GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski milijunaš Velselberg kupio dubrovački hotel Belvedere

Ruski milijunaš Velselberg kupio dubrovački hotel Belvedere
HOTELI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2014 / 18:36
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Nekad jedan od najboljih dubrovačkih hotela "Belvedere", koji je teško razrušen u Domovinskom ratu, prodan je danas na javnoj dražbi za 12,2 milijuna eura tvrtki "Vila Larus", potvrdila je stečajna upraviteljica Belvederea Ivanka Sušić.
Tvrtka Vila Larus iza koje, kako se doznaje, stoji ruski milijunaš Viktor Velselberg, bila je jedini zainteresirani kupac, a Belvedere je prodan za polovicu početne cijene koja je iznosila nešto više od 24 milijuna eura.

Kupac je danas položio jamčevinu, a cjelokupni iznos mora platiti u roku od 30 dana.

Iza tvrtke Vila Larus stoji ruski milijunaš Viktor Vekselberg koji je od prije poznat kao veliki prijatelj Dubrovnika.

Bio je vlasnik nekadašnje kuće maestra Lovre Matačića u dubrovačkom naselju Lozica, potom otvorio ekskluzivni restoran u povijesnoj jezgri Gills, a Dubrovčani ga najviše pamte po izložbi "Blago Carske Rusije" koja je bila postavljena u Kneževu dvoru 2007. godine, a organizirala ju je Vekselbergova fondacija i na njoj su predstavljene umjetnine poznatog ruskog draguljara Fabergea, među kojima su najpoznatija Fabergeova jaja.

Dražba je održana u Zagrebu u uredu javne bilježnice Jožice Matko-Ruždjak.

Za hotel hotel Belvedere d.d. u stečaju prošle su godine bile oglašene dvije javnobilježničke dražbe, a na zahtjev Ine kao fiducijarnog vjerovnika, prethodnog vlasnika i na temelju odredbi Ovršnog zakona (koje su bile na snazi u vrijeme sklapanja sporazuma o osiguranju).

Prva je dražba bila oglašena početkom prošle godine i tada je početna cijena bila 126,9 milijuna kuna, ali je ta dražba odgođena na traženje Državnog odvjetništva, a zbog toga što su tada predmet prodaje bile i nekretnine koje su stvarno pomorsko dobro.

Druga je dražba bila oglašena za početak studenog prošle godine, tada s početnom cijenom od 24,3 milijuna eura, što je bila vrijednost prema procjeni sudskog vještaka, no tada nije bilo zainteresiranih.

Od 2001. najveći vlasnički udjel u hotelu Belvedere od 53,75 posto imala je panamska tvrtka Cleostone, iza koje stoji hrvatsko-britanski poduzetnik Zvonko Stojević, a Inin je udjel 31,8 posto.

Koncem 2010. godine Ina je pokrenula ovršni postupak kako bi naplatila svoja potraživanja, a ovrha traje usporedo sa stečajem kojeg su pokrenuli radnici.

Belvedere je nekad bio prestižni dubrovački hotel, smješten je na elitnom dubrovačkom dijelu Ploče, a sada je derutan i među rijetkim neobnovljenim hotelima u Dubrovniku.
Tagovi: Viktor Velselberg, Hotel Belvedere, Vila Larus, Ivanka Sušić, Zvonko Stojević, Cleostone
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Prodata 20-godišnja obveznica denominovana u evrima
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Prodata 20-godišnja obveznica denominovana u evrima
BEOGRAD - Na Beogradskoj berzi je danas prodata obveznica Republike Srbije denominovana u evrima s rokom dospeća od 20 godina, za gotovo 117 miliona dinara.
Kina postala neto izvoznik zlata
ZLATO
Kina postala neto izvoznik zlata
PEKING - Kineski uvoz zlata preko Hong Konga u travnju je prvi put nakon barem 2011. godine zaostajao za izvozom jer su mjere za suzbijanje širenja koronavirusa ometale potražnju u najvećem potrošaču metala.
Zagrebačka burza: Promet najslabiji u godinu dana, indeksi blago ojačali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Promet najslabiji u godinu dana, indeksi blago ojačali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su indeksi porasli oko pola posto, prekinuvši trodnevni negativni trend, no uz najslabiji redovni promet od sredine lipnja prošle godine, tek nešto iznad dva milijuna kuna.
Španjolska 1. srpnja ukida karantenu za strane turiste
NAJAVE
Španjolska 1. srpnja ukida karantenu za strane turiste
MADRID - Španjolska će 1. srpnja ukinuti karantenu za strane turiste, objavila je u ponedjeljak španjolska vlada, dva dana nakon najave ponovnog otvaranja granica za međunarodni turizam u srpnju.
HTZ krajem svibnja kreće s promotivnim kampanjama
KAMPANJE
HTZ krajem svibnja kreće s promotivnim kampanjama

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica (HTZ) krajem svibnja i početkom lipnja pokreće intenzivnu promotivnu kampanju na nekoliko bližih i ključnih tržišta, kojom će uz poruku "The Vacation You Deserve Is Closer Than You Think/Odmor koji zaslužujete bliži je nego mislite" pozivati turiste u Hrvatsku, doznaje se iz HTZ-a.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE