GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordan broj turističkih dolazaka i noćenja u ožujku

Rekordan broj turističkih dolazaka i noćenja u ožujku
PREDSEZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2016 / 10:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U ožujku ove godine zabilježeno je 347,3 tisuće turističkih dolazaka i 850,6 tisuća turističkih noćenja, što je 20,8%, odnosno 25,5% više u odnosu na ožujak 2015. godine.
Razina spomenutih pokazatelja u ovogodišnjem ožujku, rekordna je za taj mjesec. Povoljnija kretanja u promatranome mjesecu strukturno su rezultat rasta tih pokazatelja kod stranih i domaćih turista, s time da je dinamika rasta turističkih rezultata stranih turista daleko brža u odnosu na domaće turiste. Tako je i rekordna razina ukupnih turističkih dolazaka i noćenja u ovogodišnjem ožujku rezultat rekordne razine dolazaka i noćenja stranih turista. Značajan utjecaj na rast turističkih pokazatelja u ožujku ove godine, u odnosu na prošlogodišnji ožujak, imali su uskršnji blagdani koji su ove godine bili u ožujku, za razliku od prošle, kada su bili u travnju.

Povoljniji rezultati u ovogodišnjem ožujku samo su nastavak pozitivnog trenda na godišnjoj razini, koji za turističke dolaske traje od travnja 2014. godine, a za turistička noćenja od prosinca 2014. godine.

- U ovoj godini očekujemo rast turističkih noćenja, ali i rast deviznog prihoda od turizma. Naime, devizni prihod od turizma prošle godine dosegnuo je gotovo osam milijardi eura, a ove godine očekujemo i viši iznos. Pod utjecajem takvih kretanja, iznos deviznog prihoda od turizma vrijednosno bi iznosio oko 18% BDP-a, što je najviša razina u EU, komentar je direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića.

U prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je 17,3% više turističkih dolazaka i 18,9% više turističkih noćenja. Spomenuti rast turističkih pokazatelja u prvom kvartalu strukturno je rezultat povećanja koja se bilježe kod stranih i domaćih turista, s time da je dinamika rasta dolazaka i noćenja stranih turista znatno brža u odnosu na domaće turiste (primjerice noćenja 27,5% naprema 5,8%).

Očekivana (prema organizaciji World Tourism Organization), povećana turistička potražnja u svijetu mogla bi povoljno utjecati i na hrvatski turizam. Povoljnija kretanja u ovoj godini očekujemo i djelomično zbog bolje percepcije sigurnosnih uvjeta u odnosu na našu turističku konkurenciju. Ipak, s obzirom na to da očekujemo novu rekordnu razinu, previđena dinamika rasta turističkih noćenja bit će vjerojatno sporija od prošlogodišnje te bi mogla iznositi okvirno 7%.


Tagovi: predsezona, hrvatski turizam, Zvonimir Savić, Uskrs
PROČITAJ I OVO
Digitalni juan veliki izazov za dolar
IZAZOVI
Digitalni juan veliki izazov za dolar
PEKING - Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internetskom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
NEW YORK - Turbulentni tjedan bio je i na tržištu kriptovaluta čija je tržišna kapitalizacija u utorak pala za 100 milijardi dolara u samo 24 sata.
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
SOLIDNO
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
ZAGREB - Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice rekao je u Dnevniku HRT-a, kako prema podacima eVisitora u Hrvatskoj trenutno boravi 870 tisuća turista, a najviše ih je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske. Najposjećenije destinacije su Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači zbog širenja delta soja koronavirusa i novih restriktivnih mjera nisu skloni rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE