GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rumunjska očekuje znatno manju proizvodnju pšenice u 2020.

Rumunjska očekuje znatno manju proizvodnju pšenice u 2020.
PŠENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2020 / 18:53
Autor: SEEbiz / H
BUKUREŠT - Rumunjska će ove godine zbog dugotrajne suše proizvesti znatno manje pšenice ali višak bi trebao biti dovoljan za ponudu na međunarodnom tržištu u Egiptu, rekli su u ponedjeljak poljoprivrednici i stručnjaci.

Rumunjska zauzima drugo mjesto među zemljama Europske unije po obujmu prodaje pšenice a zajedno s Francuskom i Rusijom glavna je izvoznica te žitarice na Bliski istok, s Egiptom kao glavnim kupcem.

"Na dvostrukom smo udaru - svjedoci smo vrlo loše godine za pšenicu, nalik 2002. kada su biljke zimi smrzle jer nije bilo snježnog pokrivača, a uslijedilo je proljeće bez kiše", tumači bivši rumunjski ministar poljoprivrede Petre Daea.

Podaci s terena pokazuju da je u 10 od ukupno 41 regije urod oštećen i "do 100 posto", kazao je Daea za Reuters.

Rumunjska je prošle godine ostvarila rekordni prinos pšenice od oko 10 milijuna tona na 2,1 milijun hektara, a poljoprivrednici i trgovci u ovoj godini očekuju pet do 7,4 milijuna tona.

"Rumunjska se sučeljava s prilično teškom pedološkom sušom", konstatira Sebastien Devos iz brokerske tvrtke Koepta.

"Ostat će izvoznik pšenice, s vjerojatnim obujmom izvoza od oko 3,5 milijuna tona, pa će moći sudjelovati na međunarodnim natječajima, poput onih u Egiptu (GASC), ovisno o međunarodnim cijenama i tržištu odnosno odnosu ponude i potražnje", dodao je Devos.

On očekuje da će Rumunjska ove godine proizvesti "oko 7,3 do 7,4 milijuna tona" pšenice, a možda i manje.

Domaća potrošnja kreće se u rasponu od 2,5 do tri milijuna tona, što bi značilo višak za izvoz od dva do 4,9 milijuna tona.

Manji urod zbog prekomjerne suše imat će i dobrih strana jer će spriječiti pojavu bolesti ergot a to je ključni uvjet na egipatskim natječajima, ističu stručnjaci.

Vlada bi tek trebala objaviti službene procjene a u travnju je iznenadila tržišta obustavom izvoza pšenice na tjedan dana zbog straha da će globalne mjere zaustavljanja pandemije koronavirusa potaknuti veliki val kupovina radi povećanja zaliha.

Tagovi: Rumunjska, poljoprivreda, hrana, pšenica
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
BEOGRAD - Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 369,8 miliona dinara (3,14 miliona evra), od čega gro otpada na trgovanje državnim dugom.
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice
OBVEZNICE
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice

BEOGRAD - Kompanija Telekom Srbija uspešno je emitovala svoje prve korporativne obveznice u iznosu od 23,5 milijardi dinara, saopštila je Narodna banka Srbije.

Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
HRANA
Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
ZAGREB - Drugi Okrugli stol u sklopu projekta „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“ održao se na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a stručnjaci su raspravljali o metodama i primjeni senzorske analize u vrednovanju i kontroli poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
DESTINACIJE
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
ZAGREB - Zadar, Rovinj i Lošinj našli su se među 50 svjetskih destinacija koje je odabrao i uvrstio u svoju novu knjigu "Wish you were here" međunarodno priznati turistički konzultant i profesor Terry Stevens iz Walesa, objavili su u petak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
ZAGREB - U petak su na hrvatskom tržištu kapitala prevladala negativna kretanja, pri čemu se raspoloženje čak i intenziviralo u odnosu na dan ranije, dijelom i pod utjecajem gubitaka na drugim europskim burzama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE