GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija stranim ulagačima privremeno zabranjuje prodaju imovine

Rusija stranim ulagačima privremeno zabranjuje prodaju imovine
ZABRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2022 / 19:46
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Rusija će stranim ulagačima privremeno zabraniti prodaju ruske imovine kako bi odluku mogli donijeti razborito, a ne pod političkim pritiskom, izjavio je u utorak premijer Mihail Mišustin.

"U aktualnoj situaciji strani poduzetnici prisiljeni su donositi odluke ne vodeći se ekonomskim faktorima već političkim pritiskom", rekao je ruski premijer na sjednici vlade.

"Kako bismo kompanijama pružili priliku da donesu promišljenu odluku, pripremljena je predsjednička uredba o uvođenju privremenih ograničenja izlaska iz ruske imovine", dodao je Mišustin, ne ulazeći u detalje.

Globalne kompanije koje su u Rusiji poslovale desetljećima počele su se povlačiti nakon novog vala sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, pa je tako britanski energetski div BP najavio izlazak iz ruskog Rosnefta, a Shell iz pogona za ukapljeni plin Sahalin 2, raskinuvši suradnju s Gazpromom.

Mišustin je izjavio da je Rusija "otvorena za dijalog s konstruktivnim ulagačima".

"Očekujemo da će oni koji su uložili našu zemlju moći nastaviti raditi i u budućnost", dodao je ruski premijer.

Rusija agresiju na Ukrajinu naziva "specijalnom operacijom" čiji cilj, kako kažu, nije okupacija teritorija već uništenje vojnih kapaciteta i hvatanje "opasnih nacionalista", podsjeća Reuters.

Ruske vlasti sada ubrzanim tempom uvode mjere kako bi odgovorile na sve oštrije nove sankcije koje su im zapadne zemlje počele uvoditi nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Financijske sankcije Rusiji uključuju ograničavanje manevarskog prostora ruskoj središnjoj banci za korištenje deviznih i zlatnih rezervi i blokadu pristupa pojedenih ruskih banaka globalnom sustavu plaćanja SWIFT.

Ruska središnja banka podigla je u ponedjeljak ključne kamatne stope s 9,5 na 20 posto i zatražila od izvoznika da prodaju 80 posto deviznih prihoda kako bi poduprli tečaj rublja koji je jučer potonuo na najnižu razinu otkada se njime trguje na financijskim tržištima.

Ministar financija američke savezne države Connecticut Shawn Wooden izjavio je u utorak da će naložiti državnom mirovinskom fondu da, iz moralnih razloga, proda rusku imovinu i smanji investicijski rizik za imovinu ukupne vrijednosti veće od 47 milijardi dolara.

Institut za međunarodne financije (IIF), koji zastupa interese velikih banaka, upozorio je da Rusija vjerojatno neće moći podmiriti svoje financijske obaveze prema kreditorima.

Moskovska burza zatvorena je danas, drugi dan zaredom, nakon velikog pada cijena, i ruski milijarder Mihail Fridman, kojem je EU uveo sankcije, upozorio je da bi ulagačima možda biti teško izaći iz ruske imovine i da im ruska vlada nije privremeno zabranila njezinu prodaju.

"Mislim da u ovom trenu nećemo moći prodavati imovinu u Rusiji jer trenutno nema ni kupaca", rekao je Fridman novinarima u Londonu.

Tagovi: Rusija, Shell, Gazprom, Rosneft, kompanija BP
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE