GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rasipništvo mora da se prekine - hitne reforme ili dalje propadanje

Rasipništvo mora da se prekine - hitne reforme ili dalje propadanje
BEZ KONTROLE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2011 / 16:42
Autor: SEEbiz/Politika
BEOGRAD - Iz Unije poslodavaca poručuju da mora da se prekine neracionalno upravljanje javnim sektorom - ili hitne reforme ili dalje propadanje.
- Javni sektor Srbije zapošljava 30,6 odsto od ukupnog broja zaposlenih, što je gotovo trostruko više od proseka u zemljama Evropske unije – kažu u Uniji poslodavaca Srbije. – Umesto da se broj od 535.000 zaposlenih u državnim i javnim službama smanji za 10 odsto, kao što je dogovoreno pre dve godine sa MMF, on se u međuvremenu za toliko povećao. Neracionalno upravljanje javnim sektorom i rasipništvo proizvodi zaduživanje Srbije i sve veći budžetski deficit. Deo ove reforme javnog sektora mora biti i profesionalizacija upravljanja državnim i javnim preduzećima, kao i delimična privatizacija javnih preduzeća pronalaženjem kvalitetnih kupaca i strateških partnera.

Olakšavanje tereta poreza i doprinosa za privredu neće biti, jednodušno ukazuju privrednici i ekonomisti, ako se istovremeno ne dogodi i reforma Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja. To podrazumeva da mu se vrati imovina, ali i njegovu profesionalizaciju i odvajanje od uticaja političkih stranaka.

– Koliko god to bilo neprijatno, da ne bi došlo do još većih otpuštanja i da nam ne bi zapretila i dužnička kriza, neko penzionerima i zaposlenima u javnom sektoru mora reći da njihova primanja, bar za neko vreme, ne mogu realno da rastu, a možda će morati i da opadaju – smatra ekonomista dr Goran Nikolić.

Treća velika reforma koju privreda očekuje jeste reforma poreskog sistema i primena evropskih standarda u opterećivanju privrednih subjekata.

– Privreda u Srbiji ima zastareli sistem linearnog oporezivanja u kome su visokoprofitabilne i niskoprofitabilne privredne grane izjednačene, a prosečni porezi i doprinosi na zaradu su realno među najvišima u Evropi – kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca. – Uz to, postoji još lista od 40 do 65 dodatnih taksi, naknada, nameta, u zavisnosti od grane privrede i delatnosti preduzeća.

Bez nove poreske politike u Srbiji ne može biti privrednog rasta zato što više ne možemo da očekujemo visoke prihode od privatizacije, poručili su sredinom aprila prošle godine autori publikacije Fonda za razvoj ekonomskih nauka „Poreska politika u Srbiji – pogled unapred”. Ta knjiga je shvaćena kao najava poreske reforme. Tom prilikom je tadašnja ministarka finansija Diana Dragutinović naglasila da je poreska reforma neophodna srpskoj maloj, otvorenoj i visoko evroizovanoj privredi u kojoj je ograničen domet ekonomske politike.

– Treba nam poreski sistem koji podstiče proizvodnju, konkurentnost i izvoz, zapošljavanje i investicije, ne stimuliše potrošnju, uvoz i sivu ekonomiju, a štiti ugrožene slojeve stanovništva – rekla je Dragutinović.

U svom obraćanju kolegama ekonomistima, ona je napomenula da vrlo dobro zna da promene u poreskom sistemu nikoga neće zadovoljiti. Svoje izlaganje je završila rečima:

– Ne očekujem aplauze. Oni koji ovakvim promenama dobijaju ćute, a oni koji gube biće veoma glasni. Mesto na kome sam nalaže mi da o tome govorim jasno i glasno. Zahvaljujem se na podršci, a uglavnom je nemam.

Dr Milojko Arsić, jedan od autora studije, tada se zalagao da stopu poreza na zarade, koja je niska ne bi trebalo menjati, ali je predložio da se smanje doprinosi na zarade za socijalno osiguranje. Tako bi cena rada u Srbiji bila manja, što bi smanjilo rad na crno i privuklo investitore, pogotovo u granama koje zapošljavaju veliki broj ljudi. Najveći deo gubitaka budžetskih prihoda zbog smanjenja doprinosa, kako je predložio Arsić, nadoknadio bi se povećanjem stope poreza na dodatu vrednost i to one više sa 18 na 22, a niže sa osam na 12 odsto. On smatra da bi povećanje PDV-a jednokratno uticalo na rast cena, ali ne bi značajnije uvećalo inflaciju.

Reformu poreskog sistema, kao i druge dve, Vlada Srbije odložila je „za posle izbora”.
Tagovi: Goran Nikolić, javni sektor, Unija poslodavaca, Dragoljub Rajić
PROČITAJ I OVO
Dolar ojačao pod utjecajem većeg zazora ulagača od rizika
FOREX
Dolar ojačao pod utjecajem većeg zazora ulagača od rizika
LONDON - Dolar je u četvrtak blago ojačao na svjetskim tržištima prema vodećim svjetskim valutama jer su investitori zazirali od rizika zbog neizvjesnih globalnih gospodarskih izgleda.
Nove smjernice Hanfe o uvrštenju vrijednosnih papira na tržištu kapitala
SMJERNICE
Nove smjernice Hanfe o uvrštenju vrijednosnih papira na tržištu kapitala
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je Smjernice o provjeri i odobrenju prospekta te o izvršavanju ostalih obaveza u vezi s javnom ponudom i uvrštenjem vrijednosnih papira na uređeno tržište, kojima precizno i na jednom mjestu opisuje postupak odobrenja prospekta kod javne ponude i uvrštenja vrijednosnih papira na uređeno tržište, a u skladu s odredbama Uredbe o prospektu i Zakona o tržištu kapitala.
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer su iznenadni oštar pad Wall Streeta i daljnje širenje koronavirusa naveli ulagače da povuku dio zarade s tržišta.
Wall Street: Najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca
OŠTAR PAD
Wall Street: Najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi potonuli više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u tri mjeseca, pri čemu je pad cijena dionica nastavljen i nakon poruka iz američke središnje banke.
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
NEW YORK - Iako je pozitivni niz bitcoina prekinut, investitori i dalje ulažu velike svote u kriptovalute.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE