GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raste potrošnja turista u Hrvatskoj

Raste potrošnja turista u Hrvatskoj
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 08:16
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Pad broja dolazaka turista u RH tijekom ove i protekle sezone otegotna je okolnost za turistički sektor, ali i cjelokupno domaće gospodarstvo.

Zbog novonastalih trendova uzrokovanih pandemijom COVID-a 19 zabilježen je značajan pad broja dolazaka i noćenja turista, dok su djelomično uspješne rezultate ostvarile regije Istre i Kvarnera, te djelomično područja oko Zadra. Usprkos manjem broju dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista, raste optimizam u kontekstu značajnijeg rasta potrošnje po pojedinom gostu.

Prema ostvarenim poslovnim rezultatima i istraživanju koje je provela domaća turistička tvrtka Croatia Luxury Rent, značajno je porasla potrošnja gostiju u luksuznim smještajnim jedinicama tijekom proteklog ljeta, a pogotovo u periodu ovogodišnjih uskršnjih i prvosvibanjskih praznika. Prema navedenom istraživanju, potrošnja gostiju koji su boravili u jedinicama CLR-a tijekom ljetnih mjeseci 2020. godine te prvosvibanjskih i uskršnjih praznika 2021. godine iznosila je prosječno 213 eura. Riječ je o rastu od 32% u odnosu na isti period 2019. godine. Treba napomenuti da je prosječna potrošnja značajno veća tijekom ljetnih mjeseci, dok je bila manja tijekom prvosvibanjskog i uskršnjeg perioda.

Prosječna potrošnja je rasla na pojedinačnim dnevnim izdacima, kako na razini smještaja, tako i vanpansionske potrošnje. Izdaci za smještaj porasli su za 21 posto (značajan rast potražnje za smještajnim jedinicama više cjenovne kategorije), izdaci za kupnju za 27 posto, dok je najmanji rast zabilježen na razini rezervacije izleta i dodatnih usluga.

Jedan od razloga takve promjene trendova u potrošnji nalazi se u činjenici kako su turisti zbog sigurnosnih aspekata manje tražili usluge prehrane i pića, te ostalih usluga izvan smještajnog objekta.

Korekcija navika i novi trendovi ukazali su potrebu izvanšablonske ponude koja se nametnula kao ključna tijekom ove i protekle sezone. Takav pristup temeljen je na činjenici kako je još 2019. godine preko 30 posto turista navodilo gastronomiju kao jednu od ključnih stavki razloga za dolazak na odmor u Hrvatsku. Kako su mogućnosti gostiju u tom segmentu zbog pandemije značajno suženi, opcija in house chef-a, opskrbe namirnicama više razine i drugi gastronomski aspekti u kojima su gosti uživali bez izlaganja zdravstvenom riziku, rezultirali su i više nego zadovoljavajućim rastom prosječne potrošnje.

„Znajući da je domaćem turizmu potreban rast broja gostiju visoke platežne moći, ovakav rasplet uvoda u ljetnu sezonu ukazuje da bi turistički sektor trebao stavljati naglasak na ponudu izvan klasičnih okvira ponude na koju smo do pandemije navikli naše goste. Proaktivnim pristupom smo uspjeli ostvariti značajan rast prosječne potrošnje te se nadamo da će ovakvi trendovi biti nastavljeni i tijekom nadolazećeg ljetnog perioda“, ističe Josip Stulić iz Croatia Luxury Rent-a.

Tagovi: potrošnja turista u Hrvatskoj, hrvatski turizam, Croatia Luxury Rent, Josip Stulić
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE