GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija ipak podmirila financijske obaveze u dolarima

Rusija ipak podmirila financijske obaveze u dolarima
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2022 / 16:45
Autor: SEEbiz / H
LONDON/WASHINGTON - Rusija je stranim vlasnicima svojih državnih obveznica uplatila kuponske kamate u dolarima, unatoč najavi da će zbog sankcija biti prisiljena podmiriti te financijske obaveze u rubljama.

Rusko ministarstvo financija objavilo je krajem prošlog tjedna da je uplatilo 564,8 milijuna dolara kuponskih kamata na euroobveznicu koja dospijeva na naplatu ove godine i 84,4 milijuna dolara na obveznicu s rokom dospijeća u 2042. godini.

Time je Rusija podmirila obavezu u valuti koja je navedena na obveznici, napominje Reuters.

Novac je usmjeren preko londonskog ogranka američkog Citibanka, jednog od "agenata plaćanja" čiji je posao isplatiti ga vlasnicima obveznica.

U Citibanku nisu željeli komentirati rusko plaćanje.

"Plaćanje je obavljeno u valuti izdanja odgovarućih euroobveznica - u dolarima", objavilo je rusko ministarstvo financija u petak. "Time su obaveze servisiranja državnih euroobveznica podmirene", dodali su.

Dva vlasnika obveznica rekla su da još nisu primili novac, ali postupak isplate može trajati danima, ističe Reuters.

Kamate su dospjele na naplatu u travnju, ali Rusija je kamate ipak platila prije isteka roka počeka, 4. svibnja.

Visoki američki dužnosnik potvrdio je da je Moskva podmirila financijsku obavezu ne koristeći rezerve koje su joj zamrznule Sjedinjene Države. Izvor novca nije jasan, dodao je.

Zamjenik američke ministrice financija Janet Yellen Wally Adeyemo ustvrdio je za Reuters da je tom uplatom smanjen iznos koji Moskva može iskoristiti za financiranje rata u Ukrajini, proglasivši je "znakom uspjeha" američke politike sankcija.

Adeyemo nije želio reći što će se dogoditi nakon što 25. svibnja istekne dozvola američkog ministarstva financija koja bankama dopušta obradu ruskog plaćanja obaveza po državnim obveznicama.

"Naš je glavni cilj iscrpiti resurse koje Rusija koristi za potporu gospodarstvu i za financiranje rata i time zaustaviti njihovu invaziju na Ukrajinu. Zato ćemo i dalje donositi odluke u skladu s tim ciljem", naglasio je Adeyemo.

Do ruske invazije na Ukrajinu smatralo se gotovo nezamislivim da Rusija ne bi podmirila svoje financijske obaveze budući da spada među zemlje s najnižom razinom duga u svijetu i ima ogromne devizne rezerve, zahvaljujući prihodima od prodaje nafte i plina.

Sankcije su joj u međuvremenu blokirale pristup polovini od ukupno 600 milijardi dolara deviznih rezervi, natjeravši banke da za provedbu ruskih naloga traže posebne dozvole, objašnjava Reuters.

Tagovi: Rusija, ruski dug, Citibank
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE