GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Robert Jukić: U vodećim strukturama javnog sektora vlada bezidejnost i nesklonost promjenama

Robert Jukić: U vodećim strukturama javnog sektora vlada bezidejnost i nesklonost promjenama
JAVNI SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2011 / 13:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uprave javnih poduzeća trebale bi biti stručne i politički neovisne, a njihov opstanak trebao bi ovisiti o uspješnosti provedbe unaprijed određenih poslovnih ciljeva, ocijenili su sudionici današnjeg okruglog stola "Javna poduzeća u 2015", u organizaciji Poslovnog dnevnika.
Usporedno s potpunom profesionalizacijom upravljačkih funkcija trebalo bi, po ugledu na privatni sektor, razviti mjerila uspješnosti menadžmenta u javnom sektoru, kako bi se redovno mogla vrednovati njegova uspješnost, kaže glavni menadžer Crome Esad Čolaković.

Sadašnja situacija posve je suprotna pa su direktori i predsjednici uprava javnih poduzeća obilježeni kao vazali vladajuće politike čija je prva briga reakcija politike na njihove poteze, a ne uspješnost sustava koje vode, smatra čelnik Crome.

No to, dodaje, ne znači da se javnim poduzećima ne može upravljati uspješno jer vlasničko pitanje je sporedno u dobro postavljenom sustavu, a glavno je kako se upravlja povjerenim resursima.

Croma je u tom smislu vladi premijerke Jadranke Kosor predložila donošenje obvezujućeg nacionalnog kodeksa korporativnog upravljanja javnim poduzećima te nacionalnog standarda za menadžerske ugovore, no vlada očito u izbornoj godini nije smatrala potrebnim ozbiljnije razmotriti te prijedloge, kaže Čolaković.

Predsjednik Uprave Hrvatske pošte Robert Jukić smatra da je menadžerima u privatnom sektoru lakše s obzirom na jasno postavljene ciljeve i očekivanja vlasnika, dok u javnom sektoru ti ciljevi mogu biti zanemareni u ime socijalnog mira ili političke koristi.

Dodatna poteškoća upravljanja javnim poduzećima je siromaštvo kvalitetnim kadrovima, smatra Jukić.

Pritom naglašava da na natječajima za čelne položaje javnih poduzeća najčešće pobjeđuju ljudi stasali u tim sredinama pa imaju suženu percepciju širih uvjeta poslovanja.

Zbog toga, dodaje, često u rukovodećim strukturama javnog sektora vlada bezidejnost i nesklonost promjenama.

Motiv za promjene, prema riječima glavnog direktora Zračne luke Zagreb Tončija Peovića, mora biti zasnovan na pozitivnoj selekciji koja proizlazi iz definiranog sustava nagrađivanja i sankcija za poslovodstvo i zaposlene.

"Kad se postave zdravi kriteriji procjene uspješnosti radnika i menadžmenta, pojavit će se pozitivna selekcija", kaže Peović dodajući da će bez toga i dalje vladati negativna selekcija koja na vodeća mjesta izbacuje nesposobne.

Tagovi: Robert Jukić, Hrvatska pošta, Esad Čolaković, Croma, Tonči Peović, Zračna luka Zagreb
PROČITAJ I OVO
Wall Street stagnirao, poruke Feda očekivane
STAGNACIJA
Wall Street stagnirao, poruke Feda očekivane
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da se oporavak gospodarstva nastavlja, a da je središnja banka još daleko od razmatranja povećanja kamata.
Spojen Pelješki most
MOST
Spojen Pelješki most
KOMARNA - Podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most je u četvrtak potpuno spojen i proteže se od od Komarne na kopnenoj strani, do Brijeste na Pelješcu.
Prvi nekretninski fond od jeseni na Ljubljanskoj borzi
NAJAVE
Prvi nekretninski fond od jeseni na Ljubljanskoj borzi
LJUBLJANA - Fond nekretnina Equinox nepremičnine od jeseni će također biti uvršten na Ljubljansku burzu.
Podignut i posljednji segment Pelješkog mosta
POVIJESNI TRENUTAK
Podignut i posljednji segment Pelješkog mosta
KOMARNA - Posljednji, 165. i 220 tona teški segment Pelješkog mosta podignut je i čeka se da se postavi na svoje mjesto. Nakon postavljanja elementa kineski radnici kreću sa zavarivanjem i oko 23 sata se očekuje da to bude gotovo.
Butković: Nikad neće biti naplate mostarine na Pelješkom mostu
MOST
Butković: Nikad neće biti naplate mostarine na Pelješkom mostu
BRIJEST - Šef Hrvatskih cesta Škorić je otkrio zašto se most spaja baš u ponoć.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE