GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Roba iz Kine prema Europi jako će kasniti

Roba iz Kine prema Europi jako će kasniti
BRODARSKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2021 / 17:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Svi koji ovih dana naručuju robu iz Kine mogli bi se itekako načekati zbog poremećaja na globalnom brodarskom tržištu.

Pristup jeftinoj proizvodnji kod kuće dao je kineskim tvrtkama prednost u inozemstvu. No to se sada pretvara u problem, jer pandemija i trgovinske napetosti remete međunarodne kanale opskrbe, piše tportal.

Mnoga se roba ne može otpremiti, rekao je Fang Xueyu, potpredsjednik međunarodnog marketinga i generalni direktor za Aziju i Pacifik u kineskoj tvrtki za kućanske aparate Hisense.

Troškovi otpreme kontejnera popeli su se pet puta sa otprilike 3.000 dolara na čak 15.000 dolara svaki, dok im je potrebno otprilike tjedan dana da stignu u Europu, rekla je prošlog mjeseca u intervjuu na mandarinskom jeziku.

Od zagušenja Sueskog kanala u ožujku do ponovnog pojavljivanja slučajeva Covida oko velikog kineskog izvoznog središta u Guangzhouu u lipnju, logistički poremećaji pogodili su globalnu trgovinu.

"Ono što imate u Europi, ono što imate širom svijeta, ne bih to nazvao kaosom, ali puno poremećaja u logističkom sustavu", rekao je za CNBC Alexander Klose, izvršni potpredsjednik inozemnih operacija u kineskom pokretaču električnih automobila Aiways.

“Tako smo morali ponovno rezervirati smjene, morali smo odgoditi smjene, jer nisu bili dostupni brodovi, nisu bili dostupni kontejneri. To je definitivno utjecalo na nas ”, rekao je za CNBC.

Za tvrtku koja svoje automobile proizvodi u Kini i prodaje ih u Europi, Klose je rekao da su prekidi "odložili neke isporuke za dva, tri mjeseca samo zato što su automobili sjedili u luci i nisu se prevozili".

Inozemna potražnja za proizvodima iz Kine ostala je velika. Carinska uprava Kine je priopćila kako je u prvoj polovici godine izvoz u Europsku uniju porastao za 35,9% u odnosu na prošlu godinu na 233 milijarde dolara, dok se izvoz u SAD popeo za 42,6% na 252,86 milijardi dolara.

No, odgode isporuke označavaju najnoviji izazov s kojim se kineske tvrtke suočavaju u pokušaju dostizanja međunarodnih tržišta.

Od oko 3.400 kineskih tvrtki koje posluju na međunarodnoj razini, samo njih oko 200 ostvaruje više od milijardu dolara prodaje u inozemstvu, rekao je James Root, partner u konzultantskoj tvrtki Bain.

Kineske multinacionalne kompanije vjerojatno ponovno otkrivaju ono što već dugo znaju. Njihove najbolje mogućnosti za rast su pred njima. A to je i generalna strategija kineske države - okrenuti se vlastitom tržištu.

Kina je drugo najveće gospodarstvo na svijetu, a mnogi ekonomisti predviđaju da će nadmašiti SAD i postati najveće u sljedećih nekoliko godina.

Logistički izazovi znače da će se kineske tvrtke dalje pokušati širiti na međunarodnim tržištima. Tvrtke za e-trgovinu grade ili iznajmljuju skladišni prostor u blizini kupaca u Europi, pa prodavači mogu unaprijed otpremiti proizvode za skladištenje. Kad kupac naruči, proizvod samo treba putovati iz obližnjeg skladišta, a ne preko kontinenta.

Podaci kineskog Ministarstva trgovine ukazuju na to da su kineske tvrtke izgradile oko stotinu novih skladišta u inozemstvu u prvoj polovici ove godine, nakon povećanja od 800 prošle godine. Kineske tvrtke traže i druge načine za uspostavu svoje prisutnosti na inozemnim tržištima.

Sljedeće godine AliExpress planira udvostručiti svoje osoblje u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji.

Primjerice, Hisense (vlasnik Gorenja) planira dodatne akvizicije i izgradnju više tvornica u različitim zemljama jer carine poskupljuju prodaju proizvoda iz Kine na nekim tržištima, poput SAD-a.

Tagovi: brodarsko tržište, Lenovo, Huawei, Hisense
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE