GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordan urod jabuka, kupaca nema

Rekordan urod jabuka, kupaca nema
JABUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2016 / 21:28
Autor: SEEbiz / Glas Slavonije
OSIJEK - Prema trenutačnim prognozama voćara ove se godine očekuje urod jabuka od približno 140.000 tona (u sve tri klase), što je više nego lani, kada je proizvedeno do tada rekordnih 120.000 tona.
Od ukupne količine proizvedenih jabuka, kako navodi Stjepan Zorić, predsjednik Klastera Slavonska, trećina ukupne hrvatske proizvodnje proizvede se u Osječko-baranjskoj županiji, gdje pod tim voćem ima 825 hektara.

Međutim, koliko voćare raduje najava dobre godine, toliko su već sada u panici, jer je domaće tržište nesređeno, neki čak kažu kako vlada anarhija, ili zbog prekomjernog uvoza ono uopće ne funkcionira, a još je veći problem jer nema dovoljno rashladnih skladišta (hladnjača).

Kako Zorić navodi, u Hrvatskoj ima kapaciteta rashladnih skladišta za svega 45.000 tona voća, tako da voćari već sada moraju razmišljati kamo će s urodom.

Proizvođače jabuka jedino bi ove godine, kako kažu, mogla (kao što je bio slučaj lani) spasiti mjera povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju koju je lani uvela Europska komisija zbog ruskog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU-a. Stjepan Zorić ističe kako je ova mjera spasila lani hrvatske proizvođače jabuka.

- Kroz ovu interventnu mjeru za ublažavanje posljedica ruskog embarga voćari su dobili više od tri kune po kilogramu jabuka, što je najviša cijena koja je ikada do sada dobivena. Ono što je ovdje važno za istaći jest to da je podnošenje zahtjeva za pomoć iz EU-a prekomplicirano. Mi smo se javili na natječaj ispred Hrvatske voćarske zajednice i u tome nam je jako mnogo pomogla naša savjetodavna služba - iako to nije njihov posao - i naša europarlamentarka Marijana Petir - kaže Zorić, te dodaje kako u tadašnjoj garnituri Ministarstva poljoprivrede nisu naišli na razumijevanje i pomoć.

Voćari kažu kako imaju informacija da će se ruski emabrgo nastaviti, ali ako Europska komisija opet donese ovu mjeru, onda će vjerojatno ukupan iznos novca biti nešto manji zbog problema koje EU ima s izbjeglicama.

Ruski embargo je, podsjetimo, posljedica nastanka političke krize u Ukrajini, a prema prema riječima naše europarlamentarke Marijane Petir, u ovom trenutku ne može se predvidjeti kada će se učinci te krize koja, nažalost, još uvijek traje, završiti i hoće li se pronaći rješenje. “Jedino je poznato da je zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju iz EU-a produžena do kolovoza 2016. godine”, kazala nam je Marijana Petir, te pojasnila da su proizvođači jabuka iz lanjske kvote od 4050 tona iskoristili 3900 tona.

- Za njih je ljestvica za 2015. dignuta za dodatnih 1100 tona, na 5150 tona. Kvota za mandarine u 2014. iznosila je 7900 tona (prosjek trogodišnjeg izvoza u Rusiju prije embarga), no iskorišteno je samo 2490 tona, pa je mandarinarima kvota za 2015. smanjena na 3200 tona. Smatram da je za to isključivo odgovoran bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je prvo proizvođačima poručio da se snađu sami, a kada sam se ja uspjela izboriti da dođu na listu obeštećenja, mjesecima je odbijao raspisati natječaj pa proizvođači mandarina više nisu stigli povući sredstva koja su im bila namijenjena. Svi proizvođači na zajedničkom tržištu EU-a lani su za 773.654 tona voća i povrća dobili 155,3 milijuna eura. Hrvatska je iskoristila 20,9 milijuna kuna (2,8 mil. eura), i to na način da je 12,1 milijun isplaćen na račune 121 proizvođača jabuka, a 166 proizvođača mandarina dobilo je ukupno 8,8 milijuna kuna. Prosječna odšteta za kilograma jabuka bila je lani 3,11 kuna, a mandarina 3,92 kune.
Tagovi: jabuka, urod jabuka, Stjepan Zorić
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
POTOP
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
NEW YORK - Vrijednost bitcoina u petak je potopljena gotovo osam posoto pa je najpopularnija kriptovaluta pala na najnižu razinu u sedam tjedana.
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
POTEZI
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
MELBOURNE - Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa "omicronom", pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
OGRANIČENJA
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
ZAGREB - Novi sojevi koronavirusa 'održavaju' ograničenja putovanja u svim svjetskim regijama, pri čemu ograničenja još uvijek ima 98 posto svih odredišta u svijetu, a jedno od pet i dalje ima potpuno zatvorene granice, podaci su iz novog izdanja izvješća Svjetske turističke organizacije-UNWTO o ograničenjima putovanja.
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak je ostvaren znatno veći promet nego prethodnih dana, dok su Crobex indeksi pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom zbog širenja nove varijante koronavirusa.
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
FOREX
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
LONDON - Tečaj dolara u petak je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, što je uznemirilo investitore i okrenulo ih valutama koje percipiraju sigurnim lukama za kapital u neizvjesnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE