GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rumunjska očekuje znatno manju proizvodnju pšenice u 2020.

Rumunjska očekuje znatno manju proizvodnju pšenice u 2020.
PŠENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2020 / 18:53
Autor: SEEbiz / H
BUKUREŠT - Rumunjska će ove godine zbog dugotrajne suše proizvesti znatno manje pšenice ali višak bi trebao biti dovoljan za ponudu na međunarodnom tržištu u Egiptu, rekli su u ponedjeljak poljoprivrednici i stručnjaci.

Rumunjska zauzima drugo mjesto među zemljama Europske unije po obujmu prodaje pšenice a zajedno s Francuskom i Rusijom glavna je izvoznica te žitarice na Bliski istok, s Egiptom kao glavnim kupcem.

"Na dvostrukom smo udaru - svjedoci smo vrlo loše godine za pšenicu, nalik 2002. kada su biljke zimi smrzle jer nije bilo snježnog pokrivača, a uslijedilo je proljeće bez kiše", tumači bivši rumunjski ministar poljoprivrede Petre Daea.

Podaci s terena pokazuju da je u 10 od ukupno 41 regije urod oštećen i "do 100 posto", kazao je Daea za Reuters.

Rumunjska je prošle godine ostvarila rekordni prinos pšenice od oko 10 milijuna tona na 2,1 milijun hektara, a poljoprivrednici i trgovci u ovoj godini očekuju pet do 7,4 milijuna tona.

"Rumunjska se sučeljava s prilično teškom pedološkom sušom", konstatira Sebastien Devos iz brokerske tvrtke Koepta.

"Ostat će izvoznik pšenice, s vjerojatnim obujmom izvoza od oko 3,5 milijuna tona, pa će moći sudjelovati na međunarodnim natječajima, poput onih u Egiptu (GASC), ovisno o međunarodnim cijenama i tržištu odnosno odnosu ponude i potražnje", dodao je Devos.

On očekuje da će Rumunjska ove godine proizvesti "oko 7,3 do 7,4 milijuna tona" pšenice, a možda i manje.

Domaća potrošnja kreće se u rasponu od 2,5 do tri milijuna tona, što bi značilo višak za izvoz od dva do 4,9 milijuna tona.

Manji urod zbog prekomjerne suše imat će i dobrih strana jer će spriječiti pojavu bolesti ergot a to je ključni uvjet na egipatskim natječajima, ističu stručnjaci.

Vlada bi tek trebala objaviti službene procjene a u travnju je iznenadila tržišta obustavom izvoza pšenice na tjedan dana zbog straha da će globalne mjere zaustavljanja pandemije koronavirusa potaknuti veliki val kupovina radi povećanja zaliha.

Tagovi: Rumunjska, poljoprivreda, hrana, pšenica
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE