GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rijetko francusko izdanje Kovačićeve Jame u fondu NSK

Rijetko francusko izdanje Kovačićeve Jame u fondu NSK
RIJETKOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2013 / 14:57
Autor: u fondu NSK
ZAGREB - Rijetko izdanje "Jame" Ivana Gorana Kovačića, koje je prevedeno i tiskano u Francuskoj 1948. godine pod naslovom "La fosse commune", a zatim povučeno iz javnosti, danas je prvi put ušlo u fond Hrvatske nacionalne knjižnice gdje je smješteno u zbirku inozemne Croatice.
Knjižicu je pribavio i svečano danas poklonio glavnoj direktorici Hrvatske nacionalne knjižnice (NSK) Dunji Seiter-Šverko direktor Sveučilišne knjižare i antikvarijata Dominović iz Zagreba Nediljko Dominović.

Rezulat je to potrage koja je počela tijekom nedavne pripreme izložbe Goranovih jama u povodu 100. obljetnice pjesnikova rođenja. Bibliofili su za izdanje znali iz teksta objavljena 1979. u reviji Arena i Hrvatske revije 3/1980. u inozemstvu, kazala je za Hinu voditeljica Grafičke zbirke NSK Mikica Maštrović.

Direktorica Dunja Seiter-Šverko zahvalila je dugogodišnjem antikvaru Dominoviću i naglasila kako je to primjer da je opće dobro važnije od osobnog poslovnog intersa i izraz težnji da knjiga unatoč raznim preprekama ostane u prvom planu.

"La fosse commune" pojavila se u La Bibliotheque française čiji je nakladnik Komunistička partija Francuske. Predgovor francuskom izdanju Jame napisao je tadašnji jugoslavenski ambasador u Parizu Marko Ristić a kao svojevrstan proslov objavljena je pjesma francuskoga pjesnika Paula Éluarda, koja je nadahnuta sudbinom Ivana Gorana Kovačića. Preveli su je Susanne Beraud i Kosta Stojanović.

Voditeljica Grafičke zbirke Maštrović istaknula je zanimljivu povijest izdanja: najprije je francuski časopis Europa objavio veći dio pjesme 1946., koja je naišla na dobar prijem francuske kulturne javnosti. U cijelosti je pročitana iste godine na jednom skupu francuskih intelektualaca u Marseilleu, te ju je istaknuti član KPF i nadrealist Louis Aragon stavio uz bok Danteovoj "Božanstvenoj komediji".

Slikar Pablo Picasso izjavio da bi drukčije napravio svoju sliku Guernica da je čitao Goranovu "Jamu". On je napravio bakrorez koji je objavljen u jednom od dva usporedna izdanja "Jame" od po stotinu primjeraka. Prvih deset primjeraka s bakrorezom je numerirano.

Međutim, nakon sukoba u Informbirou francuski komunisti povukli su izdanje iz javnosti, kazala je Mikica Maštrović.

Zagrebački primjerak je iz serije bez Picassova bakroreza, ali težit ćemo doći i do njega, rekla je Maštrović dodavši da postoje dva traga o prodaji te knjige - jedan da je u nekom pariškom antikvarijatu jedan primjerak prodan za deset tisuća eura, i drugi da je prodan za 8,6 tisuća eura.
Tagovi: Ivan Goran Kovačić, Jama, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Nediljko Dominović
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
ANALIZA - Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta.
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ISPRAVLJENA GREŠKA
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ZAGREB - Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se 'zazelenila'.
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
ZATVARANJE
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
LISABON - Strože covid mjere bit će nametnute lisabonskoj regiji, dok vlasti nastoje držati pod kontrolom porast broja zaraženih koji prijeti portugalskoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE