GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Roach: Dolaru prijeti krah

Roach: Dolaru prijeti krah
RIJEČ AUTORITETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2020 / 11:37
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američka valuta bi u 2021. godina mogla devalvirati za jednu trećinu, upozorio je bivši predsjednik banke Morgan Stenley Asia Stephen Roach.

Do toga će dovesti naglo smanjenje štednje stanovništva i povećanje državnog duga uslijed uspješnog oporavka nakon krize glavnih trgovinskih partnera SAD-a.

Era "prekomjerne privilegije" američkog dolara kao glavne svjetske rezervne valute bliži se kraju, tvrdi Roach za Bloomberg.

"Valute uspostavljaju ravnotežu između unutrašnje ekonomske osnove zemlje i vanjske percepcije njene snage ili slabosti", ističe on. "U SAD se ta ravnoteža brzo mijenja, pa je krah dolara moguće očekivati u bliskoj budućnosti".

Ekspert podsjeća da je od sijčenja do travnja indeks dolara porastao za sedam posto, jer su investitori širom svijeta u američkoj valuti vidjeli zaštićeno sredstvo tokom krize koronavirusa, prenosi Sputnjik.

Kao rezultat toga, sada, prema procjenama Banke za međunarodna plaćanja, vrijednost dolara je za 33 posto iznad minimuma 2011. godine, ali već u 2021. godini, on se lako može vratiti na ove minimume, gubeći na vrijednosti 35 posto, uzimajući u obzir inflaciju.

"Svaki tečaj valute predstavlja cijenu koja odražava stanje zemlje, ekonomsko, financijsko, socijalno i političko, u odnosu na usporedive karakteristike drugih zemalja“, objašnjava Roach. „Odnosno, promjene tečaja valute su rezultat usporedbe SAD-a s Europom, Kinom i tako dalje. Prognoza za smanjenje vrijednosti dolara za 35 posto se zasniva na usporedbi Amerike sa njenim glavnim trgovinskim partnerima".

Prema podacima Banke za međunarodna plaćanja, najveći partneri SAD-a su Kina (23 posto robnog prometa), Eeropska unija (17 posto), Meksiko (13 posto), Kanada (12 posto) i Japan (sedam posto).

Vrijednost valuta ovih zemalja određuje tečaj dolara na međunarodnim tržištima za 72 posto. Drugim riječima, da bi dolar izgubio na vrijednosti, ove valute moraju ojačati, što je vrlo vjerojatno.

U Kini su skoro sva poduzeća nastavila s radom nakon karantene. Ali pošto se potražnja za njihovim proizvodima u Sjedinjenim Državama i Evropi još nije pojavila, Peking je usmjeren na unutarnju potrošnju. Ovo neminovno dovodi do jačanja juana.

Perspektive evropske ekonomije i, shodno tome, europske valute, poboljšale su se nakon što su se Angela Merkel i Emmanuel Macron dogovorili da formiraju antikrizni fond u iznosu od 750 milijardi eura za borbu protiv posljedica pandemije.

"S obzirom na obujam trgovine, euro je sada za 15 posto potcijenjen u odnosu na njegov maksimum u travnju 2008. godine — ovo je pouzdan potencijal rasta europske valute", uvjeren je Roach.

Valuta američkih partnera u zoni slobodne trgovine, Meksika i Kanade, mnogo je pretrpjela početkom godine zbog koronavirusa i pada cijena nafte. Kako se vrijednosti stabiliziraju i ekonomska aktivnost nastavlja, meksički pezos i kanadski dolar će značajno ojačati.

O jačanju japanskog jena ne treba govoriti, ali četiri valute su dovoljne da se osigura naglo slabljenje dolara. Uz to, problemi u američkoj ekonomiji samo rastu.

Tagovi: Stephen Roach, dolar, Morgan Stanley, forex, juan, kineski juan, euro, kanadski dolar, japanski jen, meksički pezos
PROČITAJ I OVO
Srbija trpi štetu od milijardu evra u turizmu
ŠTETE
Srbija trpi štetu od milijardu evra u turizmu
BEOGRAD - Srbija će zbog pandemije korona virusa pretrpeti štetu od oko milijardu dolara po osnovu deviznog priliva od turizma, a ni povećano interesovanje domaćih turista za neke destinacije to nikako ne može nadoknaditi, izjavio je danas ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.
Hrvatska prva po broju stranih turista na Mediteranu
SIGNALI
Hrvatska prva po broju stranih turista na Mediteranu
ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica je uz pomoć svojih predstavništava dobila turističku statistiku za četiri usporedive zemlje kako bi otprilike dobili turističke rezultate na Mediteranu.
Azijska tržišta: Dionice proizvođača čipova snažno podigle Nikkei 225
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Dionice proizvođača čipova snažno podigle Nikkei 225
TOKYO - Azijske burze u četvrtak su rastom pratile Wall Street, budući da su se investitori ponovno okrenuli ulaganju u tehnološki sektor i zlato, a prodaju dolar.
Wall Street: S&P 500 svega jedan bod ispod rekordne razine
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 svega jedan bod ispod rekordne razine
NEW YORK - Zahvaljujući uzletu cijena dionica u svim sektorima, na Wall Streetu su u srijedu indeksi snažno porasli, pri čemu je S&P 500 indeks završio trgovanje svega jedan bod ispod rekordne razine dosegnute u veljače.
Rovinj se oporavio u srpnju i kolovozu, ali daleko je to od lanjskih brojki
SEZONA
Rovinj se oporavio u srpnju i kolovozu, ali daleko je to od lanjskih brojki
ROVINJ - Od početka godine pa do 11. kolovoza ostvareno je 1,2 milijuna noćenja, a lani u istom periodu čak 2,6 milijuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE