GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura

Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2024 / 15:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) u četvrtom tromjesečju 2023. godine prihodi od stranih turista iznosili su 1,63 milijardi eura što predstavlja rast od 10,9 posto u odnosu na isto razdoblje do sada rekordne 2022. godine, odnosno prihodovano je 160 milijuna eura više.

Sveukupno, u 2023. godini, prihodi od stranih turista iznosili su 14,6 milijardi eura što predstavlja rast od 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, odnosno prihodovano je 1,49 milijardi eura više.

- Rekordni prihodi od stranih turista u 2023. godini samo su potvrdili trend rasta koji smo bilježili u cijeloj toj godini te posebno dobre rezultate u pred i posezoni, što nam je izuzetno važno. Svime ostvarenim u protekloj godini, ali i pokazateljima te predviđanjima na početku ove godine, možemo biti i te kako zadovoljni, jer nam potvrđuje kako smo na dobrom putu realizacije strateških ciljeva koji će omogućiti da Hrvatska u budućnosti bude održiva, cjelogodišnja i konkurentna destinacija. Svi rezultati koje smo postigli zasluga su svih djelatnika u turističkom sektoru te vjerujem kako će se zajedničkom sinergijom svih dionika te u snažnom partnerstvu s Vladom RH, ovakav pozitivan trend nastaviti i u budućnosti, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

U sektoru se očekuje da će se i u cijeloj 2024. godini nastaviti pozitivni i fizički i financijski pokazatelji turističkog prometa, a to se, kaže ministrica Brnjac, već vidi u predsezoni, jer je do sada ove godine u Hrvatskoj boravilo više od 971 tisuće turista ili deset posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Ostvareno je i osam posto više noćenja ili 2,6 milijuna.

Prema županijama, u jadranskima je do sada bilo deset posto više dolazaka turista i devet posto više noćenja nego prošle godine, a u kontinentalnim je ostvaren šest posto veći turistički promet.

I domaći turisti su ostvarili pet posto veći promet do sada ove godine, a među stranima Slovenci su ostvarili deset posto veći promet, Austrijanci 41 posto, a Nijemci 26 posto veći.

- S obzirom na ove rezultate s punim optimizmom možemo gledati na sve pred nama, pa tako i na uskrsni vikend. Iako je ranije nego lani, prema najavama hotelijera i turističkih agencija, očekujemo dolaske i noćenja na razini prošle godine, a moguće i bolje, sudeći prema dosadašnjem dijelu godine, ističe za Hinu Brnjac.

Napominje i da su bukinzi, s obzirom na tržišta s kojih Hrvatsku u ovo doba godine turisti najviše posjećuju, kratkoročni, te se i pred sam Uskrs može dogoditi i više rezervacija, čemu dodaje da je za uskrsno vrijeme Hrvatska već tradicionalno omiljena destinacija za domaće turiste i one iz Slovenije, Austrije i Italije.

Pozitivnim ističe "izvrsnu popunjenost hotela", koja je do sada ove godine za 12 posto bolja nego u istom razdoblju prošle, što vidi kao "izvrsni uvod u mjesece pred nama, a na tragu cjelogodišnjeg turizma".

- Destinacije koje za Uskrs generiraju većinu turističkog prometa, poput Kvarnera, Istre, Splita i Dubrovnika, očekuju rezultate na razini prošle godine, koja je, podsjećam, bila rekordna kada govorimo o predsezoni, poručila je ministrica Brnjac.

Tagovi: turizam, brnjac, hnb, dubrovnik, rovinj
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Dow skočio preko 100 bodova i porastao osmi dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow skočio preko 100 bodova i porastao osmi dan zaredom
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average porastao je u petak, završivši osmu uzastopnu pobjedničku sesiju i zabilježivši svoj najbolji tjedan u 2024. godini.
Revolut lansirao mjenjačnicu kriptovaluta
KRIPTO SCENA
Revolut lansirao mjenjačnicu kriptovaluta
NEW YORK - Nakon prepolovljenja bitcoin pokazuje slabost i trguje se ispod granice od 60 tisuća eura. Očekivano, samo prepolovljenje nije imalo izravan utjecaj na cijenu najveće kriptovalute.
Zagrebačka burza: Pad indeksa, AD Plastik dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, AD Plastik dobitnik dana
ZAGREB - Kraj tjedna donio je Zagrebačkoj burzi pad indeksa uz slabašan promet.
Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto
PIVO
Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto
BERLIN - Prodaja piva oporavit će se ove godine, procjenjuju proizvođači širom svijeta, uzdajući se u ljetna sportska događanja, blaža poskupljenja i povoljnije vremenske prilike.
Prestižni magazin Porter proglasio otok Lošinj jednim do najljepših ljetnih destinacija 2024.
POHVALE
Prestižni magazin Porter proglasio otok Lošinj jednim do najljepših ljetnih destinacija 2024.
MALI LOŠINJ - Svjetski poznati lifestyle magazin luksuzne platforme za shopping Porter uvrstio je otok Lošinj u top 9 najljepših destinacija za savršeno ljetno putovanje, dok su luksuzni Boutique Hotel Alhambra & Villa Augusta zavrijedili titulu idealnog odmorišta na samome otoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE