GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ranilović: Prije krize Hrvati kupovali dvostruko više nekretnina

Ranilović: Prije krize Hrvati kupovali dvostruko više nekretnina
TRŽIŠTE NEKRETNINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2016 / 16:34
Autor: SEEbiz
ZADAR - "Cijene nekretnina u odnosu na pred krizno razdoblje smanjene su za 30 posto", rekao je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Dubravko Ranilović na Okruglom stolu drugoga dana 25. Foruma poslovanja nekretnina i dodao kako smo prije krize kupovali 120 posto više nekretnina.

Na Forumu je održan okrugli stol na temu mogućnosti rada hrvatskih agencija na kojemu su sudjelovali predstavnici strukovnih grupa poslovanja nekretninama pri županijskim komorama.

- Osam godina za redom pada promet nekretnina u Hrvatskoj, rekao je Ranilović i dodao kako se trenutno u Zagrebu gradi 1400 stanova te da je to brojka koja potvrđuje stabilizaciju tržišta u gradovima, dok tržište nekretnina nastavlja padati u ruralnim dijelovima Hrvatske.

Zaključeno je da Dalmacija i Istra bilježe pozitivne trendove u poslovanju nekretninama, cijene su stabilne, a najtraženiji su apartmani i manji stanovi. Slavonsko tržište bilježi pad nekretnina, a velik problem stvara odlazak mladih iz tih dijelova Hrvatske. U Slavoniji se najviše prodaju mali stanovi jer je novac limitirajući faktor koji uvjetuje kupnju. U Gorskom kotaru najtraženije su kuće za odmor. Rečeno je da i okolica Zagreba bilježi porast prodaje u 2015. godini.

- Ako je ovo kriza, neka vječno traje, rekao je direktor Opereta nekretnina Borislav Vujović i naglasio kako je danas velika diferencijacija starih i novih stanova i da kvalitetna novogradnja drži cijenu.

- Cilj zaštite potrošača u EU je bolje funkcioniranje jedinstvenog tržišta kao jednog od temelja EU“, kazala je voditeljica Službe za zaštitu potrošača Ministarstva gospodarstva Đema Bartulović koja je govorila o zaštiti potrošača i tržištu nekretnina te podsjetila da je Zakon o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova u proceduri Hrvatskog sabora te da će se zahvaljujući njemu potrošački sporovi rješavati jednostavnije, brže i bez velikih troškova. „Registar „ne zovi” potpisan je od strane ministra i očekuje se njegova primjena do kraja godine, rekla je Bartulović te objasnila kako će registar zaštititi potrošaće od neželjenih poziva raznih trgovaca.

Član uprave BDO Savjetovanje Roko Vodopija predstavio je perforance managment i njegovu primjenu u poslovanju nekretninama te je kazao kako u većem broju slučajeva management jasnu viziju kako poboljšati poslovanje.

- Raskorak između plana i operativnog rada te nejasna odgovornost rukovoditelja su ključni razlozi neuspjeha i prava vrijednost dolazi iz načina na koji management usmjerava, usklađuje i prati ispunjenje ključnih aktivnosti, rekao je Vodopija te rastumačio na koji način strukturirani pristup performance managementu povećava izglede za uspjeh.

Direktorica tvrtke Gendar Marija Novak-Ištok predstavila je temu kako biti uvjerljiviji u posredovanju nekretninama i klijentima postati prirodno prvi odabir. Novak-Ištok je govorila o tome kako postati uvjerljiviji u svom nastupu prema potencijalnim klijentima, kako ih navesti na željene akcije i zaključke te koje strategije i tehnike uvjeravanja primijeniti.

- Prije svega moramo uvjeriti sami sebe da smo upravo mi, naša agencija i naša ponuda ono najbolje za konkretnog klijenta, poručila je Novak-Ištok.
 
- Ciljevi znakova kvalitete Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko su stvaranje povjerenja i odanosti kupaca proizvodima i uslugama koji su nosioci znakova Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko, s ciljem jačanja nacionalne svijesti o vlastitim proizvodima i uslugama utemeljenima na znanju i tradiciji rekla je Anamaria Stipetić Vukadin iz Odjela za upravljanje kvalitetom HGK dodavši kako znakovi stvaraju prepoznatljivi domaći proizvodi i usluge koji svojom kvalitetom pridonose razvoju gospodarstva i promiču ga na domaćem i svjetskom tržištu.

- Nove tehnologije mijenjaju način poslovanja, rekao je član uprave Perpetuum Mobile Ivo Špigel koji je predstavio nove tehnologije i njihovu primjenu u gospodarstvu s naglaskom na djelatnost poslovanja nekretninama.

Predstavnik Udruženja osiguravatelja pri HGK Gordan Kos govorio je o osiguranju profesionalne odgovornosti posrednika u prometu nekretnina, dok je voditelj Službe za financijske institucije i financijsko posredovanje Ministarstva financija Željko Sarić održao predavanje na temu provođenja mjera za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma kod posrednika u prometu nekretnina.

Tagovi: tržište nekretninba, Dubravko Ranilović, Boro Vujović, Anamaria Stipetić, Dalmacija, Slavonija, Istra, cijene stanova
PROČITAJ I OVO
U Njemačkoj, božićni sajmovi i zatvoreni i otvoreni
SAJMOVI
U Njemačkoj, božićni sajmovi i zatvoreni i otvoreni
BERLIN - Umjetni snijeg, kuhano vino, palačinke i božićna glazba: sajmovi u Njemačkoj su otkazani zbog pandemije koronavirusa ali neki su se dosjetili rješenju - 'drive in'.
Azijska tržišta: Blagi pad indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Blagi pad indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago pale jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon što su u studenom burzovni indeksi snažno porasli i dosegnuli rekordne razine.
Krenuo izvoz hrvatskih vina u SAD-u
VINO
Krenuo izvoz hrvatskih vina u SAD-u
DUBROVNIK - U podrumu obitelji Crvik nema odmora - započeli su suradnju s Mirenom Bagur, Metkovkom s američkom adresom, kojoj je cilj dovesti hrvatska vina u SAD.
U BiH počela sezona skijanja, računa se na goste iz Hrvatske
SKIJANJE
U BiH počela sezona skijanja, računa se na goste iz Hrvatske
SARAJEVO - Skijališta u Bosni i Hercegovini ozbiljno se pripremaju za predstojeću zimsku sezonu računajući da će unatoč pandemiji koronavirusa koja je nanijela teške udarce turizmu u svijetu privući goste kojima će omiljena zimska odredišta u Austriji ili Francuskoj biti nedostupna.
Crni petak: I kriptovalute po akcijskim cijenama
KOREKCIJA
Crni petak: I kriptovalute po akcijskim cijenama
NEW YORK - Tržište kriptovaluta očekivano je doživjelo korekciju ili, ako bismo pretjerivali, manji slom, koji su neki mediji nazvali Thanksgiving crash (četvrtak je bio Dan zahvalnosti u SAD-u).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE