GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ramljakovo priopćenje srušilo Zagrebačku burzu

Ramljakovo priopćenje srušilo Zagrebačku burzu
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2017 / 17:27
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Poslijepodnevno priopćenje izvanrednog upravitelja Agrokora Ante Ramljaka u kojem priznaje da je bilo netočnosti u financijskim izvješćima srušilo je indekse Zagrebačke burze.

Indeksi su već i ranije bili u minusu zbog Plenkovićeve najave smjene troje Mostovih ministara što bi moglo voditi novim izborima, no Ramljakovo priznanje proširilo je pesimizam i otvorilo niz relevantnih pitanja. Primjerice, jesu li brojke u pojedinim Agrokorovim kompanijama do te mjere "nabrijavane" da su investitore dovodile u zabludu?

Kako god bilo, CROBEX je srušen 2,6 posto, na 1.888,86 bodova dok je CROBEX10 spušten 2,3 posto, na 1.116,99 bodova. Ukupno je ostvareno 14,6 milijuna kuna prometa.

Privredna banka Zagreb (ZSE:PBZ-R-A) bila je najtrgovanija u redobvnom dijelu trgovine sa 904 tisuće kuna prometa uz neprom,ijenjenu cijenu od 770 kuna.

Agrokorova izdanja bila su na meti nove rasprodaje. Ledo (ZSE:LEDO-R-A) je potonuo 5,2 posto, na 3.450 kuna, uz 857 tisuća kuna prometa. Belje (ZSE:BLJE-R-A) je srezano 4,2 posto, na 8,05 kuna, uz 337 tisuća kuna prometa.

Agrokor Grupa, u bliskoj suradnji sa savjetnicima, u preliminarnim je provjerama utvrdila da bi moglo biti potencijalnih pogrešaka u financijskim izvješćima Grupe, a namjerava imenovati PricewaterhouseCoopers (PwC) revizorom za 2016. godinu, priopćeno je u četvrtak iz Agrokora, koji je od društava u sastavu grupe zatražio da sazovu glavne skupštine. 

Među rijetkim dobitnicima bio je Dalekovod (ZSE:DLKV-R-A) koji je pdignut 0,6 posto, na 23,65 kuna, uz gotovo 829 tisuća kuna prometa.

Investitori nisu dobro prihvatili rezultate Ericssona Nikole Tesle (ZSE:ERNT-R-A) pa su dionice potonule 5,6 posto, na 1.270 kuna, uz 306 tisuća kuna prometa.  Ericsson Nikola Tesla (ERNT) izvijestio je u četvrtak da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao s neto dobiti od 19,9 milijuna kuna, što je 29,4 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u kompaniji to tumače nepovoljnom regulativom u području poticanja razvojno-istraživačkih aktivnosti. Prihodi od prodaje Ericssona Nikole Tesle u prvom su kvartalu dosegnuli 360,4 milijuna kuna, što je 9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Za pad indeksa krive su i povlaštene dionice Adris Grupe (ZSE:ADRS-P-A) koje su danas potonule 3,6 posto, na 450,02 kune, uz gotovo 615 tisuća kuna prometa. 

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) srezan je 1 posto, na 175 kuna, uz 700 tisuća kuna prometa. 

Drugi dan uzastopno raste AD Plastik (ZSE:ADPL-R-A) koji je danas podignut 1,3 posto, na 162,01 kunu, uz 410 tisuća kuna prometa. 

Nakon četiri dana rasta, dionice Đure Đakovića (ZSE:DDJH-R-A) danas su potonule 11 posto, na 37,40 kuna, uz 294 tisuće kuna prometa. 

Atlantic Grupa (ZSE:ATGR-R-A) u redovnom je dijelu trgovine imala samo 25 tisuća kuna prometa uz pad cijene od 2 posto, na 795,06 kuna. no, valja izdvojiti blok transakciju vrijednu čak 5,2 milijuna kuna - 6.535 dionica po cijeni od 800 kuna. Atlantic Grupa je zahvaljujući kvalitetnijoj prodaji  u prvom tromjesečju 2017. godine ostvarila značajan rast profitabilnosti.  Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 108,9 milijuna kuna i veća je za 4,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2016., dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla za 15,4 posto na 52,3 milijuna kuna.

Iako uz slab promet od manje od 23 tisuće kuna, dionice Ine (ZSE:INA-R-A) skočile su 5,6 posto, na 2.850 kuna. Ina grupa ostvarila je u prvom tromjesečju prihod od 3,85 milijardi kuna, što je 48 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, a ponajviše zahvaljujući rastu cijena nafte, neto dobit bez jednokratnih stavki dosegnula je 199 milijuna kuna

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Ledo, Belje, Hrvatski Telekom, Dalekovod, Agrokor, AD Plastik, Ericsson Nikola Tesla, Atlantic Grupa, ZSE:ATGR-R-A, ZSE:LEDO-R-A, ZSE:BLJE-R-A, ZSE:ERNT-R-A, ZSE:HT-R-A, ZSE:DLKV-R-A, Hrvatski Telekom
PROČITAJ I OVO
Jen najslabiji u deset mjeseci
FOREX
Jen najslabiji u deset mjeseci
LONDON - Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima ojačao prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta, dosegnuvši nakratko najviše razine od svibnja 2017. godine, nakon neočekivanog oštrog pada cijene japanskog jena. ,
Odlične vijesti sa sajma u Münchenu: Ove godine očekivani rast prometa s njemačkog tržišta do 3%
SIGNALI
Odlične vijesti sa sajma u Münchenu: Ove godine očekivani rast prometa s njemačkog tržišta do 3%
MUNCHEN - Posebna novost na ovogodišnjem sajmu je i osvježeni vizualni izgled štanda HTZ-a koji je, uoči nadolazećeg Europskog nogometnog prvenstva, obogaćen elementima crveno bijelih kvadratića.
Što donose izmjene Zakona o tržištu kapitala?
REGULATIVA
Što donose izmjene Zakona o tržištu kapitala?
ZAGREB - Zakonom o tržištu kapitala će biti pojednostavljena procedura izdavanja prospekta za sudionike na tržištu kapitala, ali i dane veće ovlasti Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga u segmentu korporativnog upravljanja izdavatelja vrijednosnih papira.
Oprezna trgovina na europskim tržištima
BEZ RIZIKA
Oprezna trgovina na europskim tržištima
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica skliznule s rekordnih razina, dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
DIONICE
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
ZAGREB - Na temelju ovlaštenja Glavne skupštine od 13. siječnja 2020., donijela odluku o povlačenju 2.976.929 stečenih vlastitih dionica bez smanjenja temeljnog kapitala te je nastavno na navedeno usklađen podatak o broju dionica u Statutu Društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE