrvatskim receptom od 1. srpnja do lijekova u EU
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2013 / 09:53
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Turisti iz Europske unije znali su se proteklih godina naći u nezavidnoj situaciji kada bi za vrijeme boravka u Hrvatskoj shvatili da im je istekla zaliha nekog bitnog lijeka koji se izdaje samo na liječnički recept.
Nije bilo dovoljno skočiti do prve ljekarne jer hrvatski ljekarnici nisu smjeli izdavati lijekove na recepte iz drugih država, nego su najprije morali pronaći dežurnog liječnika kako bi pribavili potrebnu, hrvatsku dokumentaciju, piše Novi list.

Nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, 1. srpnja ove godine, pravila će se, međutim, promijeniti. Ubuduće će turisti iz zemalja članica EU-a moći izravno po lijek u bilo koju ljekarnu, ako kod sebe imaju liječnički recept iz vlastite države.

- Danom ulaska u EU, hrvatskim ljekarnicima bit će omogućeno izdavanje lijekova propisanih na recept stranog liječnika, i suprotno, naši državljani će prilikom odlaska u inozemstvo moći kupiti lijek propisan od strane hrvatskog liječnika, što će riješiti problem u slučaju planiranog dužeg ostanaka na teritoriju druge države članice EU-a, pojasnili su u Ministarstvu zdravlja jednu od novosti koje stupaju na snagu priključenjem Hrvatske Uniji. No, mijenjat će se i neka druga pravila.

S obzirom da na granicama prema članicama EU-a, primjerice, Sloveniji, više neće postojati carina, nego samo granična kontrola, prijenos lijekova preko te granice više se neće tretirati kao uvoz, nego unos lijekova.

Međutim, to neće značiti da će se granica smjeti prilaziti s kamionom lijekova, iako formalno količina lijekova koju osoba smije nositi neće biti posebno ograničena.

Dosad je vrijedio propis da se, prilikom prelaska granice, može unositi lijekova za osobnu upotrebu u količini potrebnoj za do mjesec dana terapije, uz predočenje medicinske dokumentacije izabranog liječnika.

- Ulaskom Hrvatske u EU, količina lijekova koje pojedinac nosi isključivo za osobne potrebe neće biti posebno limitirana, već će, ovisno o vrsti i namjeni lijeka, ovisiti o količini koju je na recept propisao izabrani liječnik na teritoriju domicilne države, što je regulirano nacionalnim propisima i pravilima zdravstvenog osiguranja domicilne države, odgovorili su nam iz Ministarstva zdravlja.

Tagovi: lijekovi, Europska unija, HZZO, Ministarstvo zdravlja, lijekovi na recept
PROČITAJ I OVO
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
POTEZI
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
BJELOVAR - Studenti svih godina preddiplomskih stručnih studija mehatronike, računarstva i sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru svoje školarine plaćaju kriptovalutama, piše u nedjelju Večernji list.
Revolut dodao jedanaest kriptovaluta u ponudu
PONUDA
Revolut dodao jedanaest kriptovaluta u ponudu
LONDON - Britanska usluga digitalnog bankarstva Revolut dodala je još jedanaest kriptovaluta za trgovinu u Velikoj Britaniji i Europskoj uniji.
Bauk inflacije sve više brine investitore
BRIGE
Bauk inflacije sve više brine investitore
NEW YORK - Najvažniji indeksi nastavili su rast i početkom travnja. Priljev svježeg kapitala ne smanjuje se.
Dolar prema košarici valuta pao nakon tri tjedna rasta
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta pao nakon tri tjedna rasta
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, nakon tri tjedna rasta, jer je američka središnja banka poručila da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, unatoč mogućem jačanju inflacije.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, ulagači optimistični u vezi oporavka
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, ulagači optimistični u vezi oporavka
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su indeksi na Wall Streetu dosegnuli nove rekordne razine, jer su ulagači optimistični po pitanju oporavka gospodarstava i poslovnih rezultata kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE