GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordan urod jabuka, kupaca nema

Rekordan urod jabuka, kupaca nema
JABUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2016 / 21:28
Autor: SEEbiz / Glas Slavonije
OSIJEK - Prema trenutačnim prognozama voćara ove se godine očekuje urod jabuka od približno 140.000 tona (u sve tri klase), što je više nego lani, kada je proizvedeno do tada rekordnih 120.000 tona.
Od ukupne količine proizvedenih jabuka, kako navodi Stjepan Zorić, predsjednik Klastera Slavonska, trećina ukupne hrvatske proizvodnje proizvede se u Osječko-baranjskoj županiji, gdje pod tim voćem ima 825 hektara.

Međutim, koliko voćare raduje najava dobre godine, toliko su već sada u panici, jer je domaće tržište nesređeno, neki čak kažu kako vlada anarhija, ili zbog prekomjernog uvoza ono uopće ne funkcionira, a još je veći problem jer nema dovoljno rashladnih skladišta (hladnjača).

Kako Zorić navodi, u Hrvatskoj ima kapaciteta rashladnih skladišta za svega 45.000 tona voća, tako da voćari već sada moraju razmišljati kamo će s urodom.

Proizvođače jabuka jedino bi ove godine, kako kažu, mogla (kao što je bio slučaj lani) spasiti mjera povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju koju je lani uvela Europska komisija zbog ruskog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU-a. Stjepan Zorić ističe kako je ova mjera spasila lani hrvatske proizvođače jabuka.

- Kroz ovu interventnu mjeru za ublažavanje posljedica ruskog embarga voćari su dobili više od tri kune po kilogramu jabuka, što je najviša cijena koja je ikada do sada dobivena. Ono što je ovdje važno za istaći jest to da je podnošenje zahtjeva za pomoć iz EU-a prekomplicirano. Mi smo se javili na natječaj ispred Hrvatske voćarske zajednice i u tome nam je jako mnogo pomogla naša savjetodavna služba - iako to nije njihov posao - i naša europarlamentarka Marijana Petir - kaže Zorić, te dodaje kako u tadašnjoj garnituri Ministarstva poljoprivrede nisu naišli na razumijevanje i pomoć.

Voćari kažu kako imaju informacija da će se ruski emabrgo nastaviti, ali ako Europska komisija opet donese ovu mjeru, onda će vjerojatno ukupan iznos novca biti nešto manji zbog problema koje EU ima s izbjeglicama.

Ruski embargo je, podsjetimo, posljedica nastanka političke krize u Ukrajini, a prema prema riječima naše europarlamentarke Marijane Petir, u ovom trenutku ne može se predvidjeti kada će se učinci te krize koja, nažalost, još uvijek traje, završiti i hoće li se pronaći rješenje. “Jedino je poznato da je zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju iz EU-a produžena do kolovoza 2016. godine”, kazala nam je Marijana Petir, te pojasnila da su proizvođači jabuka iz lanjske kvote od 4050 tona iskoristili 3900 tona.

- Za njih je ljestvica za 2015. dignuta za dodatnih 1100 tona, na 5150 tona. Kvota za mandarine u 2014. iznosila je 7900 tona (prosjek trogodišnjeg izvoza u Rusiju prije embarga), no iskorišteno je samo 2490 tona, pa je mandarinarima kvota za 2015. smanjena na 3200 tona. Smatram da je za to isključivo odgovoran bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je prvo proizvođačima poručio da se snađu sami, a kada sam se ja uspjela izboriti da dođu na listu obeštećenja, mjesecima je odbijao raspisati natječaj pa proizvođači mandarina više nisu stigli povući sredstva koja su im bila namijenjena. Svi proizvođači na zajedničkom tržištu EU-a lani su za 773.654 tona voća i povrća dobili 155,3 milijuna eura. Hrvatska je iskoristila 20,9 milijuna kuna (2,8 mil. eura), i to na način da je 12,1 milijun isplaćen na račune 121 proizvođača jabuka, a 166 proizvođača mandarina dobilo je ukupno 8,8 milijuna kuna. Prosječna odšteta za kilograma jabuka bila je lani 3,11 kuna, a mandarina 3,92 kune.
Tagovi: jabuka, urod jabuka, Stjepan Zorić
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
NEW YORK - Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
BEOGRAD - Promet na domaćem tržištu akcija znatno se oporavio danas, najviše zahvaljujući trgovanju akcijama Naftne industrije Srbije, dok su BELEX indeksi ostvarili mešovite rezultate.
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
PARIZ - Oko 70 posto svih svjetskih odredišta u posljednjih mjesec dana ublažilo je ograničenja putovanja te sada samo jedno od četiri i dalje drži svoje granice potpuno zatvorenima za međunarodne turiste, podaci su iz novog izdanja izvješća o ograničenjima putovanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO).
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ponovno snažno porasli, već treći dan zaredom, pa su im dobitci u tom razdoblju premašili tri posto.
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
SHOPPING
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
ZAGREB - Covid-19 možda ipak neće potpuno ugroziti blagdanske kupovine, iako zbog zabrinutosti kupci namjeravaju oprezno trošiti - u prosjeku sedam posto manje nego lani, a mijenjaju se i način i mjesto kupovine pa se rast očekuje samo u segmentu internetske potrošnje, dok će sve ostalo pasti, pokazalo je istraživanje Deloittea.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE