GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raiffeisen istraživanja: I dalje vrijedi preporuka "kupiti" za dionice SIE regije

Raiffeisen istraživanja: I dalje vrijedi preporuka
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2012 / 11:31
Autor: za dionice SIE regije

ANALIZA - "Već od zimskih mjeseci dolazi do poboljšanja stavova menadžera u Srednjoj i Istočnoj Europi (SIE)  te Austriji“, izvješćuje Peter Brezinschek, voditelj Raiffeisen istraživanja, jedinice u sastavu Raiffeisen Bank International AG-a (RBI).

Prema njegovim riječima, razlog za podizanje prognoze BDP-a leži posebice u boljim gospodarskim izgledima u Njemačkoj, kao daleko najvažnijem izvoznom odredištu mnogih zemalja SIE-a. „U ovome se trenutku čini da kriza europskoga državnog duga neće utjecati na ključne zemlje SIE-a“, dodaje on. Taj analitičar očekuje da će regija SIE-a u cjelini u 2012. godini ostvariti prosječan rast BDP-a u visini 2,6 posto, dok je prethodna prognoza iz prosinca prošle godine iznosila 2 posto.

„Imajući u vidu da bi se BDP u eurozoni mogao smanjiti za 0,5 posto, jasno je da će europska regija rasta opet biti SIE“, navodi Brezinschek.

Na temelju uzleta njemačkoga gospodarstva, glavni ekonomist Raiffeisen istraživanja za 2012. predviđa rast za 1,4 posto u Srednjoj Europi (SE), no Jugoistočna Europa (JIE) još uvijek osjeća posljedice recesije.

„Strukturne slabosti SIE-a tek valja dosljedno iskorijeniti, a nepovoljni utjecaji recesije u južnim zemljama eurozone tu su najizraženiji. Stoga očekujemo da će BDP u 2012. diljem JIE-a stagnirati na razini 0,3 posto“, objašnjava Brezinschek. Snažno povećanje cijene nafte također je ovog analitičara potaknulo da svoje predviđanje za 2012. godinu u Rusiji podigne na 3,7 posto, što za cijelu Zajednicu Neovisnih Država (ZND) daje rast BDP-a u 2012. u visini 3,7 posto.

Za Austriju analitičari Raiffeisen istraživanja u 2012. predviđaju povećanje BDP-a za 0,3 posto.

„Austrijsko će gospodarstvo i u prvomu tromjesečju ove godine vjerojatno slabjeti, no time bi ono najgore trebalo proći. Valja naglasiti da će osobna potrošnja, zahvaljujući razumnome rastu plaća i solidnim podacima o zaposlenosti,  rasti po realnoj stopi od gotovo 1 posto. Za 2013. očekujemo realan rast BDP-a u visini 1,3 posto na godišnjoj razini“, riječi su glavnog analitičara Raiffeisen istraživanja.

Visoke stope inflacije, kojima smo svjedočili početkom godine, tijekom godine umjereno će se smanjivati. Stoga će se predviđena stopa inflacije morati podići na 2,3 posto.

Bez znakova nestašice kredita u SIE-u
Analitičari Raiffeisen istraživanja žele opovrgnuti rasprostranjene strahove da bi postupak razduživanja bankarskoga sektora u Zapadnoj Europi mogao teško pogoditi regiju SIE-a. „Ne vidimo nikakve znakove nestašice kredita u ZND-u i SE-u, uz izuzetak Mađarske“, kaže Brezinschek. Neosporno je da bi se neke zemlje JIE-a mogle suočiti s izazovnim trendovima u bankarskome sektoru, uz slab porast kreditiranja i još uvijek rastući omjer nenaplativih kredita.

„No, u svim je zemljama SIE-a prikupljanje depozita i dalje na zdravim razinama. Zbog toga su u brojnim zemljama SIE-a u posljednjih devet do dvanaest mjeseci omjeri zajmova i depozita u opadanju“, dodaje glavni analitičar Raiffeisen istraživanja. Osim toga, predviđa ustaljenje omjera nenaplativih kredita najsolidnijih bankarskih sektora SIE-a, poput onih u Poljskoj, Rusiji, Češkoj i Slovačkoj.

Moguće smanjenje kamatnih stopa u Mađarskoj, Rumunjskoj i Rusiji do jeseni
Povećanje cijena hrane, a ponajviše energenata, u prvih je nekoliko mjeseci 2012. dovelo do više razine inflacije u regiji SIE-a nego što se očekivalo. „Stoga lokalne središnje banke, primjerice u Poljskoj i Češkoj, nisu smanjivale svoje kamatne stope ili pak rezove odgađaju do druge polovine 2012.“, objašnjava Brezinschek, procjenjujući da bi, čim se stanje smiri, moglo doći do smanjenja kamatnih stopa u Mađarskoj, Rumunjskoj i Rusiji do jeseni.

Valute SIE-a ojačale nakon ubrizgavanja likvidnosti od strane ECB-a
Po Brezinschekovu mišljenju, ubrizgavanje likvidnosti od strane Europske središnje banke (ECB) također je imalo utjecaja na SIE: „Primjerice, poljski zlot, mađarska forinta, češka kruna, a i ruski rubalj, osobito su značajnije ojačali nakon pada nesklonosti riziku.“ Usporedno s time, analitičari Raiffeisen istraživanja uočavaju umjeren pad prinosa na glavnim obvezničkim tržištima, dok su zemlje SIE-a uspješno plasirale svoje euroobveznice. „U drugome tromjesečju predviđamo da će se valutni instrumenti i prinosi uglavnom stabilizirati na sadašnjim razinama“, objašnjava Brezinschek. On smatra da očito pozitivno kretanje razlika u prinosima opravdava selektivnu kupnju obveznica denominiranih u domaćim valutama.

Preporuka za kupnju dionica s područja SIE-a
Povoljna klima na burzama ključnih zemalja EU-a nakon ubrizgavanja likvidnosti od strane ECB-a proširila se i na burze na području SIE-a.

„No, stanje se još uvijek razlikuje od zemlje do zemlje. Paradoksalno je što su zemlje koje se suočavaju s najvećim problemima, poput Rumunjske i Mađarske, uspjele ostvariti dvoznamenkast porast cijena – kao i Austrija, dok bitno jače zemlje, poput Poljske, Češke i Rusije, ponešto zaostaju“, riječi su glavnog analitičara. On smatra da će cijene u cijeloj regiji SIE u drugomu tromjesečju porasti u prosjeku za 6 do 11 posto: „Prema tome, još uvijek dajemo opću preporuku za kupnju za sve burze u roku od tri do šest mjeseci.“

Dobra izvještajna sezona – osobito u Austriji
Sezona izvješćivanja o rezultatima poslovanja u posljednjemu tromjesečju 2011. bila je prilično dobra, osobito u Austriji. Gotovo trećina svih kompanija nadmašila je procjene analitičara Raiffeisen Centrobanka ili očekivanja prema općemu konsenzusu. Značajno su u pozitivnom smislu iznenadili OMV, Erste Grupa, Raiffeisen International, RHI, Andritz, Mayr-Melnhof i S-IMMO. Stefan Maxian, glavni analitičar Raiffeisen Centrobanka (RCB), objašnjava: „Po našemu mišljenju, dobar je znak za austrijsko tržište kapitala što su posebice visoko kapitalizirane kompanije uspjele nadmašiti tržišna očekivanja – to prethodnih tromjesečja nije bio slučaj.“ U SIE-u je izvještajna sezona bila nešto slabija. Premda su očekivanja u pogledu prihoda od prodaje uglavnom bila točna, zbog slabosti valuta SIE-a i rasta ulaznih troškova profitablinost donekle zaostaje za predviđanjima. U Poljskoj, kao najvećemu tržištu, uglavnom su razočarali građevinski sektor i nekretnine.

Izgledi: Do kraja godine očekuje se rast cijena dionica na svim tržištima
Za ovu godinu, RCB predviđa rast prilagođene zarade u visini 14 posto. Cjenovne razine unatoč snažnim rezultatima od početka godine nisu se znatnije povećale: indeks ATX u tome je razdoblju porastao za oko 10 posto. Također, uz omjer cijene i zarade od 10,1 za 2012. godinu, njegova je razina i dalje daleko od višegodišnjega prosjeka. RCB za austrijsko dioničko tržište daje preporuku „kupiti“, uz ciljnu vrijednost ATXa u lipnju na 2.350 bodova te 2.450 bodova na kraju godine. Kompanije u sastavu indeksa ATX trebale bi i za prvo tromjesečje 2012. objaviti solidne poslovne rezultate. „Likvidnosne mjere koje je poduzela Europska središnja banka i bolje raspoloženje trebali su proizvesti zadovoljavajuće trendove poslovanja. Očekuje se da posebice OMV, Erste Grupa i Verbund objave dobre rezultate“, kaže Maxian.

Austrijske top dionice: Immofinanz, AMAG, OMV, Erste Grupa, Flughafen Wien, Mayr-Melnhof
Na području nekretnina, analitičari Raiffeisen Centrobanka preferiraju Immofinanz budući da je ta kompanija u stanju ostvarivati dividende na održivoj osnovi iz operativne dobiti, bez prodaje nekretnina. Štoviše, ima potencijala i za daljnju optimalizaciju.

U segmentu industrije, sada je fokus na AMAG-u i Mayr-Melnhofu. AMAG-ov uspjeh podržava rastuća potražnje za aluminijskim proizvodima. Premda se 2012. smatra donekle prijelaznom godinom zbog uskih grla proizvodnih kapaciteta, očekuje se da ova grupacija nastavi s trendom rasta, koji pokreće veći obujam poslovanja u preradi te više cijene aluminija tijekom 2013. godine. Tržišno se okruženje za Mayr-Melnhof znatno poboljšalo, i to ne samo zbog pozitivnih učinaka potražnje budući da je okončano smanjenje zaliha u kartonskoj industriji.

Rastu dionica OMV-a u ovome trenutku pogoduju visoka razina cijena nafte (sirova nafta Brent kotira po 125 USD po barelu), ponovno pokretanje proizvodnje u Libiji (kao glavni pokretač rasta proizvodnje ove godine) te povoljnije rafinerijske marže u Rumunjskoj. Također se nagađa da bi IPIC svoj udio u OMV-u mogao povećati iznad 25 posto, što bi poduprlo cijenu dionica.

Bankarski bi sektor trebao biti u stanju objaviti dobre rezultate za prvo tromjesečje. Ovome je sektoru koristila ponuda likvidnosti ECB-a pa istraživački odjel RCB-a stoga očekuje dobre rezultate neto kamatnih prihoda. Osim toga, rezultatima će kao podrška služiti i jednokratni učinci (otkup hibridnih obveznica, koje kotiraju ispod nominalne vrijednosti).

Analitičari RCB-a nedavno su za dionice bečke zračne luke Flughafen Wien zbog jakih prometnih rezultata početkom godine (broj putnika u razdoblju siječanj-veljača povećao se za 9,6 posto na godišnjoj razini) te optimističnih izgleda grupacije dali preporuku „kupiti“.

Favoriti u SIE-u: Bogdanka, Cyfrowy Polsat, MTS
Raiffeisen Centrobank najboljima u ovome trenutnu smatra dionice Bogdanke, Cyfrowy Polsata i MTS-a.

Bogdanka je najučinkovitiji proizvođač termalnog ugljena u Poljskoj s godišnjom proizvodnjom otprilike 6 milijuna tona, uz povećanje na 11,5 milijuna tona do 2014., a cijena dionica vrlo je privlačna. S jedne strane, proizvodnja električne energije u Poljskoj gotovo se isključivo temelji na ugljenu, a s druge strane, ima znakova uskoga grla pri njegovu uvozu. Nedostatna ponuda koristi Bogdanki.

U poljskome medijskom sektoru trenutno nam je favorit Cyfrowy Polsat. Profitabilnost poslovanja plaćene TV, koje je defanzivne naravi, u drugoj je polovini 2011. bila pozitivno iznenađenje. Osim toga, oporavak poljskoga zlota trebao bi dovesti do viših operativnih marža nego što se prvotno očekivalo. Cyfrowy Polsat se širi na nova područja rasta pa je nedavno kupio i licencu za mobilnu TV.

Tržišno okruženje u prvome tromjesečju 2012. bilo je povoljno za dionice ruske telekomunikacijske kompanije MTS. Porast realnih plaća i raspoloživih prihoda trebao je pozitivno utjecati na prihode od telekomunikacija. Osim dobrih makroekonomskih uvjeta, vidimo naznake sve manjega konkurentskog pritiska na području mobilnih komunikacija. Najnoviji tromjesečni rezultati pružaju uvjerljiv dokaz da se kompaniji isplatila i nova strategija za zadržavanje klijenata.       


Tagovi: tržište kapitala, burza, regionalne burze, Raiffeisen, OMV, MTS, Erste, Immofinanz, Bogdanka, Verbund
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, indeksi i osmi dan u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, indeksi i osmi dan u plusu
ZAGREB - Osmi uzastopni rast indeksa na Zagrebačkoj burzi danas je bio popraćen solidnim prometom.
Dubrovniku visoke ocjene u globalnom ocjenjivanju održivosti destinacije
SJAJNO
Dubrovniku visoke ocjene u globalnom ocjenjivanju održivosti destinacije

DUBROVNIK - Dubrovnik je u ocjenjivanju održivosti destinacije Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC) postigao ukupni rezultat od 70 posto, što je pokazatelj njegove usmjerenosti prema održivoj budućnosti turizma i grada, ističu iz Grada Dubrovnika u povodu završnog izvješća GSTC-a o tom ocjenjivanju.

Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti
BRENDIRANJE
Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti
MOSTAR - Duhan sorte 'hercegovački ravnjak' upisan je u međunarodni registar imena podrijetla, čime je dobio zaštitu izvornosti, koji se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi.
Austrija otvara granice sa susjedima, Hrvatska još na čekanju
GRANICE
Austrija otvara granice sa susjedima, Hrvatska još na čekanju
BEČ - Na pitanje što je s režimom putovanja u države poput Hrvatske i Grčke, koje su popularna odredišta Austrijanaca za odmore, šef austrijske diplomacije je najavio kako će vlada u Beču o tome odlučivati narednog tjedna.
Njemačka ukida upozorenja za putovanja u zemlje EU-a
DOBRE VIJESTI
Njemačka ukida upozorenja za putovanja u zemlje EU-a
BERLIN - Njemačka vlada od 15. lipnja ukida generalno upozorenje za putovanja u zemlje Europske unije kao i u Veliku Britaniju, Norvešku, Island i Lihtenštajn, objavio je ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas u srijedu u Berlinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE