GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rovinj se oporavio u srpnju i kolovozu, ali daleko je to od lanjskih brojki

Rovinj se oporavio u srpnju i kolovozu, ali daleko je to od lanjskih brojki
SEZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2020 / 21:23
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ROVINJ - Sretni smo da je situacija takva kakva jest jer smo na proljeće mislili da ćemo imati čistu nulu. U travnju smo imali stotinjak turista i praktički smo ih znali po imenu. Tko je iz takve perspektive mislio da ćemo imati tako dobre brojke u kolovozu. Naravno da to nije ni približno onome kako je bilo lani, ali je s obzirom na situaciju sezona dobra - kaže direktorica Turističke zajednice Rovinja Odette Sapač.

Istina je da je gostiju puno manje nego lani, ali gužvi ne nedostaje. Svu su parkinzi puni, kao i kafići na potezu prema moru. Da se radi o sezoni usred epidemije Covida-19 govore samo maske na licima pojedinih turista koji čak i na 33 Celzijeva stupnja na ulici ne odustaju od zaštite.

- Na današnji dan, dakle 11. kolovoza, imamo u Rovinju 26.043 gostiju, što je 67 posto lanjskog prometa. Lani ih je u to vrijeme bilo 38,2 tisuće. Od početka kolovoza pa sve do 11. ovog mjeseca u Rovinju je ostvareno 278 tisuća noćenja, što je također 67 posto lanjskog prometa. Od toga je najviše Nijemaca, koji su u odnosu na lani u padu od samo pet posto. Slijede ih Austrijanci, Talijani i Slovenci, koji su u porastu za 20 posto u odnosu na lani. Čak 43 posto je više i Poljaka, a 30-ak posto je više Čeha. To je bilo i za očekivati kako se mijenjaju turistički tokovi u Europi zbog epidemije. Činjenica je i da je privatan smještaj smanjio cijene za 10 do 20 posto, što ih je također privuklo - priznaje Jutarnjem listu Sapač.

No, cijene nisu značajnije mijenjali kampovi, gdje ljetuje čak 42 posto svih rovinjskih turista. Slijedi ih privatan smještaj te na kraju hoteli. Svi još uvijek nisu ni otvoreni.

- Otvorena je zona Monte Mulini s našim najluksuznijim hotelima, ali su zasad zatvoreni hotel Adriatic u gradu te hotel na otoku Katarina, kada govorimo o objektima najveće hotelske kuće Maistre. No, svi ostali objekti, restorani, trgovine, suvenirnice i galerije su otvoreni. Neki će reći da rade loše, ali oni bolji restorani su rekli da su zadovoljni klijentelom koja dolazi - ističe Sapač, koju smo u uredu zatekli sasvim slučajno budući da je baš u utorak počela najnovija akcija turističkog Rovinja. Grad s najviše turista u državi odlučio je goste, koji su u ovoj neobičnoj i teškoj situaciji došli u Istru, nagraditi besplatnim vođenjima kroz grad i degustacijom lokalnih proizvoda u novoj kantini poljoprivredne udruge Agrorovinj.

- Željeli smo im na ovaj način zahvaliti, a ta će akcija trajati sve do listopada. To je najmanje što smo mogli učiniti i vjerujem da će mnogi ponijeti lijepe uspomene - ističe Sapač.

No, bez obzira na ovaj optimizam, činjenica je da je od početka godine turistički promet u Rovinju više nego upola manji. Od početka godine pa do 11. kolovoza ostvareno je 1,2 milijuna noćenja, a lani u istom periodu čak 2,6 milijuna.

- Jako osjetimo to što nije bilo nikakve predsezone. Teško je to kasnije nadoknaditi bez obzira na to što je sada situacija bolja. Ljudi ima, ali opet je to manje nego prethodnih godina. Uz to smo za pet stolova morali smanjiti terasu. Grad nam je sa 100 tisuća kuna godišnje upola smanjio trošak zakupa terase, ali to nas neće spasiti. Ne možemo u mjesec dana toliko zaraditi da pokrijemo taj trošak, plaće i nabavu - žali nam se jedan ugostitelj na rovinjskoj rivi.

I dok se on žali, njegov kolega Anton Fariš, vlasnik restorana Brancin, ističe da usprkos svemu treba biti optimističan.

- U Rovinju sada ima dosta ljudi. Naravno da su neki lokali puniji, a neki ne. Ja sam imao jako puno najavljenih grupa, ali je to sve otpalo. Promet mi je pao sigurno za 50 posto, dok je drugima manji za oko 30 posto. No, ne mogu reći da sam nezadovoljan jer su prognoze bile užasne. Zimu ćemo nekako uspjeti preživjeti - ističe Fariš.

I brodari koji prodaju izlete nekako će uspjeti spojiti kraj s krajem, iako logično svi plaču za lanjskom rekordnom sezonom kada je Rovinj ostvario oko 4 milijuna noćenja.

Tagovi: Rovinj, hrvatski turizam, Monte Mulini, poljski turisti, Odette Sapač, njemački turisti, slovenski turisti
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE