GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruska pšenica preplavit će tržišta

Ruska pšenica preplavit će tržišta
VIŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2023 / 20:32
Autor: SEEbiz / Agroklub
MOSKVA - Žetva ruske pšenice mogla bi doseći 92,9 milijuna tona, prema lokalnoj logističkoj tvrtki Rusagrotrans.

Američko ministarstvo poljoprivrede predviđa 90 milijuna tona, isključujući Krim, analitičari SovEcona 91,6 milijuna tona, a konzultantska tvrtka IKAR 92 milijuna tona, što je sve blizu rekordnih 92 milijuna tona koliko su ubrali prošle godine.

Krajem listopada, ministarstvo poljoprivrede zemlje također je značajno povećalo prognozu žetve žitarica za 2023. na 140 milijuna tona, uključujući 93 milijuna tona.

Ono što je važnije za svjetska tržišta, kako piše Agrarheute, jest da se iz te zemlje očekuje veliki izvoz, rekordnih 37,5 milijuna tona pšenice, zbog velikih zaliha iz prethodne godine. Ta ogromna količina vrši veliki pritisak na svjetske izvozne cijene. Istodobno, veliki izvoznici poput Australije i Kanade ove godine imaju manji urod i slabiji izvozni potencijal.

Ni Ukrajina zbog logističkih problema ove godine ne može izvesti toliko pšenice koliko lani, iako ima bolju žetvu.

Najveći uvoznici ruske pšenice, s oko 40 posto izvoza, posljednjih su godina Egipat i Turska. Egipat je 80 posto žitarica uvozio iz Rusije, ali i iz Ukrajine. Turska ga prerađuje u brašno za izvoz na Bliski istok, Afriku i Aziju. Veliki kupci su i Iran i Sirija.

Prema Ruskom savezu žitarica, izvoz pšenice dosegao je mjesečni rekord svih vremena od 5,8 milijuna tona u rujnu 2023. Ukupni izvoz u prvom kvartalu sezone 2023./24. (počinje ovog srpnja i traje do kraja lipnja 2024.) bila je 59 posto veća nego u prethodnoj.

U prva tri mjeseca tekuće tržišne godine Rusija je činila 28 posto svjetskog izvoza pšenice, u usporedbi s 21 posto lani, potvrđuje Peter McMeekin, trgovac žitom i analitičar iz Australije.

Tagovi: Rusagrotrans, pšenica, ruska pšenica, Rusija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Kraš uvjerljivi dobitnik dana, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Kraš uvjerljivi dobitnik dana, indeksi porasli
ZAGREB - Crobex indeksi Zagrebačke burze u petak su porasli za oko 0,3 posto, čime su "podebljali" dobitke na tjednoj razini.
Srpska poljoprivreda ostvarila višak u razmjeni sa svijetom od 1,1 milijardi eura
U PLUSU
Srpska poljoprivreda ostvarila višak u razmjeni sa svijetom od 1,1 milijardi eura
BEOGRAD - Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je do kraja listopada 2023. izvezla poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 3,8 milijardi eura, dok je u isto vrijeme uvezla hrane vrijedne 2,7 milijardi eura.
Hrvatska sve popularnija adventska destinacija
ADVENT
Hrvatska sve popularnija adventska destinacija
ZAGREB - Godina ulazi u turističku završnicu s dobrim brojkama, a upravo putničke agencije, koje su jučer obilježile stotu godišnjicu od osnivanja prve pod imenom Putnik, itekako doprinose izvansezonskim rezultatima.
M&A poslovi ove godine na najnižoj razini od 2014.
BEZ APETITA
M&A poslovi ove godine na najnižoj razini od 2014.
ANALIZA - U najnovijem istraživanju “EY CEO Outlook Pulse” koje je provela konzultantska i revizorska tvrtka EY, intervjuirajući 1200 globalnih izvršnih direktora, aktivnosti spajanja i preuzimanja pale su na najnižu razinu od 2014.
Njemački DAX na rekordnim razinama. Što ga podiže?
REKORDI
Njemački DAX na rekordnim razinama. Što ga podiže?
FRANKFURT - Prošlotjedni pokazatelj o stanju njemačke ekonomije otkrivaju da je, nakon blagog oporavka tijekom ljeta, opet na redu trend opadanja. Ponovno se spominje opaka riječ - recesija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE