GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordno niska cijena piletine u BiH

Rekordno niska cijena piletine u BiH
PILETINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2020 / 08:40
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Pandemija virusa korona negativno se odrazila i na proizvodnju pilećeg mesa. I pored rekordno niske cijene, zbog smanjene potrošnje, skladišta pilećeg mesa su puna.

U klaonici Perutnine, u Poveliču kod Srpca su u dilemi – da li smanjiti otkup od preko 100 kooperanata ili sniziti otkupnu cijenu.

- Ne znamo do kada ćemo organizovati proizvodnju i do kada ima smisla raditi jer ovo što se dešava u posljednja tri mjeseca je na nezapamćenom cjenovnom minimumu u zadnjih 10 godina, rekao je Velibor Popović, direktor Klaonice peradi Perutnina-S Povelič.

Zbog mogućnosti da bude redukovan otkup, zabrinut je i farmer Đuro Cvijić iz Kladara.

- Ako dođe do smanjenja proizvodnje, automatski ćemo i mi imati gubitke jer se nalazimo u jednom lancu proizvodnje gdje mi ne možemo biti samostalni već zavisimo i od drugih kooperanata. Voljeli bismo da Vlada ima sluha i želje da pomogne nama peradarskim proizvođačima, kaže Cvijić.

Poslovna zajednica živinara Republike Srpske pomoć će zatražiti od nadležnih republičkih i institucija na nivou BiH.

- Da bismo očuvali posao moramo da saniramo gubitke. Apelujemo našem resornom ministarstvu da izvrši pritisak na Ministarstvo spoljne trgovine BiH da se razmisli o sezonskoj zabrani uvoza određenih artikala koji opterećuju tržište Srpske i BiH, naglasio je Predrag Miličić, predsjednik Poslovne zajednice živinara Republike Srpske.

Osim resornom ministarstvu u Savjetu ministara, poslovna zajednica živinara uputiće zahtjev i Ministarstvu poljoprivrede za izmjenu Pravilnika o raspodjeli podsticaja, koje bi omogućile veće podsticaje za proizvedene brojlere, izvijestio je RTRS.

Tagovi: piletina, pileće meso, Poslovna zajednica živinara Republike Srpske, Velibor Popović, Perutnina-S Povelič
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE