GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Robert Jukić kao poveznica između Sanadera i Prodanovića

Robert Jukić kao poveznica između Sanadera i Prodanovića
BESPLATNO ZASTUPANJE?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2012 / 19:19
Autor: Domagoj Margetić
KOLUMNA - Koliko bi Sanadera, zapravo, stajalo angažiranje Čede Prodanovića kao branitelja u čak sedam kaznenih predmeta, koliko ih Državno odvjetništvo i USKOK vode protiv bivšeg HDZ-ovog premijera?
Oni koji dobro poznaju Prodanovića i njegove financijske apetite kažu kako bi se sasvim sigurno radilo o milijunskom iznosu u kunama, ako ne i eurima, i čude se kako je Prodanović uopće pristao, a navodno se i sam nudio, da Sanadera zastupa potpuno – besplatno?! Mnogi naprosto ne vjeruju u tu priču, jer kada bi to bila istina, značilo bi kako je Prodanović svoj ured de facto stavio na raspolaganje Sanaderu, bez ikakve financijske naknade, te da troši svoj novac kako bi branio višestrukog optuženika za kaznena djela ratnog profiterstva, korupcije i organiziranog kriminala.

Međutim, zastupa li Prodanović Sanadera doista besplatno, ili bivšem premijeru i bivšem predsjedniku nekada vladajućeg HDZ-a vraća uslugu? Prema dostupnim javnim podacima, ali i svjedočenju zviždača iz Hrvatske pošte, upravo je Sanaderov direktor Hrvatske pošte Robert Jukić, svjedok u Aferi Fimi Media i osumnjičenik protiv kojeg USKOK i Državno odvjetništvo vode više predistražnih postupaka, omogućio odvjetniku Čedi Prodanoviću, navodno, višemilijunske poslove i ugovore s Hrvatskom poštom.

Dakle, moglo bi se povezati današnju Prodanovićevu uslugu Sanaderu, u obliku navodno besplatne obrane u sudskim postupcima, kao vraćanje usluge koju je Sanaderova korupcijska mreža učinila samom Prodanoviću. Naime, prema raspoloživoj dokumentaciji koja je proteklih mjeseci više puta objavljivana u medijima bivši predsjednik Uprave Hrvatske pošte Robert Jukić bio je dio Sanaderove, Kalmetine i HDZ-ove kriminalno-korupcijske mreže, preko koje su Sanader i njegovi suradnici izvlačili novac iz javnih, državnih poduzeća za privatne i potrebe tada vladajućeg HDZ-a.

Dakle, prema informacijama insajdera iz Hrvatske pošte, Jukićeva, odnosno Sanader-HDZ-ova Uprava HP-a sklopila je ugovore o paušalu i pravnom zastupanju s odvjetničkim uredom Čede Prodanovića u 2010., 2011. i 2012. godini, a što djelomično potvrđuju i podaci o ugovorenim poslovima s odjvetnicima za 2011. godinu objavljeni u okviru objave podataka o javnoj nabavi. Iz tih se podataka jasno vidi kako su informacije o ugovorima i poslovima koje je HDZ-ova Uprava Hrvatske pošte ugovorila s Čedom Prodanovićem doista istinite i vjerodostojne. Pritom ne želim špekulirati o točnosti informacija da su ti ugovori bili "teški" između milijun i pet milijuna kuna godišnje, kako tvrde pojedini izvori, ali je navode o vrijednosti tih ugovora vrlo teško potvrditi, obzirom da su bez obzira na to da se radi o javnim poduzećima, takvi podaci ipak obavijeni krinkom "poslovne tajne".

Bez obzira na to, nepobitna je činjenica kako je Čedo Prodanović potpisivao određene ugovore i ugovarao određene poslove s HDZ-ovom Upravom Hrvatske pošte, koju je postavio Ivo Sanader, danas branjenik tog istog Prodanovića. Još bitnija je činjenica kako je Sanader Jukića i ekipu postavio u Upravu Hrvatske pošte s osnovnim ciljem da ta Uprava HP-a osigura odljev novca iz HP-a u crne tokove novca koje je kontrolirao Sanader sa suradnicima, odnosno koje je kontrolirao HDZ. Upravo zbog uspostave tog modela pljačke novca iz javnih poduzeća, i izgradnje kriminalne, koruopcijske mreže uprava tih poduzeća, preko kojih je pljačkan novac, Sanader i HDZ su danas optuženici u predmetu Fimi Medija, pred Županijskim sudom u Zagrebu, u kojem je Prodanović također branitelj bivšeg premijera, a bivši predsjednik Uprave Hrvatske pošte jedan od ključnih svjedoka o tomu kako je za Sanadera i HDZ pljačkao novac iz Hrvatske pošte.

Dakle, ta ista kriminalna organizacija Prodanoviću je omogućila značajne financijske ugovore s Hrvatskom poštom, kroz određeno vremensko razdoblje, te mu je kroz tu kriminalnu HDZ-ovu mrežu bilo omogućeno stjecanje značajnih financijskih prihoda od poslova ugovorenih s javnim, državnim poduzećem koje je kontrolirala upravo kriminalna mreža koju danas taj isti Prodanović tobože besplatno zastupa kao odvjetnik.

Bilo bi, osim ugovora s Hrvatskom poštom, zanimljivo vidjeti i je li s još nekim poduzećima iz ove HDZ-ove mreže bio ugovorno povezan Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović, i koliko su ukupno bili teški svi ti ugovori. Tada bi se moglo vidjeti i koliko zapravo košta Sanaderova obrana. Točnije, koliko je Sanaderova obrana plaćena iz sredstava koja je bivši predsjednik HDZ-a, zajedno sa svojim najbližim suradnicima, koristeći tada vadajuću stranku HDZ kao organizacijsku infrastrukturu kriminala, opljačkao iz javnih i državnih poduzeća koja su bila umrežena u ovaj HDZ-ov zločinački poduhvat.

Naposljetku, nije li apsurdno da Prodanović, koji je više ili manje, izravnije ili neizravnije, preko takvih ugovora do izvjesne mjere i sam povezan s Aferom Fimi Medija, danas brani jednog od glavnih optuženika u tom sudskom predmetu?! I nije li vrijeme da se nadležne institucije konačno pozabave i ulogom pojedinih odvjetnika u organiziranom kriminalu i korupcijskim aferama bivših visokih državnih dužnosnika i bivše vladajuće stranke? Do koje mjere su ti odvjetnici angažirani i plaćani preko te kriminalne mreže, zapravo, bili angažirani u prikrivanju i zataškavanju organiziranog kriminala vlasti?

Činjenica da je Prodanović u nekoliko navrata bio angažiran kako bi demantirao medijske napise o kriminalu i korupciji u Hrvatskoj pošti, a da su se kasniji Prodanovićevi navodi iz demantija pokazali kao "prazna puška" dovoljno samo za sebe odgovara na pitanja koja sam postavio.

Tagovi: Čedo Prodanović, Ivo Sanader, Robert Jukić, Hrvatska pošta, USKOK, Fimi-media, Državno odvjetništvo, DORH
PROČITAJ I OVO
Sempiola Invest stigla do 10% vlasništva u Metalcu
DOKUP
Sempiola Invest stigla do 10% vlasništva u Metalcu
BEOGRAD - Kiparski investicioni fond Sempiola Invest Limited stigao je do vlasničkog udela u gornjomilanovačkom Metalcu (MTLC) od deset odsto, objavljeno je danas na stranicama Beogradske berze
Veledrogerije: Sutra prekidamo isporuku lijekova za tri četvrtine bolnica
LIJEKOVI
Veledrogerije: Sutra prekidamo isporuku lijekova za tri četvrtine bolnica
ZAGREB - Tomislav Kulić, predsjednik udruženja veledrogerija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, gostovao je večeras u Dnevniku N1 televizije.
Preporuka Hanfe društvima za osiguranje za bolju komunikaciju s klijentima
OSIGURANJA
Preporuka Hanfe društvima za osiguranje za bolju komunikaciju s klijentima

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) uputila je u ponedjeljak društvima za osiguranje preporuku za unaprjeđenje njihovih poslovnih praksi oko komunikacije i informiranja korisnika usluga.

Zagrebačka burza: Katastrofalan promet i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Katastrofalan promet i pad indeksa
ZAGREB - U opreznom trgovanju na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeks blago pali, približivši se tako psihološkim granicama od 1.600 i 1.000 bodova, jer investitorima nedostaje poticajnih vijesti iz poslovnog sektora.
WHO tvrdi da je remdesivir neučinkovit; što će reći EMA?
LIJEKOVI
WHO tvrdi da je remdesivir neučinkovit; što će reći EMA?
BRUXELLES - Europska agencija za lijekove (EMA) razmotrit će rezultate istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) antivirusnog lijeka remdesivira koje je pokazalo da taj lijek nije učinkovit kod covida-19, kazao je glasnogovornik Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE