GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Revitalizacija željezničkog prometa važna za razvoj Istre

Revitalizacija željezničkog prometa važna za razvoj Istre
ŽELJEZNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2021 / 18:40
Autor: SEEbiz / H
LABIN - Revitalizacija željeznice iznimno je važna u razvoju prometne infrastrukture u Istri, rekao je u utorak župan Miletić na konferenciji 'Inicijativa za revitalizaciju željezničkog prometa u Istarskoj županiji', a izaslanik Vlade Gospočić poručio je da je na red sada došla željeznica.

Kada se govori o prometnoj infrastrukturi proteklih 20-30 godina najviše se ulagalo u onu cestovnu, dok je ona željeznička trenutno u najnezavidnijem položaju, dodao je istarski župan Boris Miletić na konferenciji u Labinu.

"Najslabija točka istarskog prometa je već godinama željeznica - neelektrificirana, spora, degradirana u svakom smislu. Primjerice, trasa Lupoglav-Štalije je izvan prometa od 2009. godine, a u putničkom prijevozu se koriste stari, nepouzdani diesel-motorni vlakovi s prosječnom voznom brzinom oko 60 km na sat", istaknuo je Miletić.

Podsjeća da istarska željeznica na mnogim mjestima još uvijek nema osigurane cestovno-željezničke prijelaze dok je prijevoz tereta potpuno obustavljen, a onaj putnički je sveden uglavnom na prijevoz srednjoškolaca.

"Stoga smatramo kako je revitalizacija željeznice u Istarskoj županiji itekako potrebna i kada se govori o očuvanju okoliša, a željeznički je promet ekološki najprihvatljivija vrsta prijevoza. Mi želimo suvremen, ekološki i efikasan prijevoz putnika i tereta, u skladu sa smjernicama prometnog razvoja EU a Istarska županija želi biti otvoren i aktivan partner u razvoju istarske željeznice jer će se budućnost prometa u velikoj mjeri oslanjati upravo na željeznički promet", poručio je župan Miletić.

Državni tajnik Gospočić: Na red došla željeznica

Izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik u Ministarstvu mora, i prometa i infrastrukture Alen Gospočić istaknuo je da je nakon uspješnog restrukturiranja cestovnog prometa, na red sada došla željeznica.

"Problema s financijama nemamo, jer je Hrvatskoj na raspolaganju oko 5,5 milijardi eura iz EU fondova, nacionalne komponente i bankovnog sustava. U planu je obnova 780 km pruga, u što je uključena i ona na području Istarske županije. Također, Vlada do 2023. godine planira obnoviti pola voznog parka s novim vlakovima te razviti nove vlakove na baterijski ili hibridni pogon", naglasio je državni tajnik.

Napominje kako je treći cilj povećati mobilnost građana i da sva djeca do 18. godine života imaju besplatan prijevoz vlakom na području cijele Hrvatske.

"Istra je regija koju čeka svjetla budućnost, kako u cestovnom, tako i u željezničkom prometu", zaključio je Gospočić.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić rekao je kako je želja da istarska željeznica bude spojena s Europom.

Istra je uvijek bila na nekim prekretnicama, ali je danas najrazvijenija hrvatska županija. Kad pogledamo prometnu infrastrukturu, osim Istarskog ipsilona, ona ne prati razvoj Istarske županije i zato mi je drago što se pokrenula ova inicijativa. Želja nam je da istarska željeznica bude spojena s Europom, kao što je to bila prije sto godina, ali i s željeznicom u drugim dijelovima Hrvatske, što nikad nije bila, poručio je.

Tagovi: istarska željeznica, HŽ Infrastruktura, Alen Gospočić, Boris Miletić
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE