GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rat u Ukrajini mogao bi potaknuti glad širom svijeta

Rat u Ukrajini mogao bi potaknuti glad širom svijeta
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2022 / 12:44
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Egipat, Kenija, Južni Sudan, Libanon i mnoge druge zemlje ovise izravno ili neizravno o ruskom i ukrajinskom izvozu, pa bi rat u Ukrajini mogao potaknuti glad i izbjegličke valove širom svijeta, a posebno u siromašnim zemljama, objavila je njemačka humanitarna organizacija Welthungerhilfe.

Čelnik Welthungerhilfe-a (prev. Pomoć protiv gladi u svijetu) Mathias Mogge upozorio je da će ruski rat protiv Ukrajine dovesti do gladi u raznim dijelovima svijeta.

"Zemlje poput Egipta, Kenije, Južnog Sudana, Libanona i mnogih drugih država uvelike ovise o ruskom i ukrajinskom izvozu, bilo izravno ili neizravno", rekao je tijekom vikenda za medijsku grupu RND.

"Te zemlje više ne primaju količine koje su naručile, a moraju platiti puno više za njih", dodao je.

Cijene hrane već su prije rata porasle na najviše razine u povijesti, u prvom redu zbog čimbenika koji uključuju klimatske promjene, sukobe i pandemiju, rekao je Mogge.

Najviše je pod udarom siromašnije stanovništvo koji velik dio raspoloživog dohotka mora trošiti na hranu, istaknuo je i dodao da su više cijene također vrlo problematične i za humanitarne skupine.

"Kada je Svjetski program za hranu UN-a (WFP) u 2015. morao smanjiti obroke u izbjegličkim kampovima za sirijske izbjeglice, to je bio jedan od okidača za velike izbjegličke pokrete u Europu. To ne bismo trebali zaboraviti", upozorio je Mogge.

Tagovi: rat u Ukrajini, glad, cijene hrane, siromaštvo, Egipat, Kenija, Južni Sudan, Libanon
PROČITAJ I OVO
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE