GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ratković: Crnu Goru očekuje lošija sezona od prošlogodišnje

Ratković: Crnu Goru očekuje lošija sezona od prošlogodišnje
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2024 / 08:12
Autor: SEEbiz
PODGORICA – Realno je očekivati nešto slabiju ukupnu turističku sezonu u odnosu na lošu prošlu godinu, kada je stepen popunjenosti kolektivnog smještaja bio svega 24 odsto na godišnjem nivou, ocijenio je dekan Fakulteta za turizam i biznis, Rade Ratković.

On je Pobjedi kazao da je, po procjeni na osnovu boravišne takse, početkom juna ukupan turistički promet u Crnoj Gori bio manji oko 11 odsto, kod pravnih lica veći 4,5 odsto, a kod fizičkih manji 21 odsto.

“Podaci za kolektivni smještaj su ažurni sa aprilom i bilježe turistički promet oko sedam odsto manji nego prošle godine. Najviše gostiju je iz Crne Gore – 19 odsto, Srbije deset odsto i Njemačke devet odsto”, naveo je Ratković.

On je dodao da je popunjenost u Crnoj Gori loša zbog slabe tržišne pozicije, gdje dominiraju gosti iz zemlje, regiona i Rusije, najviše u sekundardnim stanovima. Komenarišući sve glasnije ocjene u javnosti da su se turisti preorijentisali na Albaniju, Ratković je rekao da ta zemlja značajno napreduje, kao i Hrvatska, jer mnogo bolje upravljaju turističkom destinacijom.

“Oni su posvećeni ekonomiji, a posebno turizmu, a ne kao mi nacionalnom i političkom prebrojavanju uz uvođenje arbitara spolja, odnosno susjedstva. Imamo veliku društvenu entropiju u kojoj se gubi ekonomija i turizam, a produkuje nestabilnost i nesigurnost”, kazao je Ratković.

Kao problem vidi to što Crna Gora nema adekvatan destinacijski menadžment, niti nacionalnu posvećenost turizmu, što je presudno za ekonomsku održivost.

“Vlasti ne mogu da se posvete ekonomiji i turizmu i realnim interesima svih građana, budući da su pozicije dobili i uz obilatu pomoć i miješanje spoljnjeg faktora, koji ih sigurno nije podržavao zbog dobrobiti i blagostanja Crne Gore, nego zbog svojih političkih interesa. Jedina iskrena i djelotvorna pomoć dolazi od EU i NATO u koje se, prema anketama, uzda pretežno crnogorsko javno mnjenje, ali ne i ubjedljiva većina iz sadašnje pozicije, koja je privrženija drugim opcijama i strateškim orijentacijama Crne Gore”, saopštio je Ratković.

Pobjedi je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) rečeno da je, prema nezvaničnim podacima lokalnih turističkih organizacija, 20. juna u Crnoj Gori boravilo 74,39 hiljada turista, što je 1,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 1,8 odsto više nego 2019. godine.

Tagovi: CRNA GORA, RATKOVIĆ, TURIZAM, BUDVA
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Novi pad indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Novi pad indeksa
NEW YORK - Dionice su se povukle u petak, dok je Wall Street završio tjedan definiran rotacijom ovogodišnjih megacap dobitnika u korist manjih imena.
Dubrovnik ostvario dva milijuna noćenja 11 dana ranije nego lani
USPJESI
Dubrovnik ostvario dva milijuna noćenja 11 dana ranije nego lani
DUBROVNIK - Dubrovačka gradska uprava izvijestila je danas da je ovogodišnje dvomilijunto turističko noćenje na dubrovačkom području zabilježeno 16. srpnja, što je jedanaest dana ranije nego u 2023. godini.
Njemačka ostaje bez ljekarni
PROBLEMI
Njemačka ostaje bez ljekarni
BERLIN - U Njemačkoj je sve manje ljekarni – nakon zatvaranja njih 238 2023. i još 283 u prvih šest mjeseci ove godine, ostalo ih je 17.288. To je manje nego ikad, pokazuju podaci krovne udruge ljekarničkih organizacija ABDA.
Zagrebačka burza: CROBEX skočio iznad 2.900 bodova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX skočio iznad 2.900 bodova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je novi rast indeksa Zagrebačke burze uz nešto slabiji promet no jučer.
Oštar pad prodaje šampanjca
NAGOMILANE ZALIHE
Oštar pad prodaje šampanjca
PARIZ - Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili a trgovci su nagomilali zalihe, izvijestili su proizvođači u petak, poručivši vinogradarima da beru manje grožđa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE