GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ranko Krivokapić: Crnu Goru ugrožava velikosrpski nacionalizam

Ranko Krivokapić: Crnu Goru ugrožava velikosrpski nacionalizam
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2011 / 11:40
Autor: SEEbiz / DPA
PODGORICA - Crna Gora smatra da je njen kulturni identitet ugrožen "velikosrpskim nacionalizmom“, rekao je predsjednik skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić u intervjuu njemačkoj agenciji dpa prenosi DW.
Dok je bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević svoje nacionalističke ciljeve želio da postigne ratom, iste ciljeve sadašnji predsjednik Boris Tadić u Crnoj Gori želi da sprovede „preko medija, prosrpske opozicije i Srpske pravoslavne crkve“, kritikuje Krivokapić.

Agencija dpa piše da je prosrpske programe, pored crkve imala i Crnogorska akademija nauka i umetnosti (CANU). Dvanaest godina poslije rata na Kosovu, Evropska komisija je protekle sedmice predložila da Srbija dobije status kandidata za ulazak u Evropsku uniju. Međutim, to će biti uslovljeno izgradnjom dobrih odnosa sa susjednim zemljama.

Srpska pravoslavna crkva je nakon Prvog svjetskog rata „nasilno anektirala“ Crnogorsku crkvu, objašnjava 50-godišnji visoki političar iz Podgorice. Od tada ona raspolaže crkvama, manastirima crkvenim zemljištem, koje zapravo pripada crnogorskoj državi. Srpska pravoslavna crkva pritom „funkcioniše kao politička organizacija“ za sprovođenje srpskih planova.

Crna Gora mora da se založi da SPC vrati „okupirano vlasništvo“. Kao prvi korak SPC bi morala da omogući pristup svim crkvama, kao i 90-ih godina osnovanoj „Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“.

Što se nauke tiče, tradicionalna „CANU“-akademija trebalo bi da se stopi sa takođe novoosnovanom crnogorskom nacionalnom konkurentnom organizacijom „DANU“. Agencija podsjeća da je Krivokapić odbio sve zahtjeve prosrpske opozicije da se pored crnogorskog kao drugi službeni jezik Crne Gore proglasi i srpski.
Tagovi: Ranko Krivokapić, Skupština Crne Gore, Boris Tadić, Slobodan Milošević, Srpska pravoslavna crkva
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u ponedjeljak su kliznuli naniže, već drugi trgovinski dan zaredom te su tako na putu gubitka većeg od jedan posto od početka studenoga.
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
FOREX
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema najvažnijim svjetskim tržištima valutama na međunarodnim tržištima, nakon što je početni šok izazvan pojavom nove varijante koronavirusa splasnuo, a investitori čekaju nove smjernice.
PBZ Invest preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia
PROMJENE
PBZ Invest preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia
ZAGREB – PBZ Invest d.o.o., društvo za upravljanje investicijskim fondovima, od danas posluje pod imenom Eurizon Asset Management Croatia društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje investicijskim fondovima (skraćeno ime: Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.).
Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja
ANKETA
Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja
ZAGREB - Hrvatski građani u 2021. su prosječno turistički putovali 2,7 puta, što je manje od 3,4 putovanja u 2020., i pritom na putovanju trošili oko 8.000 kuna, za razliku od lanjskih 6.100, a zbog pandemije i lošijih financija većina ne planira i ne zna hoće li putovati ove zime, ali planira neko adventsko putovanje.
Britanija zbog omikrona sazvala hitni sastanak G7
G7
Britanija zbog omikrona sazvala hitni sastanak G7
LONDON - Zbog brzog širenja omikron varijante koronavirusa Velika Britanija je sazvala neplanirani sastanak ministara zdravstva G7 u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE