GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rujanski izvoz i proizvodnja prigušili strah od recesije u Njemačkoj

Rujanski izvoz i proizvodnja prigušili strah od recesije u Njemačkoj
OLAKŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2014 / 12:45
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački izvoz i industrijska proizvodnja oporavili su se u rujnu, nakon oštrog pada u prethodnom mjesecu, pokazuju u petak objavljeni podaci njemačkog statističkog ureda, prigušujući strah od klizanja najvećeg europskog gospodarstva u recesiju.
Sezonski i kalendarski prilagođen izvoz porastao je u rujnu na mjesečnoj razini 5,5 posto, oporavivši se od 5,8-postotnog pada u kolovozu, najvećeg u više od pet godina. Uvoz je u rujnu poskočio 5,4 posto, nakon dva uzastopna mjeseca pada, izvijestio je Destatis.

Njemačka trgovinska bilanca za rujan pokazuje sezonski i kalendarski prilagođen višak od 18,5 milijardi eura, čime je uvećan za 5,7 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Na godišnjoj razini njemački je izvoz u rujnu uvećan 8,5 posto a uvoz 8,4 posto.

Najviše je pritom na godišnjoj razini u rujnu poskočio izvoz u zemlje Europske unije koje nisu članice eurozone, za 13,8 posto. Slijedi izvoz u treće zemlje, sa skokom od 10,5 posto. Najblaži rast zabilježen je u stavci izvoza u zemlje eurozone, za 3,4 posto.

Zemlje EU-a koje nisu članice eurozone prednjačile su i u njemačkom uvozu, uz godišnju stopu rasta od 10,1 posto.

Na ohrabrujuće podatke o trgovinskoj razmjeni nadovezao se u petak i oporavak industrijske proizvodnje u rujnu. Izvješće ministarstva gospodarstva i tehnologije pokazalo je da je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u rujnu porasla 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima smanjen 3,1 posto. Prvotno je pad procijenjen na 4,0 posto.

I jučer objavljen podatak ministarstva o povećanju novih industrijskih narudžbi u rujnu za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec signalizira stabilizaciju u odnosu na prethodni mjesec kada su prema revidiranim podacima smanjene 4,2 posto. Prvotno je njihov kolovoški pad procijenjen na 5,7 posto.

U ministarstvu ističu da je stabilizacija proizvodnje u rujnu uglavnom bila očekivana, podsjećajući da su na nove narudžbe u prethodnom mjesecu utjecali kasni ljetni praznici.

Upozoravaju ipak na teško međunarodno okruženje, posebno geopolitičke sukobe, i slabu domaću i potražnju iz eurozone.

Podaci su prigušili strahovanja ekonomista od recesije u Njemačkoj, s obzirom na 0,2-postotni pad aktivnosti u drugom tromjesečju.

"Nema razloga za razočaranje. Ako se uzmu zajedno izvoz i industrijska proizvodnja, može se očekivati mali rast BDP-a u trećem tromjesečju", smatra Andreas Rees iz Unicredita.

U kontekstu slabe domaće potražnje i zahtjeva partnera u eurozoni da Njemačka podupre rast snažnijom javnom potrošnjom, posebno ulaganjima u infrastrukturu, njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble najavio je u četvrtak povećanje javnih ulaganja do 2018. za 10 milijardi eura.

"Predložit ću kabinetu da izvojimo dodatna sredstva za javna ulaganja, u visini 10 milijardi eura" do 2018., kazao je Schaeuble novinarima.

Taj potez predstavlja po njegovim riječima "temeljni doprinos" planu predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera da u idućim godinama poveća ulaganja u gospodarski rast za 300 milijardi eura.

Nova će ulaganja biti fokusirana na istraživanje i obrazovanje, te transportnu infrastrukturu, uključujući željeznicu, kao i na jačanje financijske pozicije lokalnih tijela uprave kako bi poduprla ulaganje u građevinske radove, naznačio je njemački ministar.
Tagovi: Njemačka, njemačka ekonomija, njemački izvoz, izvoz
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
ZAGREB - Domaće tržište kapitala se i drugi dan za redom kretalo bez nekog jasnog trenda.
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
PROŠEK
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
ZAGREB - Europska komisija je prihvatila hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka kao tradicionalnog proizvoda, što je još jedna korak prema zaštiti tog tradicionalnog dalmatinskog desertnog vina, priopći je u utorak ured hravtskog eurozastupnika Tonina Picule.
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
USPJESI
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
POREČ - Poreč je s jučerašnjim danom ostvario milijunto turističko noćenje u ovoj godini, što je 22 dana ranije nego lani, te rekord u broju gostiju na dan s obzirom da trenutno u gradu boravi 28 tisuća gostiju, izvijestili su u utorak iz Grada Poreča temeljem podataka iz sustava eVisitor.
Dolar blago oslabio drugi dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio drugi dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u utorak blago pala, drugi dan zaredom, jer ulagači s oprezom čekaju poruke sa sjednice američke središnje banke.
Niz investicija na Brijunima
INVESTICIJE
Niz investicija na Brijunima
PULA - Započela je revitalizacija Malog Brijuna i uređenje građevine s edukacijsko-istraživačkom namjenom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE