GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rudnici boksita i zvanično u stečaju

Rudnici boksita i zvanično u stečaju
STEČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2013 / 21:15
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA -  Privredni sud uveo je danas, kao što se i očekivalo, stečaj u Rudnike boksita Nikšić, na zahtjev Crnogorske komercijalne banke CKB, zbog duga od 1,59 miliona eura. Sastanak povjerilaca Rudnika održaće se 19. decembra.
Prema odluci sudije Privrednog suda, Ivana Kovačevića ročište za ispitivanje potraživanja zakazano je za 10. januar naredne godine.

Privredni sud usvojio je danas zahtjev Crnogorske komercijalne banke i zbog duga od 1,59 miliona eura otvorio stečajni postupak nad nikšićkom kompanijom.

Kovačević je za stečajnog upravnika imenovao diplomiranog pravnika iz Podgorice, Veljka Rakočevića, koji je prošle sedmice imenovan za privremenog upravnika.

"Povjerioci se pozivaju da u roku od 30 dana od objave oglasa o otvaranju stečajnog postupka prijave svoja obezbijeđena i neobezbijeđena potraživanja", navodi se u odluci.

Kovačević je pozvao dužnike da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.

CKB je zahtjev za pokretanje stečaja u Rudnicima boksita dostavila zbog nevraćenog duga od 1,59 miliona eura 7. februara.

Banka je skoro identičan predlog za pokretanje stečaja u Boksitima podnijela 18. oktobra prošle godine, ali ga je Privredni sud povukao jer se predstavnik CKB, iako uredno pozvan na ročište, 24. januara nije pojavio u sudu.

CKB je sa Rudnicima zaključila dva ugovora o kreditu i to 11. decembra 2006. godine na iznos od 520,68 hiljada eura i 28. maja 2007. godine na 330 hiljada.

Zbog nemogućnosti da pojedinim dobavljačima plaća, CKB je Rudnicima izdala bankarsku garanciju 10. januara 2008. godine na iznos od milion i po eura. Uprkos upućenim opomenama, dužnik u kontinuitetu nije izmirivao obaveze CKB-u zbog čega je ta banka u septembru prošle godine predala sudu predlog za izvršenje i prinudnu naplatu.

Međutim i pored toga CKB nije uspjela da namiri svoje potraživanje iako su obaveze odavno dospjele na naplatu. Tako po osnovu prvog kredita ukupan dospjeli dug Boksita prema CKB-u iznosi oko 253,28 hiljada, a prema drugom ugovoru o kreditu oko 254,85 hiljada eura.

Prema izdatoj bankarskoj garanciji, ukupan dospjeli dug Rudnika boksita iznosi oko milion eura. Takozvana rivolving garancija Boksitima je izdata na iznos od 1,5 miliona eura, a u korist dobavljača koji nijesu vjerovali ruskom menadžmentu da će im blagovremeno platiti obaveze.

Prema posljednjem izvještaju CBCG, Rudnici boksita su u blokadi godinu i po sa dugom koji je porastao na 2,22 miliona eura.

Tagovi: Rudnici boksita, Boksiti, stečaj, Crnogorska komercijalna banka, Ivan Kovačević
PROČITAJ I OVO
Jen najslabiji u deset mjeseci
FOREX
Jen najslabiji u deset mjeseci
LONDON - Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima ojačao prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta, dosegnuvši nakratko najviše razine od svibnja 2017. godine, nakon neočekivanog oštrog pada cijene japanskog jena. ,
Odlične vijesti sa sajma u Münchenu: Ove godine očekivani rast prometa s njemačkog tržišta do 3%
SIGNALI
Odlične vijesti sa sajma u Münchenu: Ove godine očekivani rast prometa s njemačkog tržišta do 3%
MUNCHEN - Posebna novost na ovogodišnjem sajmu je i osvježeni vizualni izgled štanda HTZ-a koji je, uoči nadolazećeg Europskog nogometnog prvenstva, obogaćen elementima crveno bijelih kvadratića.
Što donose izmjene Zakona o tržištu kapitala?
REGULATIVA
Što donose izmjene Zakona o tržištu kapitala?
ZAGREB - Zakonom o tržištu kapitala će biti pojednostavljena procedura izdavanja prospekta za sudionike na tržištu kapitala, ali i dane veće ovlasti Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga u segmentu korporativnog upravljanja izdavatelja vrijednosnih papira.
Oprezna trgovina na europskim tržištima
BEZ RIZIKA
Oprezna trgovina na europskim tržištima
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica skliznule s rekordnih razina, dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
DIONICE
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
ZAGREB - Na temelju ovlaštenja Glavne skupštine od 13. siječnja 2020., donijela odluku o povlačenju 2.976.929 stečenih vlastitih dionica bez smanjenja temeljnog kapitala te je nastavno na navedeno usklađen podatak o broju dionica u Statutu Društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE