GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

RS trlja ruke zbog crnog zlata

RS trlja ruke zbog crnog zlata
ISTRAŽIVANJE NAFTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2011 / 11:37
Autor: SEEbiz / Nezavisne novine
BANJA LUKA - Ukoliko na prostoru RS u narednom periodu budu pronađena nalazišta nafte ili gasa, vlasnik tih sirovina će biti samo država, koja je vlasnik cjelokupnog bogatstva prirodnih resursa, mineralnih sirovina i svega što se nađe u zemlji, objašnjavaju stručnjaci.
Sa druge strane, stručnjaci navode da će građani na čijem posjedu budu pronađene sirovine jedino dobiti odštetu u vidu naknade štete za uništene usjeve i slično, koja je nastala prilikom istraživanja na posjedu.

Ugovorom između Vlade RS i kompanije "Jadran naftagas" iz Banjaluke, koja će raditi istraživanja naftnih nalazišta u RS, predviđeno je da se istraživanja vezana za "crno zlato" i gas, započeta 1. novembra, rade na prostoru koje pokrivaju opštine Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica, Prijedor, Oštra Luka, Banjaluka, Čelinac, Prnjavor i Doboj. Istraživanja će se, takođe, sprovesti i na prostoru Semberije, u okviru koje su opštine Bijeljina, Ugljevik, Lopare i jedan dio Zvornika.

Predrag Radanović, generalni direktor kompanije "Jadran naftagas" Banjaluka, rekao je da je procedura istraživanja prirodnih resursa u RS ista kao u cijelom svijetu, osim u SAD.

"Kada sa svojim mašinama uđemo na zemlju nekog građanina, pravi se ugovor sa vlasnicima njive i vrši nadoknada u slučaju da budu pogaženi, recimo, usjevi", rekao je Radanović.

On je objasnio da od eventualnog pronalaska nafte na nekom području korist ima samo država, pošto je ona vlasnik mineralnih resursa, a ne pojedinac, koji je vlasnik površinske zemlje, te naveo da među istražiocima u RS vlada veliki optimizam.

"Nalazimo se u istom Panonskom bazenu, kao Srbija, Rumunija, Mađarska i Hrvatska, a u principu u svakoj od tih zemalja imamo proizvodnju nafte i gasa, tako da i kod nas postoji veliki optimizam", kazao je Radanović.

On je naveo da je zadnjih 20 godina "Naftagas" prikupljao podatke i radio na pomenutim lokalitetima te bušio zadnje tri bušotine Obudovac, Brvnik i Bijeljina 1.

"Imamo konkretne pokazatelje, a zbog rata do sada nije ništa bilo urađeno i sada su stečeni uslovi da krenemo sa radovima", istakao je on.

I u Rudarskom fakultetu iz Prijedora potvrdili su da su ranija istraživanja navodila na zaključak da na ovim prostorima ima nekog potencijala za pronalazak nafte ili gasa. Oni su naveli da je istraživanja svakako trebalo nastaviti, kao i da bi proizvodnja nafte trebalo da donese određene benefite.

I same opštine na čijim teritorijama će biti istraživano gaje optimizam i nadu, jer bi pronalazak nafte i gasa značio prosperitet lokalne zajednice.

Nino Jauz, načelnik opštine Kozarska Dubica, rekao je da su na području ove opštine u prošlosti vršena neka druga istraživanja, te da se i tada računalo da postoji mogućnost za pronalazak nafte. On je istakao da bi sam pronalazak izazvao privredni bum u svim mjestima gdje je došlo do pronalaska nafte.
Tagovi: Republika Srpska, nafta, Jadran-Naftagas, Naftna industrija Srbije, Gazprom, Nino Jauz, Predrag Radanović
PROČITAJ I OVO
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
TRŽIŠTE
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
BANJA LUKA - Penzijski rezervni fond RS (PREF) ostvario je u prošloj godini dobit od 8,4 miliona KM, od čega će Zavodu za penzijsko invalidsko osiguranje ovog entiteta isplatiti dividendu od 5,08 miliona KM, ali tu nije kraj dobrih vijesti.
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
INVESTITORI
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
NEW YORK - Istraživanje Bank of America pokazuje da se 32 posto stručnjaka širom svijeta trenutno više plaši mogućeg pooštravanja monetarne politike ili smanjenja obujma kupnji obveznica (sužavanje) nego koronavirusa i inflacije.
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što je posljedica poruka američke središnje banke da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, unatoč jačanju inflacije.
Svjetska tržišta: Ekonomski oporavak podigao indekse na rekordne razine
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Ekonomski oporavak podigao indekse na rekordne razine
NEW YORK - Svjetske su burze prošloga tjedna dosegnule najviše razine u povijesti, zahvaljujući ohrabrujućim pokazateljima iz najvećih globalnih gospodarstava i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE