GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rundek: Hrvatska hipnotizirano prati navlačenje dviju stranaka

Rundek: Hrvatska hipnotizirano prati navlačenje dviju stranaka
UMJETNOST I POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2015 / 21:12
Autor: SEEbiz / Globus
ZAGREB - Darko Rundek, jedan je od rijetkih bardova iz epohe novog vala koji je ostvario smislenu solističku karijeru nakon raspada matičnog benda Haustor.
U Zagreb je navratio zbog koncerta u baru Vinyl, prekrcanom mladim, zgodnim djevojkama koje su poslije nastupa u grozdovima salijetale Rundeka zbog fotkanja i autograma, ujedno i još jedne promocije novog albuma “Mostovi” Rundek Cargo Trija koji čine i violinistica Isabel te multiinstrumentalist Duco. “Mostovi” se doimaju poput najpolitičnijeg Rundekova albuma, nešto poput promatranja svijeta iz perspektive globtrotera koji je novu oazu mira pronašao na Braču, možda se rukovodeći i onim starim, dobro poznatim stihovima Haustora “idemo na selo”.

- Počeli smo sve više živjeti na Braču, supruzi je otac Ljupko bio sve slabiji i bolesniji, sve je češće odlazila k njemu i lagano su bili sve kraći odlasci u Francusku. Nakon njegove smrti u Povljima joj je dopao dio kuće koji smo prilagodili svojim potrebama. Konoba je postala studio, onako sve na rivi. Nisu baš palme i pješčani sprudovi, nego život u jednom otočnom selu, tamo radimo, a i kad ne radimo, boravimo dobar dio vremena. Povezujemo se s ekološki orijentiranim ljudima po otoku, imamo vrt, maslinik. Malo smo i u Zagrebu, a povremeno odemo i do Pariza. Ako me netko traži, može me naći na jednom od vrhova tog trokuta, ako nisam na turneji ili uključen u neki projekt tko zna gdje...

Kako ti se u tim dolascima čini ovdje? Bolje ili lošije nego prije?

- Nemam osjećaj da se ovdje bog zna što mijenja. Neki su gladni, neki siti, neki zadovoljni, neki ne. Pomaka ima, recimo s ekološkog stajališta, sve je više udruga koje žele zaustaviti zagađivanje okoliša, iscrpljivanje prirode, pokrenuti uzgoj zdrave hrane, i to mi je drago, premda smo na kritičnoj crti iscrpljivanja prirodnih nezagađenih resursa iza koje više neće biti povratka. Brine me svođenje političkih opcija na dvije partije obuzete tim svuda tako popularnim i isto toliko apstraktnim rastom BDP-a i manjak vizije autentičnog i održivog razvoja, kaže Rundek za Globus, a prenosi Jutarnji list.


 Izbjeglica, ali i promjena u Europi pa i kapitalizma općenito dotaknuo si se i u jednoj od novih pjesama “Ima ih”. Imaš li dojam da s jedne strane nadire fašizam, makar i puzajući, a da s druge strane svjedočimo i nekim lijepim pričama u kojima lokalno stanovništvo zdušno pomaže izbjeglicama?

- Počeo sam s tom pričom o rastu, a u posljednje vrijeme govori se da taj naš recentni mali rast možemo zahvaliti izvozu oružja. Zar zemlja koja je prošla kroz rat i zna što je rat svoj ekonomski rast ponosno bazira na proizvodnji sredstava za ubijanje ljudi? Od oružja koje su kupili zaraćeni na Bliskom istoku pobjegla je ova rijeka izbjeglica na našim granicama. Ali nisam naišao na javne reakcije na tu informaciju o hrvatskom izvozu oružja. Hrvatska je postavši članicom EU i NATO-a preuzela i dio njihove odgovornosti za geostrateško i neokolonijalističko petljanje po Aziji i Africi koje sad ima sve vidljivije tragične posljedice. Istovremeno, u sjeni medijske okrenutosti izbjegličkoj krizi sklapa se sporazum o trgovini između EU i Amerike, koji praktički razvlašćuje države u korist trgovaca, uvaljuje nam, između ostalog i genetski modificiranu hranu. Informacije koje dobivamo su pojednostavljene, obrađene i usmjerene da manipuliraju javno mišljenje. Hrvatska je dio tih ukupnih kretanja i umjesto da se prema njima pokušava što suverenije odnositi, odrediti vlastite vrijednosti i ciljeve, ona hipnotizirano prati predizborno navlačenje dviju stranaka. Fašizam je stalno tu, kao pas na lancu, a tu su i više ljudske mogućnosti koje nedovoljno razvijamo. Postoji u svakom čovjeku sposobnost suosjećanja i dobrote, to je uostalom i njegova bitna karakteristika u odnosu na druge životinje, da ga dirne i pokrene patnja svih živih bića. Da osjeti da je dio organskog života na Zemlji i da pomogne gdje i kako može.

Rundek kaže da se na Braču ne opsjeća izoliranim.

- Nije Brač “sjajna izoliranost”. Internet i televizija rade. Ima dva dućana i tri gostione. Pristaju jedrilice i turistički brodovi. Jednom kad su tamo bili Isabel i Duco, na jednoj od sesija snimanja ”Mostova”, gospođa iz susjedstva je izjavila da su Povlja selo, a kad oni dođu, da postaju grad. Ne težim prema “splendid isolation” i naš boravak ovdje smatram svojevrsnim društvenim angažmanom.

Kako danas gledaš na novi val koji se posljednjih desetak godina opravdano glorificirao, ali često i preko mjere dobrog ukusa?

- Novovalna scena živjela je koliko je živjela, imala je početak, kulminaciju i kraj. Bila je raznolika i kvalitetna, odrazila i djelomično kreirala duh jednog vremena. Ostavila je albume i pjesme koji i danas govore i nadahnjuju slušatelje i nove generacije muzičara. Raditi od toga veliki mit ili brend spada u medijske generalizacije o kojima sam već govorio i pahne na duh provincije. Neki su akteri te scene nastavili svoj razvojni put, kao Koja, Srđan Sacher, Vlada Divljan, Maks Juričić, Električni orgazam, neki su se povukli, neke je pomela prerana smrt. I to je to.
Tagovi: Darko Rundek, Rundek Cargo Trio, novi val, Haustor, NATO, SDP, HDZ, Brač
PROČITAJ I OVO
Hiljade turističkih radnika u Srbiji ostaje bez posla
PROBLEMI
Hiljade turističkih radnika u Srbiji ostaje bez posla
BEOGRAD - Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da će to udruženje, zajedno sa hotelijerima, vodičima i prevoznicima, uputiti Vladi Srbije pismo sa apelom za dodatnu pomoć zbog katastrofalnih posledica pandemije virusa COVID-19 na njihovo poslovanje.
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze tjedan su počeli rastom vrijednosti od oko 0,3 posto, dok je promet dionicama i nadalje skroman.
Ekoplus: Nema trovanja iz Marišćine, cijene prihvata otpada moraju rasti
OTPAD
Ekoplus: Nema trovanja iz Marišćine, cijene prihvata otpada moraju rasti
RIJEKA - Dan otvorenih vrata održan je u ponedjeljak u Županijskom centru za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina, a iz tvrtke Ekoplus koja uprava Marinšćinom, rekli su da 'nema trovanja stanovnika naselja Marčelji iz ŽCGO', ali i da se cijene prihvata otpada moraju povećati.
Hrvatska za Mađarsku na zelenoj listi, turisti mogu dolaziti bez problema
GRANICE
Hrvatska za Mađarsku na zelenoj listi, turisti mogu dolaziti bez problema
ZAGREB - Mađarska vlada Hrvatsku svrstala u tzv. zelenu kategoriju stranih zemalja, što znači da mađarski državljani koji turistički posjete Hrvatsku ne moraju u karantenu niti predočiti test na Covid-19 pri povratku u svoju zemlju, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
LUBENICE
Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
ZAGREB - Izostanak potražnje turističkog sektora povećao je tržišne viškove lubenice u Hrvatskoj, pa se domaći otkupljivači okreću izvozu, pokazuje u ponedjeljak objavljena analiza konzultantske tvrtke Smarter.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE