GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Realno očekivati daljnji pad cijene goriva

Realno očekivati daljnji pad cijene goriva
CIJENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2014 / 14:26
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - U tjednu koji je pred nama ponovno će i to znatno pasti cijene goriva.
HRT neslužbeno doznaje, da bi od utorka cijene svih benzina trebale biti manje za 30, a svih dizela za 28 lipa po litri.

Službenu odluku INA bi trebala donijeti sutra. Navedene cijene bazirane su na formuli za izračun konačne cijene naftnih derivata, međutim, s obzirom da je tržište deregulirano, nisu obvezujuće.

- Ono što još uvijek možemo očekivati je da taj pad bude još i veći, jer prema nekim procjenama koje radimo još uvijek su cijene nešto više nego što bi realno trebale biti. Dakle, INA i ostali trgovci još uvijek imaju više marže nego što bi bilo realno, objasnio je Jasminko Umičević, naftni stručnjak.

Tvrdi da iako je barel nafte na svjetskom tržištu upola jeftiniji od početka godine, ima još mjesta za smanjenje cijena goriva.

Prema nekim procjenama, imajući na umu iskustvo ranijih marži koje su bile u ovo vrijeme prije same liberalizacije, vidimo da još postoji prostor za 30-tak lipa dodatnih na ovo što će se sada desiti.

- Iako bi bilo realno za očekivati pad cijena u trgovinama, tako nešto se neće dogoditi, tvrdi sindikalist Krešimir Sever te napominje kako mnogi podižu cijene radi toga jer rastu cijene goriva, istovremeno kad te cijene padaju onda opravdavaju da nemaju razloga spuštati cijene jer im je udio prijevoza u ukupnim troškovima mali.

I cijene prijevoza ostaju iste. Naime, prijevoznicima je je država prije dva mjeseca povećala cijenu naknade za tehnički pregled za 10 posto.

Zabrinut zbog pada cijena goriva je ministar financija Boris Lalovac. Planirao je 5,5 milijardi kuna od PDV-a na naftne derivate.

- Kada bi cijelu sljedeću godinu bila kuna manje u odnosu na ovu godinu to bi za državni proračun iznosilo manje oko pola milijarde kuna, kazao je Lalovac.

Bilo kako bilo, barem jedna dobra vijest za građane - trošak cijene benzina znatno će rasteretiti kućni budžet. Barem onima koji se voze automobilima.
Tagovi: cijene goriva, Ina, Jasminko Umičević, Krešimir Sever
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
PREPORUKE
Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa preporučuju investitorima da ulažu dugoročno u euro u trenutku kad je dolar dotaknuo najniže razine u mjesec i pol dana.
Beogradska berza: Povećan promet, u fokusu akcije Dinare
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Povećan promet, u fokusu akcije Dinare
BEOGRAD - Ukupna vrednost trgovanja na Beogradskoj berzi iznosila je danas 23,7 miliona dinara (201,8 hiljada evra), pri čemu su akcije beogradskog preduzeća za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Dinara" odnele tri četvrtine prometa.
Zagrebačka burza: Slab promet, Atlantska plovidba dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Atlantska plovidba dobitnica dana
ZAGREB - Početak tjedna donio je blagi rast indeksa Zagrebačke burze, ali i nastavak slabog prometa.
Grčka ukida karantenu za građane EU-a i još pet zemalja
POTEZI
Grčka ukida karantenu za građane EU-a i još pet zemalja
ATENA - Grčka uprava za civilno zrakoplovstvo objavila je u ponedjeljak da ukida obveznu karantenu od sedam dana za građane Europske unije i još pet zemalja.
Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla za milijardu i pol kuna
RAST
Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla za milijardu i pol kuna
ZAGREB - Ukupna neto vrijednost imovine (NAV) svih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondovi) u Republici Hrvatskoj krajem ožujka 2021. iznosila je 19,3 milijarde kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE