GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rudarenje bitcoina postalo lakše i znatno profitabilnije

Rudarenje bitcoina postalo lakše i znatno profitabilnije
KRUPNE PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2021 / 11:28
Autor: SEEbiz

NEW YORK - Rudarenje bitcoina ovog je vikenda postalo lakše i znatno profitabilnije.

Više od 54% hashratea bitcoina, što je kolektivna računarska snaga rudara širom svijeta, otpalo je s mreže od vrhunca na tržištu u svibnju. Bitcoin kôd je ponovno kalibriran kako bi ga bilo 28% jednostavnije iskopati. Rudari koji su još uvijek uključeni u mrežu stoje kako bi ostvarili veću dobit, dok većina rudara ostaje izvan mreže.

Jednostavno je postalo puno lakše i puno isplativije rudariti bitcoin.

Svijet već mjesecima zna da bi više od polovice svjetskih rudara bitcoina djelovalo u sivoj zoni dok je Kina pokušavala suzbiti rudarstvo. Sad kad se to dogodilo, bitcoin algoritam prilagodio se sukladno tome kako bi osigurao da produktivnost rudara ne nastavi padati.

Ta prilagodba - koja je stupila na snagu u subotu rano ujutro - također znači da će više novca ići rudarima bitcoina koji ostaju na mreži.

"Ovo će biti zarada za rudare", rekao je inženjer rudarstva bitcoina Brandon Arvanaghi.

"Odjednom posjeduju značajno veći dio kolača, što znači da svakodnevno zarađuju više bitcoina."

Rudar bitcoina na računalu pokreće program kako bi pokušao riješiti zagonetku prije nego što to bilo tko drugi učini. Rješavanje te zagonetke ono je što dovršava blok, postupak koji istovremeno stvara novi bitcoin i ažurira digitalnu knjigu prateći sve bitcoin transakcije.

Kina je već dugo bila epicentar rudara bitcoina, s prošlim procjenama koje su ukazivale da se tamo dogodilo 65% do 75% svjetskog rudarstva bitcoina, ali represija kineske vlade učinkovito je protjerala kripto igrače iz zemlje.

″Po prvi puta u povijesti bitcoin mreže imamo potpuno zaustavljanje rudarstva u ciljanoj geografskoj regiji koja je zahvatila više od 50% mreže “, rekao je Darin Feinstein, osnivač Blockcapa i Core Scientifica.

Više od 50% hashrate-a otpalo je s mreže od vrhunca na tržištu u svibnju.

Algoritam je programiran tako da podnosi povećanje ili smanjenje rudarskih strojeva, prema Mikeu Colyeru, izvršnom direktoru tvrtke Foundry za digitalne valute.

„To je samoregulirajuće tržište koje ne zahtijeva da bilo koji vanjski odbor odluči što će učiniti. Ovo je vrlo moćan koncept”, rekao je.

Manje konkurenata i manje poteškoća znači da će svaki rudar s priključenim strojem zabilježiti značajan porast profitabilnosti i predvidljiviji prihod.

"Svi rudari bitcoina dijele istu ekonomiju rudarenja na istoj mreži, pa će rudari i javni i privatni vidjeti porast prihoda", rekao je Kevin Zhang, bivši glavni rudarski direktor u Greenridge Generation, prvoj velikoj američkoj elektrani koja je započnite s velikim rudarstvom iza metra.

Pretpostavljajući fiksne troškove električne energije, Zhang procjenjuje prihode od 29 dolara dnevno za one koji koriste najnoviju generaciju Bitmain rudara, naspram 22 dolara dnevno prije promjene.

Teško je predvidjeti koliko će dugo trajati deficit hashratea. Barbour je rekao da je potpuno moguće da bi Peking jednostavno mogao preokrenuti svoju politiku, a to bi mogao biti samo kratkoročni prekid.

Ako ne bude tako, većina stručnjaka za kripto rudarstvo slaže se da će trebati od šest do 15 mjeseci da se sav taj neaktivni i raseljeni rudarski hardver preseli.

"Proći će dosta vremena dok višak ne pronađe novi dom", rekao je Barbour.

Gibbs smatra da bi rudari trebali vidjeti povećani prihod barem tijekom ostatka 2021. godine.

„Kineski rudari svakodnevno globalno traže mjesta za ponovno uključivanje svojih strojeva. Trenutno je vrlo ograničen prostor ”, rekao je Colyer.

Tagovi: rudarenje bitcoina, bitcoin algoritam, NR Kina
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
ZAGREB - Pad indeksa i nizak promet obilježja su prometa na Zagrebačkoj burzi u četvrtak, u danu u kojemu je samo dionicom Atlantske plovidbe ostvaren promet veći od milijun kuna.
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
RAST
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
ZAGREB - Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini porast će za 8,1 posto u odnosu na godinu ranije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 3,1 posto, pokazuje druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
MESO
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
ZAGREB - Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.
Oštar pad azijskih indeksa
TEŽAK PAD
Oštar pad azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon agresivnijih nego što se očekivalo poruka američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike kako bi suzbila visoku inflaciju.
Wall Street pao nakon poruka Feda
OŠTAR PAD
Wall Street pao nakon poruka Feda
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon što je američka središnja banka poručila da uskoro slijedi zaoštravanje monetarne politike, i to agresivnije nego što se na tržištu očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE