GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Različiti podaci: Gdje se izgubilo stotine tisuća turista?

Različiti podaci: Gdje se izgubilo stotine tisuća turista?
SIVA ZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 08:52
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, tijekom vikenda od 7. do 9. kolovoza, dakle protekli petak, subotu i nedjelju, u srcu feragosta, Hrvatska je službeno u eVisitoru zabilježila 323 tisuće dolazaka domaćih i stranih gostiju, koji su nakon dolaska u destinaciju započeli svoj odmor u nekom od komercijalnih ili, pak, nekomercijalnih oblika smještaja.

Istodobno, na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova moguće je pratiti statistiku o ulasku domaćih i stranih putnika te osobnih vozila preko graničnih prijelaza, a kada te podatke usporedimo s onima koji se vode u nacionalnom turističkom registru, najednom nam nedostaje gotovo 400 tisuća osoba.

Kako je vidljivo iz MUP-ove statistike, tijekom vikenda 7., 8. i 9. kolovoza, u Hrvatsku je preko graničnih prijelaza prešlo ukupno 720 tisuća putnika, od čega je najveći dio njih došao cestovnim putem, dok se ostatak ulazaka u Hrvatsku odnosi na putnike koji su ovdje pristigli vlakom, morskim ili riječnim putem te avionom.

U odnosu na statistiku krovne hrvatske turističke marketinške agencije, razlika između službenog broja domaćih i stranih turista te osoba koje su doista tijekom vikenda ušle u našu zemlju iznosi 400 tisuća osoba, pa se postavlja pitanje je li doista moguće da više od polovice putnika koji su prošlog vikenda ušli u Hrvatsku nisu bili turisti - ili ih je službena statistika spretno uspjela “zaboraviti”?

Kako su Jutarnjem listu odgovorili iz Hrvatske turističke zajednice, nekoliko je pojašnjenja koja bi djelomično mogla opravdati tako veliki nesrazmjer između statistike HTZ-a i MUP-a.

Kao prvo, u Hrvatskoj turističkoj zajednici napominju kako statistika MUP-a, za koju je logično da bude veća od one turističke, između ostaloga uključuje i putnike u tranzitu koji Hrvatskom prolaze iz osobnih ili, pak, poslovnih razloga, a dio se svakako odnosi i na transport robe u treće zemlje.

“Potom je tu i dio osoba koje ne ostvaruju noćenja ili, pak, sukladno zakonu, ne podliježu obvezi prijave boravka u sustavu eVisitor, dok se dio prelazaka granice odnosi i na hrvatske građane koji se vraćaju kući nakon putovanja u inozemstvo i slično.

Osim toga, u obzir treba uzeti i naknadne unose podataka u sustav eVisitor, s obzirom na to da je navedena brojka od 323 tisuće dolazaka ostvarenih tijekom vikenda prva preliminarna te će se ona svakako nešto mijenjati”, poručili su iz HTZ-a kao odgovor na naš upit.

Objašnjenja sasvim sigurno mogu pokriti dio razlike u statistici tih dvaju tijela, no nesrazmjer postaje posebno velik ako promatramo isključivo statistiku koja se odnosi na strane putnike.

Naime, i dok nesrazmjer, kad su u pitanju domaći gosti, možemo pripisati činjenici da se dio njih prošlog vikenda vratio s odmora u inozemstvu ili, pak, s rada u stranoj zemlji, zbog čega se nakon povratka ne bilježe kao turistički dolasci, to je ipak nešto teže napraviti kad su u pitanju stranci, a na koje otpada dosta velik dio statistike.

Naime, prema podacima HTZ-a, od ukupno 323 tisuće dolazaka, na strance je otpalo njih 275.480, dok MUP-ova statistika, pak, navodi kako je tijekom vikenda u Hrvatsku ušlo 553 tisuće stranih putnika.

Dakle, u Hrvatsku ih je ušlo dvaput više od onoga što je prijavljeno u turističkom registru, ali ovdje nisu ostvarili niti jedno turističko noćenje, niti je poznato gdje su i koliko dugo boravili.

Dio njih, moguće je, ljetovanje je u Hrvatskoj odradilo “mimo propisa”, no hrvatski turistički sektor, nažalost, ne raspolaže procjenama o udjelu sive ekonomije u turizmu pa je statistiku teško čak i neslužbeno potvrditi.

“Uvijek se špekulira o sivoj ekonomiji i činjenici da dio gostiju bude neprijavljen, no o tome nemamo čak niti procjene pa je jako teško komentirati nesrazmjer u statistici. Prilika za to pojavila se ove godine otkako je turističkim inspektorima napokon vraćena ovlast kontrole nelegalnog smještaja, no zbog pandemije ove sezone nije baš bilo tako puno terenskog rada pa opet nemamo novih podataka”, komentirao je direktor turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella.

Tagovi: hrvatski turizam, eVisitor, Joško Stella, neprijavljivanje gostiju, Hrvatska turistička zajednica
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Dalekovod dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Dalekovod dobitnik dana
ZAGREB - Zagrebačka je burza danas ponudila slabašan promet i pad indeksa.
Dolar blago ojačao; u fokusu predsjednička debata u SAD-u
FOREX
Dolar blago ojačao; u fokusu predsjednička debata u SAD-u

LONDON - Tečaj dolara blago je ojačao u utorak na međunarodnim tržištima premašest najznačajnijih svjetskih valuta dok tržišta čekaju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata Donalda Trumpa i Joa Bidena.

Naručeno više od 1,2 milijardi doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa
CJEPIVO
Naručeno više od 1,2 milijardi doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa
MOSKVA - Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) dosad je iz raznih zemalja svijeta zaprimio zahtjeve za ukupno više od 1,2 milijarde doza cjepiva Sputnik V koje se koristi za borbu protiv koronavirusa, prenose u utorak ruski mediji.
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupnju dionica nakon oštrog pada cijena proteklih tjedana.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SKOK INDEKSA
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle jer su ulagači procijenili da je povoljna prilika za kupnju nakon što su burzovni indeksi pali četiri tjedna zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE