GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

RWE neće morati da prodaje struju u RS

RWE neće morati da prodaje struju u RS
ODREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2012 / 21:36
Autor: SEEbiz / H
VIŠEGRAD - U ugovoru o strateškom partnerstvu, koji je Vlada Republike Srpske, odnosno "Elektroprivreda RS", potpisala s njemačkom kompanijom RWE za projekat "Gornja Drina", jasno se navodi da buduće koncesiono društvo koje će biti formirano neće imati obavezu snabdijevanja električnom energijom tarifnih kupaca u RS, te će je moći slobodno prodati na domaćem i međunarodnom tržištu.
Zanimljivo je da se u ugovoru navodi da je strateški partner upoznat da je u toku rješavanje postupka po žalbi društva "Barak" iz Izraela na Ustavnom sudu BiH te da će "Vlada RS-a zaštititi i obeštetiti" strateškog partnera, projektno i koncesiono društvo za sve stvarno pretrpljenje gubitke, štetu i troškove (isključujući izgubljenu dobit), ukoliko posljedice ovog postupka budu od direktnog uticaja na realizaciju projekta HES Gornja Drina.

Jasno je precizirano i da njemačka kompanija nikako ne može biti odgovorna oko postupaka koje vodi "Barak" iz Izraela.

U ugovoru je pod "posebnom izjavom" Elektroprivreda RS garantovala njemačkom partneru da protokol koji je potpisala još 2008. godine s Elektroprivredom Srbije za korišćenje potencijala gornje Drine neće imati nikakav negativan utjecaj na najnoviji projekat planiran s RWE.

"Elektroprivreda RS" se istovremeno obavezala da će zaštititi i obeštetiti njemačku kompaniju, koja će biti većinski vlasnik u projektu HES Gornja Drina, ukoliko protokol sa Srbijom bude imao direktan štetan uticaj na realizaciju projekta s RWE.

Sve brojne detalje ovog ugovora RS s RWE razmatraće poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na sjednici 6. novembra, a nakon što je Vlada RS, 26. septembra, potpisala ugovor o izboru strateškog partnera za realizaciju projekta hidroenergetskog sistema "Gornja Drina" i ugovor o strateškom partnerstvu s kompanijom RWE.

Ovaj projekt zapravo predstavlja istraživanje, razvoj, izgradnju i korišćenje na profitabilnoj osnovi četiri hidroelektrane u hidroenergetskom sistemu Gornja Drina, Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska.

Projekat je podijeljen u faze, od koji je prva istraživanje, koja uključuje osnivanje jednog projektnog društva i dodjeljivanje četiri koncesije za istraživanje (po jednu za svaki zaseban projekat) tom projektnom društvu.

U skladu s odlukom Vlade o uslovima, kriterijumima i načinu izbora strateškog partnera za projekat Hidroenergetski sistem Gornja Drina, projektno društvo i koncesiona društva će biti organizovana kao društva s ograničenom odgovornošću čiji će većinski član biti njemački RWE, dok će manjinski članovi biti Elektroprivreda RS i HE na Drini, Višegrad.

Među obavezama ERS, HE na Drini i RWE je da ispune i uslove za izdavanje relevantnih odobrenja koncentracije Konkurencijskog savjeta BiH i od drugih tijela za zaštitu koncentracije, ali i da dobiju odobrenje ugovora od Narodne skupštine Republike Srpske.

Tagovi: RWE, Elektroprivreda RS, Republika Srpska, Barak, struja, električna energija
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio prema košarici valuta; rizičnija imovina na dobitku
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta; rizičnija imovina na dobitku
LONDON - Dolar je oslabio u ponedjeljak prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima budući da su investitori veći interes pokazivali za kupnjom valuta koje percipiraju rizičnijima.
Povećane površine pod sojom i suncokretom
KULTURE
Povećane površine pod sojom i suncokretom
ZAGREB - Podaci o ranim površinama najvažnijih usjeva pokazuju da je ove godine pšenice zasijano na istim površinama kao i lani, najznačajni porast bilježe površine zasijane suncokretom i sojom, dok je pad zabilježen kod šećerne repe.
Nastavlja se mizeran promet na Zagrebačkoj burzi
ZSE INTRADAY UPDATE
Nastavlja se mizeran promet na Zagrebačkoj burzi
ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak ujutro trguje mirno, na što ukazuje mršav promet, dok su Crobex indeks blago porasli, nakon što su prošloga tjedna zabilježili prve dobitke nakon tri tjedna pada.
Aluminij ispao iz elitnog indeksa Sarajevske berze
INDEKSI
Aluminij ispao iz elitnog indeksa Sarajevske berze
SARAJEVO - Aluminij d.d. Mostar ispao je iz elitnog indeksa Sarajevske berze SASX-10, objavila je Sarajevska berza.
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u četiri mjeseca
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u četiri mjeseca
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak burzovni indeksi znatno porasli, dosegnuvši nove najviše razine u četiri mjeseca, što se ponajviše zahvaljuje snažnom skoku cijena kineskih dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE