GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Robert Jukić kao poveznica između Sanadera i Prodanovića

Robert Jukić kao poveznica između Sanadera i Prodanovića
BESPLATNO ZASTUPANJE?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2012 / 19:19
Autor: Domagoj Margetić
KOLUMNA - Koliko bi Sanadera, zapravo, stajalo angažiranje Čede Prodanovića kao branitelja u čak sedam kaznenih predmeta, koliko ih Državno odvjetništvo i USKOK vode protiv bivšeg HDZ-ovog premijera?
Oni koji dobro poznaju Prodanovića i njegove financijske apetite kažu kako bi se sasvim sigurno radilo o milijunskom iznosu u kunama, ako ne i eurima, i čude se kako je Prodanović uopće pristao, a navodno se i sam nudio, da Sanadera zastupa potpuno – besplatno?! Mnogi naprosto ne vjeruju u tu priču, jer kada bi to bila istina, značilo bi kako je Prodanović svoj ured de facto stavio na raspolaganje Sanaderu, bez ikakve financijske naknade, te da troši svoj novac kako bi branio višestrukog optuženika za kaznena djela ratnog profiterstva, korupcije i organiziranog kriminala.

Međutim, zastupa li Prodanović Sanadera doista besplatno, ili bivšem premijeru i bivšem predsjedniku nekada vladajućeg HDZ-a vraća uslugu? Prema dostupnim javnim podacima, ali i svjedočenju zviždača iz Hrvatske pošte, upravo je Sanaderov direktor Hrvatske pošte Robert Jukić, svjedok u Aferi Fimi Media i osumnjičenik protiv kojeg USKOK i Državno odvjetništvo vode više predistražnih postupaka, omogućio odvjetniku Čedi Prodanoviću, navodno, višemilijunske poslove i ugovore s Hrvatskom poštom.

Dakle, moglo bi se povezati današnju Prodanovićevu uslugu Sanaderu, u obliku navodno besplatne obrane u sudskim postupcima, kao vraćanje usluge koju je Sanaderova korupcijska mreža učinila samom Prodanoviću. Naime, prema raspoloživoj dokumentaciji koja je proteklih mjeseci više puta objavljivana u medijima bivši predsjednik Uprave Hrvatske pošte Robert Jukić bio je dio Sanaderove, Kalmetine i HDZ-ove kriminalno-korupcijske mreže, preko koje su Sanader i njegovi suradnici izvlačili novac iz javnih, državnih poduzeća za privatne i potrebe tada vladajućeg HDZ-a.

Dakle, prema informacijama insajdera iz Hrvatske pošte, Jukićeva, odnosno Sanader-HDZ-ova Uprava HP-a sklopila je ugovore o paušalu i pravnom zastupanju s odvjetničkim uredom Čede Prodanovića u 2010., 2011. i 2012. godini, a što djelomično potvrđuju i podaci o ugovorenim poslovima s odjvetnicima za 2011. godinu objavljeni u okviru objave podataka o javnoj nabavi. Iz tih se podataka jasno vidi kako su informacije o ugovorima i poslovima koje je HDZ-ova Uprava Hrvatske pošte ugovorila s Čedom Prodanovićem doista istinite i vjerodostojne. Pritom ne želim špekulirati o točnosti informacija da su ti ugovori bili "teški" između milijun i pet milijuna kuna godišnje, kako tvrde pojedini izvori, ali je navode o vrijednosti tih ugovora vrlo teško potvrditi, obzirom da su bez obzira na to da se radi o javnim poduzećima, takvi podaci ipak obavijeni krinkom "poslovne tajne".

Bez obzira na to, nepobitna je činjenica kako je Čedo Prodanović potpisivao određene ugovore i ugovarao određene poslove s HDZ-ovom Upravom Hrvatske pošte, koju je postavio Ivo Sanader, danas branjenik tog istog Prodanovića. Još bitnija je činjenica kako je Sanader Jukića i ekipu postavio u Upravu Hrvatske pošte s osnovnim ciljem da ta Uprava HP-a osigura odljev novca iz HP-a u crne tokove novca koje je kontrolirao Sanader sa suradnicima, odnosno koje je kontrolirao HDZ. Upravo zbog uspostave tog modela pljačke novca iz javnih poduzeća, i izgradnje kriminalne, koruopcijske mreže uprava tih poduzeća, preko kojih je pljačkan novac, Sanader i HDZ su danas optuženici u predmetu Fimi Medija, pred Županijskim sudom u Zagrebu, u kojem je Prodanović također branitelj bivšeg premijera, a bivši predsjednik Uprave Hrvatske pošte jedan od ključnih svjedoka o tomu kako je za Sanadera i HDZ pljačkao novac iz Hrvatske pošte.

Dakle, ta ista kriminalna organizacija Prodanoviću je omogućila značajne financijske ugovore s Hrvatskom poštom, kroz određeno vremensko razdoblje, te mu je kroz tu kriminalnu HDZ-ovu mrežu bilo omogućeno stjecanje značajnih financijskih prihoda od poslova ugovorenih s javnim, državnim poduzećem koje je kontrolirala upravo kriminalna mreža koju danas taj isti Prodanović tobože besplatno zastupa kao odvjetnik.

Bilo bi, osim ugovora s Hrvatskom poštom, zanimljivo vidjeti i je li s još nekim poduzećima iz ove HDZ-ove mreže bio ugovorno povezan Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović, i koliko su ukupno bili teški svi ti ugovori. Tada bi se moglo vidjeti i koliko zapravo košta Sanaderova obrana. Točnije, koliko je Sanaderova obrana plaćena iz sredstava koja je bivši predsjednik HDZ-a, zajedno sa svojim najbližim suradnicima, koristeći tada vadajuću stranku HDZ kao organizacijsku infrastrukturu kriminala, opljačkao iz javnih i državnih poduzeća koja su bila umrežena u ovaj HDZ-ov zločinački poduhvat.

Naposljetku, nije li apsurdno da Prodanović, koji je više ili manje, izravnije ili neizravnije, preko takvih ugovora do izvjesne mjere i sam povezan s Aferom Fimi Medija, danas brani jednog od glavnih optuženika u tom sudskom predmetu?! I nije li vrijeme da se nadležne institucije konačno pozabave i ulogom pojedinih odvjetnika u organiziranom kriminalu i korupcijskim aferama bivših visokih državnih dužnosnika i bivše vladajuće stranke? Do koje mjere su ti odvjetnici angažirani i plaćani preko te kriminalne mreže, zapravo, bili angažirani u prikrivanju i zataškavanju organiziranog kriminala vlasti?

Činjenica da je Prodanović u nekoliko navrata bio angažiran kako bi demantirao medijske napise o kriminalu i korupciji u Hrvatskoj pošti, a da su se kasniji Prodanovićevi navodi iz demantija pokazali kao "prazna puška" dovoljno samo za sebe odgovara na pitanja koja sam postavio.

Tagovi: Čedo Prodanović, Ivo Sanader, Robert Jukić, Hrvatska pošta, USKOK, Fimi-media, Državno odvjetništvo, DORH
PROČITAJ I OVO
Možemo li se nadati talijanskim turistima?
FERRAGOSTO
Možemo li se nadati talijanskim turistima?
RIJEKA - Ove godine čini se da će ferragosto biti »mršaviji« nego pretpandemijskih godina, ali, kažu mnogi, ipak nešto bolji nego lani.
Lonjsko polje prvi hrvatski park prirode u kojem se plaća i kriptovalutom
POTEZI
Lonjsko polje prvi hrvatski park prirode u kojem se plaća i kriptovalutom
SISAK - Park prirode Lonjsko polje postao je prvi hrvatski park prirode u kojem se, osim hrvatskim kunama usluge, poput vožnje solarnim čamcima i obilaska Posavskog safarija te kupnja suvenira mogu plaćati bitcoinom i drugim kriptovalutama.
Hrvatsku u srpnju posjetilo 3,7 milijuna turista
TURISTI
Hrvatsku u srpnju posjetilo 3,7 milijuna turista
ZAGREB - U Hrvatskoj je u srpnju ostvareno 3,7 milijuna dolazaka i 25 milijuna noćenja, izvijestilo je u nedjelju Ministarstvo turizma i sporta po čijim su podacima dolasci na razini 80 posto onih iz rekordne 2019., a noćenja na razini od 81 posto.
Odličan turistički srpanj
SJAJNE BROJKE
Odličan turistički srpanj
ZAGREB - Dojam da je na Jadranu sve puno, od restorana do smještajnih kapaciteta, kao i iznenađujuće dobre brojke za srpanj, zasad su odagnali dvojbe o tome hoće li i koliko biti uspješna turistička sezona.
Bitcoin uzletio na najvišu razinu od polovice svibnja
UZLET
Bitcoin uzletio na najvišu razinu od polovice svibnja
NEW YORK - Kraj srpnja donio je veliki pozitivni niz bitcoina. Deset dana zaredom najpopularnija kriptovaluta je na pozitivnom teritoriju, a to se nije dogodilo već dva i pol mjeseca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE