GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast zaposlenosti u SAD-u potaknuo skok Wall Streeta

Rast zaposlenosti u SAD-u potaknuo skok Wall Streeta
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2020 / 07:41
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Na Wall Streetu su u petak cijene dionica snažno porasle jer je iznenađujuće dobro izvješće o zapošljavanju u SAD-u potaknulo nadu da bi se američko gospodarstvo moglo oporaviti od koronakrize brže nego što se očekivalo.

Dow Jones skočio je 829 bodova ili 3,15 posto, na 27.110 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,62 posto, na 3.193 boda, a Nasdaq indeks 2,06 posto, na 9.814 bodova.

Snažan rast cijena dionica uslijedio je nakon što je objavljeno da je u svibnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 2,5 milijuna, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala sa 14,7 na 13,3 posto.

To su znatno bolji podaci nego što se očekivalo, s obzirom da su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali da je u svibnju broj zaposlenih pao za 8 milijuna, a da je stopa nezaposlenosti skočila na rekordnih 19,7 posto.

„Brojke predstavljaju veliko pozitivno iznenađenje i novu potvrdu da se gospodarstvo oporavlja. Ovo je snažan signal da je utjecaj koronavirusa na gospodarstvo privremen i da se situacija poboljšava“, kazao je Michael Arone, strateg u tvrtki State Street Global Advisors.

Rast broja zaposlenih, nakon što je u travnju bez posla ostalo 20,7 milijuna Amerikanaca, pokazuje da su kompanije brzo počele zapošljavati nakon što su polovicom svibnja mnoge savezne države počele postupno popuštati restriktivne mjere i ponovno pokretati gospodarske aktivnosti.

Zahvaljujući nadi u brzi oporavak gospodarstva, kao i golemim fiskalnim te monetarnim poticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godina.

Sada je od rekordne razine, dosegnute 19. veljače, udaljen još samo 5,7, a Dow Jones 8,3 posto. Nasdaq indeks kreće se, pak, malo ispod najviše razine u povijesti.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,25 posto, na 6.484 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,36 posto, na 12.847 bodova, a pariški CAC 3,71 posto, na 5.197 bodova.

Europske ulagače ohrabrila je odluka čelnika Europske središnje banke (ECB) od prethodnoga dana o povećanju iznosa programa za kupnju imovine za 600 milijardi eura, na ukupno 1.350 milijardi eura.

Kupnjom državnih obveznica ECB povećava likvidnost u financijskom sustavu kako bi se podržao oporavak gospodarstva.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE