GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast prinosa na hrvatske obveznice rezultat uvođenja eura

Rast prinosa na hrvatske obveznice rezultat uvođenja eura
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2022 / 09:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uz "pesimistični sentiment" investitora, nakon donošenja novih smjernica monetarne politike američkih Federalnih rezervi, uslijedila je povećana volatilnost na globalnim financijskim tržištima koja uključuje i rast prinosa na državne obveznice, piše u nedjelju Jutarnji list.

Na američko desetogodišnje državno izdanje prinos je dosegnuo 3,7 posto, najvišu razinu od 2011., a kako se ističe u analizi RBA, nastavljen je i daljnji rast prinosa na dvogodišnje državne obveznice.

Opći rast kamatnih stopa nije mimoišao ni referentnu njemačku desetogodišnju obveznicu: prinos je dosegnuo razinu od dva posto, a još početkom kolovoza iznosio je 0,65 posto. S ozbiljnim nepovjerenjem ulagača, sve manje sklone riziku, suočavaju se brojne europske zemlje.

Kupci mađarske desetogodišnje obveznice, prema podacima Trading Economicsa, trenutačno traže prinos od 9,41 posto, dok se Rumunjska u ovom trenutku može zaduživati na deset godina uz prinos od 8,33 posto, Poljska 6,03, a Češka 4,86 posto.

Investitori u hrvatske desetogodišnje obveznice traže prinos od 3,37 posto, nešto više nego na slovenske (3,09 posto), španjolske (3,04 posto) i portugalske (tri posto).

U slučaju zemalja izvan europodručja presudnu ulogu u procesu rasta kamatnih stopa imaju nacionalne monetarne politike koje su značajno podigle ključne kamatne stope zbog povišene inflacije. No, među zemljama eurozone različiti tempo povećanja kamatnih stopa određuju drugi razlozi, ponajprije razina javnog duga.

Očekivano, najviše pozornosti izaziva Italija, opterećena ne samo dugovima nego i političkom nestabilnošću: prinos na desetogodišnju obveznicu sad iznosi 4,12 posto. Većina država eurozone, kaže Zrinka Živković Matijević, direktorica ekonomskih istraživanja u RBA, ima prinose niže od četiri posto, no kako je ulaskom u EMU premijera rizika automatski niža, a "osigurači" su jači, Hrvatska očito ostvaruje konkretne koristi od procesa uvođenja eura.

"U usporedbi sa zemljama koje nemaju euro, prinosi na hrvatske obveznice kreću se na zamjetno nižim razinama, prateći regionalna i globalna kretanja", kaže Živković Matijević. Dodaje kako su analitičari očekivali da će prinosi na hrvatske obveznice konvergirati prema razini koju ima Portugal, ali s obzirom na trend povećanja kamatnih stopa, "prije se može očekivati da će se portugalski prinosi povećati, nego hrvatski smanjiti", piše novinarka Jutarnjeg lista Marina Klepo.

Tagovi: hrvatske obveznice, uvođenje eura, Zrinka Živković Matijević
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE