GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ranko Krivokapić: SPC je nelegalni subjekat, a sporazum s njom nelegalni dokument

Ranko Krivokapić: SPC je nelegalni subjekat, a sporazum s njom nelegalni dokument
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2011 / 09:01
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Nakon što je premijer i zvanično potvrdio kako pregovara sa SPC-om o regulisanju odnosa, šef SDP-a poručio je da se o ugovoru treba razmisliti.
Krivokapić je SPC nazvao nelegalnim subjektom u Crnoj Gori, a svaki sporazum uspostavljen s njom nelegalnim dokumentom.

"SPC nije nigdje registrovana niti postoji kao pravni subjekat tako da ne postoji legalni način da Vlada potpiše sporazum s njima, ali odnos s njom mora postojati dok se ne riješi pitanje njihove ilegalnosti u našem pravnom sistemu", rekao je predsjednik SDP-a televiziji Vijesti.

SPC nije nigdje registrovana niti postoji kao pravni subjekat tako da ne postoji legalni način da Vlada potpiše sporazum s njom.Krivokapić ne zamjera DPS-u što ima odnos sa predstavnicima vjerskih zajednica već mu smeta postizanje sporazuma sa SPC jer bi se u tom slučaju, smatra on, država ogriješila o zakon.

"SPC nije nigdje registrovana niti postoji kao pravni subjekat tako da ne postoji legalni način da Vlada potpiše sporazum s njom, ali odnos s njom mora postojati dok se ne riješi pitanje njihove ilegalnosti u našem pravnom sistemu", rekao je predsjednik SDP-a.

To što koalicioni partner ne misli što i on nije jedini Lukšićev problem i on sam ističe da su stavovi Vlade dijametralno suprotni od stavova SPC-a i da nije optimista da će doći do skorijeg potpisivanja sporazuma.

Lukšić ipak smatra da je bolje ići u pravcu traženja rješenja koje će objediniti pravoslavne vjernike pod neutralnim nazivom.

„Ali to je već pitanje za eksperte i za buduće pregovarače, ako bude spremnosti da se na te teme zaista otvoreno i u skladu sa interesima sa jedne strane države Crne Gore, a sa druge strane crkvene organizacije razgovara“, naveo je Lukšić.

Neophodno je, smatra Lukšić, pitanje crkve tretirati tako da se premoste sve podjele koje postoje u pravoslavlju.Prema njegovim riječima, ugovor sa SPC mora dati odgovore na dugoročna i pitanja koja opterećuju crnogorsko društvo.

Neophodno je, smatra Lukšić, pitanje crkve tretirati tako da se premoste sve podjele koje postoje u pravoslavlju, a to, kako je kazao, podrazumijeva dvije strane.

„Ali se mora otvoriti ta tema korjenito, duboko, da bismo mogli na pravi način odgovoriti okolnosti da je sa jedne strane crnogorska crkva nekada bila autokefalna, a sa druge da je istočno-pravoslavna religija bila državna religija u Crnoj Gori“, kazao je Lukšić

Tagovi: Ranko Krivokapić, Igor Lukšić, Srpska pravoslavna crkva, Crnogorska pravoslavna crkva
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u ponedjeljak su kliznuli naniže, već drugi trgovinski dan zaredom te su tako na putu gubitka većeg od jedan posto od početka studenoga.
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
FOREX
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema najvažnijim svjetskim tržištima valutama na međunarodnim tržištima, nakon što je početni šok izazvan pojavom nove varijante koronavirusa splasnuo, a investitori čekaju nove smjernice.
PBZ Invest preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia
PROMJENE
PBZ Invest preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia
ZAGREB – PBZ Invest d.o.o., društvo za upravljanje investicijskim fondovima, od danas posluje pod imenom Eurizon Asset Management Croatia društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje investicijskim fondovima (skraćeno ime: Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.).
Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja
ANKETA
Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja
ZAGREB - Hrvatski građani u 2021. su prosječno turistički putovali 2,7 puta, što je manje od 3,4 putovanja u 2020., i pritom na putovanju trošili oko 8.000 kuna, za razliku od lanjskih 6.100, a zbog pandemije i lošijih financija većina ne planira i ne zna hoće li putovati ove zime, ali planira neko adventsko putovanje.
Britanija zbog omikrona sazvala hitni sastanak G7
G7
Britanija zbog omikrona sazvala hitni sastanak G7
LONDON - Zbog brzog širenja omikron varijante koronavirusa Velika Britanija je sazvala neplanirani sastanak ministara zdravstva G7 u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE