GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raiffeisen: Bankama SIE-a pogoduju prilike za snažniji rast i više marže

Raiffeisen: Bankama SIE-a pogoduju prilike za snažniji rast i više marže
BANKARSKI SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2013 / 12:27
Autor: SEEbiz
ANALIZA - "S obzirom na rast i dobit, bankarski sektor Srednje i Istočne Europe (SIE)  i dalje postiže bolje rezultate od zapadnoeuropskih konkurenata zahvaljujući boljim prilikama za rast i višim maržama u SIE-u. Novi bankarski propisi u Europi i regiji SIE-a donose nove izazove“, ustvrdili su analitičari Raiffeisen Bank International AG-a (RBI) i Raiffeisen Centrobank AG-a (RCB) u najnovijem izdanju godišnjeg izvještaja Raiffeisen istraživanja o bankarskomu sektoru SIE-a pod nazivom "Predanost se nagrađuje“.

Izvještaj je predstavljen prigodom održavanja godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Istanbulu.

"Ukupan rast kredita za 2012. godinu u regiji SIE-a iznosio je 14,8 posto na godišnjoj razini, izražen u eurima. Zahvaljujući još jednoj godini širenja, realan rast kredita na području SIE-a od 2010. do 2012. godine dosegnuo je 21,8 posto. U eurozoni je realan rast kredita tijekom istoga vremenskog razdoblja bio negativan. Ukupan obujam kreditiranja bankarskoga sektora SIE-a u usporedbi s eurozonom porastao je s 9,6 posto 2011. godine na 11,1 posto 2012. Kad je riječ o ukupnoj aktivi, tijekom 2012. godine rast bankarskoga sektora SIE-a u usporedbi s eurozonom dosegnuo je najvišu razinu tijekom protekloga desetljeća“, objasnio je Gunter Deuber, voditelj istraživanja SIE-a unutar Raiffeisen istraživanja.

Za 2013. godinu stručnjaci Raiffeisen istraživanja očekuju da bi iznos ukupne bankarske aktive mogao premašiti 2.500 milijarda eura, što bi bilo 20-ak posto više od ukupnog iznosa aktive Industrijske i komercijalne banke Kine (ICBC), najveće svjetske banke 2012. godine.

S obzirom na očekivani zaokret gospodarskoga ciklusa tijekom 2013. godine, analitičari Raiffeisen istraživanja u drugoj polovini godine vide potencijal za porast kreditiranja. Na šest ili sedam bankarskih tržišta SIE-a sa snažnim rastom očekuje se i povećanje udjela kredita u BDP-u . Na samomu vrhu skupine tržišta s visokim rastom vjerojatno će se naći ruski i poljski bankarski sektor, s godišnjim stopama porasta kreditiranja u visini 13 odnosno 10 posto (u eurskim iznosima između 2013. i 2017. godine). Slijedit će ih Republika Češka, Slovačka, Rumunjska, Srbija i Albanija s ukupnim godišnjim porastom kredita po stopama u rasponu od 7 do 10 posto u eurima (odnosno, 6 do 9 posto u domaćim valutama), koje se srednjoročno čine održivima.

Bankama SIE-a pogoduju prilike za snažniji rast i više marže
Prema mišljenju analitičara, solidna agregatna profitabilnost bankarstva SIE-a u 2011. i 2012. godini vidno nadmašuje globalne pokazatelje bankarske profitabilnosti razvijenih tržišta i eurozone. Solidni pokazatelji profitabilnosti iz 2011. godine, u smislu povrata na imovinu (engl. return on assets, RoA) i povrata na kapital (engl. return on equity, RoE), tijekom 2012. su godine čak i blago nadmašene. Prosječan RoE bankarskih sektora SIE-a za 2012. godinu iznosio je 16 posto (u usporedbi s 15 posto 2011. godine), dok je prosječan RoA za 2012. iznosio 1,9 posto (naspram 1,7 posto 2011. godine).

"RoE globalnoga bankarstva proteklih se godina kretao oko 7-8 posto, dok je u eurozoni RoE u 2012. godini prešao u niske pozivne vrijednosti nakon što je za 2011. bio negativan. Stoga dobro diverzificirane banke mogu zarađivati iznose koji premašuju troškove kapitala na području SIE-a, dok je to u zapadnoeuropskim bankarskim sektorima teško postići. No, posve je jasno da je za solidnu profitabilnost bankarstva SIE-a zaslužno nekoliko tržišta koja postižu dobre rezultate“, izjavio je Deuber.

Na ruskim, poljskim i češkim tržištima prosječan RoA u 2012. godini iznosio je između 1,7 i 1,8 posto, dok je RoE u prosjeku bio na razini od približno 20 posto. Solidnu profitabilnost bankarskoga sektora SIE-a u 2012. godini još je više učvrstilo stabilno kretanje udjela loših kredita (engl. non-performing loans, NPL ) diljem regije.

Veoma divergentne stope NPL-a na tržištima SIE-a
"Premda se agregatna stopa NPL-a u SIE-u 2012. godine povećala za tek 0,1 postotni bod na 10,1 posto, ukupna je slika razine NPL-a i njihovo kretanje neujednačeno“, rekao je Deuber. Na pojedinim tržištima SIE-a udio NPL-a iznosi između 15 i 20 posto. No, na drugim je tržištima on i dalje u rasponu od 4 do 8 posto odnosno na gotovo nepromijenjenim razinama u odnosu na 2011. godinu. Stoga razine NPL-a visoko diverzificiranih zapadnoeuropskih banaka na području SIE-a ne djeluju pretjerano visoke. Što se tiče povećanja stopa NPL-a, snažan je porast u 2012. godini (na 17,3 posto s 14,5 posto u 2011. godini) iskazala regija JIE-a.

Prema Raiffeisen Istraživanjima, značajan negativan utjecaj na cijelu regiju SE-a još uvijek imaju visoke stope udjela NPL-a u Mađarskoj i Sloveniji, koje su time zasjenile stabilne ili opadajuće stope NPL-a češkog i slovačkoga bankarskog sektora. U regiji ZND-a prosječan udio NPL-a bio je u blagomu padu, približno 7,5 posto 2011. godine na 7 posto na kraju 2012. godine.

Pad profitabilnosti SIE-a neusporediv s globalnim i zapadnoeuropskim razinama
Analitičari naglašavaju da se relativno smanjenje profitabilnosti unutar bankarskoga sektora SIE-a od početka financijske krize ne može uspoređivati s padom zamijećenim na globalnoj odnosno zapadnoeuropskoj razini. Globalno gledajući, profitabilnost bankarskoga sektora posljednjih se godina manje-više prepolovila, dok unutar eurozone agregatni RoE bankarskoga sektora poslije krize iznosi manje od trećine razine koju je dosegnuo prije krize.

Uvjeti niskih kamatnih stopa na mnogim tržištima SIE-a tijekom 2013. godine bankama će vjerojatno i dalje predstavljati izazov. "No u SIE-u će se takvo okruženje zadržati kraće nego u eurozoni. Stoga ne vidimo znakova povlačenja predanih zapadnih banaka“, dodaje Deuber. Krajem 2012. godine agregatna je izloženost triju najvažnijih bankarskih sektora (austrijskoga, talijanskog i francuskoga) toj regiji ostala na približno istoj razini kao i 2009. godine.

Omjer kredita i depozita SIE-a uvelike kaska za eurozonom
U gotovo svim bankarskim sektorima na području SIE-a omjeri kredita i depozita (engl. loan-to-deposit , L/D) i dalje su ostali znatno ispod razina iz posljednjih godina naglog uzleta koji je prethodio krizi. U prosjeku se omjer kredita i depozita u visini 98 posto na području SIE-a sada nalazi znatno ispod agregatnog omjera kredita i depozita u eurozoni, premda se i on proteklih godina također ponešto smanjio (s 112 posto 2007. na 105 posto 2012. godine).

Srednjoročno gledajući, nedavan silazni trend kretanja L/D-a u SIE-u zapravo je tek korekcija vrlo aktivnoga kreditiranja iz posljednje faze snažnoga širenja bankarskoga sektora onih godina koje su prethodile krizi. U ranim godinama nagloga gospodarskog uzleta iznos depozita SIE-a još je uvelike premašivao iznos kredita. Suprotno tome, otprilike cijelo prošlo desetljeće omjeri kredita i depozita za eurozonu uvijek su iznosili više od 110 posto. No, ponovna uspostava veće ravnoteže njihovih iznosa na području SIE-a proteklih godina (to jest smanjenje za 15 na 20 postotnih bodova) pokazuje visok stupanj bilančne fleksibilnosti u regiji.

Povrh toga, tijekom 2011. i 2012. godine na području SIE-a (nakon slabijega rasta 2008.-2009. godine) snažnije je poraslo i prikupljanje depozita, dok takvo kretanje u eurozoni nije zamijećeno. Većina međunarodnih banaka koje posluju u regiji SIE-a smatra da su bilance financiranja u ovomu trenutku na vrlo solidnim razinama.

Rang lista vrhunskih igrača gotovo nepromijenjena
Kad je riječ o strategijama pojedinih banaka, cjelokupna slika 2012. godine ostala je slična onoj iz 2011. godine. Skupinu pet najvećih zapadnoeuropskih banaka u SIE-u još uvijek čine UniCredit, RBI, Erste, SocGen i KBC. S konsolidiranom ukupnom aktivom u visini 121,6 milijarda eura UniCredit je zadržao čelnu poziciju i prednost pred ostalima, a prilično blizu jedni drugima slijede RBI (s 84 milijarde eura), Erste (s 83,4 milijarde eura) i SocGen (sa 78,6 milijarda eura). Unatoč dezinvestiranju, peto mjesto drži KBC s 53,1 milijarda eura, premda se jaz između njega i vodeće četvorice povećao.

Nijedna banka nije 2012. godine širila svoju poslovnu mrežu. U prosjeku je diljem regije agregatni broj poslovnica pao za 4 posto. Očito su najveće smanjenje zabilježile upravo banke s programom prodaje poslovanja, poput KBC-a. Prema broju poslovnica, RBI ipak vodi ispred UniCredita. RBI je povećao broj svojih poslovnica u Poljskoj, što je posljedica preuzimanja Polbanka, ali istovremeno je smanjio svoju prisutnost u Ukrajini, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Promatrajući osnovne izvore prihoda (neto prihod od kamata i prihod od naknada i provizija), uočljiv je pritisak uvjeta poslovanja s nižim kamatnim stopama na neto prihod od kamata, dok slabiji prihod od naknada i provizija proizlazi iz slabijega odobravanja kredita u drugoj polovini 2012. godine. Banke koje su snažnije prisutne u regiji ZND-a (UniCredit, RBI, SocGen, OTP) uspjele su obraniti razine ukupnoga konsolidiranog prihoda zahvaljujući Rusiji, a i prihodima od poslovanja u Ukrajini, koji su sve u svemu za 2012. godinu na godišnjoj razini ostali stabilni. S druge strane, banke izložene isključivo regiji JIE-a (poput grčkih banaka), koje dodatno opterećuje smanjenje aktive i agresivniji rast depozita, očigledno su se na godišnjoj razini suočile s najvećim padom. Što se tiče regije SE-a, analitičari zamjećuju umjeren silazan trend kretanja prihoda, koje je vidno nepovoljnije u Mađarskoj i Sloveniji nego drugdje. Poljska, Republika Češka i Slovačka međunarodnim su bankama donijele solidnu dobit, premda je uvođenje bankarskoga poreza u Slovačkoj dovelo do negativnih kretanja.

"Banke s uravnoteženom kombinacijom aktivnosti u Rusiji, Poljskoj i Republici Češkoj imale su osobito dobre temelje za stabilan opseg poslovanja i prihoda, dok su one isključivo izložene JIE-u te prisiljene na ponovnu uspostavu ravnoteže poslovanju u toj regiji zapale u velike poteškoće“, kaže Jovan Sikimić, analitičar RCB-a.

Prema mišljenju većine banaka, Mađarska i Rumunjska tržišta su s najvećim izazovima. No, nedavne političke i gospodarske promjene daju nadu da je ono najgore prošlo.

„To posebice vrijedi za bankarsko tržište Rumunjske, na kojemu se neke uspješnije banke već pripremaju za rast – to pokazuje prodaja Citibankova portfelja kredita kućanstava RBI-ju, odnosno najavljena prodaja RBS-ova poslovanja s građanstvom UniCreditu“, izjavio je Sikimić. Postupne promjene odnosa među konkurentima na području SIE-a (iz kojega izlaze manji igrači) dodatni su vjetar u leđa predanih igrača.

Pored velikih transakcija preuzimanja, koje su se zlokobno nadvijale nad banke još tijekom 2011. godine, analitičari RCB-a zamjećuju nekoliko manjih dezinvesticija. Naime, UniCredit je prodao kazahstansku ATF Grupu te smanjio većinski udio u najvećemu društvu u svojemu vlasništvu, Banci Pekao u Poljskoj. I Swedbank i Erste povukli su se iz poslovanja na ukrajinskomu tržištu.

Tagovi: bankarski sektor, povrat na kapital, krediti, RoE, UniCredit, Societe Generale, Erste, Raiffeisen, Intesa Sanpaolo
PROČITAJ I OVO
Brnjac: Premašili smo brojku od 200.000 turista u jednom danu
DOBRE VIJESTI
Brnjac: Premašili smo brojku od 200.000 turista u jednom danu
ZAGREB - Ministrica turizma Nikolina Brnjac na svojoj je Facebook stranici objavila koliko turista trenutno boravi u Hrvatskoj.
CROBEX blizu predpandemijske razine
OPTIMIZAM
CROBEX blizu predpandemijske razine
ANALIZA - Glavni indeks Zagrebačke burze danas bi ponovno mogao napasti razinu od 2000 bodova, iznad koje je posljednji puta bio u veljači 2020. godine.
Višnja Bijelić kupila 500 dionica AD Plastika
KUPNJA
Višnja Bijelić kupila 500 dionica AD Plastika
SOLIN - Članica Uprave AD Plastika Višnja Bijelić, temeljem trgovine na Zagrebačkoj burzi, stekla je dana 14. lipnja 2021. godine 500 dionica ADPL ukupne vrijednosti od 96.500 kuna, po prosječnoj cijeni od 193 kune.
Azijska tržišta: Stagnacija indeksa, investitori oprezni
OPREZ
Azijska tržišta: Stagnacija indeksa, investitori oprezni
ŠANGAJ - Na azijskim burzama u petak vlada oprez, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar dodatno ojačao nakon procjena čelnika Feda da bi kamate u SAD-u trebalo povećati već u 2023. godini.
Wall Street: S&P 500 blago pao, Nasdaq porastao
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 blago pao, Nasdaq porastao
NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks oslabio treći dan zaredom jer su ulagači i dalje pod dojmom poruka američke središnje banke, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući usponu tehnološkog sektora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE