GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rafinerija nafte: Neto dug deset puta veći od kapitala

Rafinerija nafte: Neto dug deset puta veći od kapitala
GUBICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2013 / 12:19
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, koja je u ruskom vlasništvu, posluje s velikim gubicima, a njena zaduženost deseterostruko premašuje vrijednost osnovnog kapitala, utvrdila je revizorska kuća "Deloitte".
U revizorskom izvješću, objavljenom na internetskim stranicama Banjalučke burze, "Deloitte" je konstatirao kako je bosanskobrodska rafinerija 2012. godinu zaključila s neto gubitkom u iznosu od 51 milijun i 774 tisuće konvertibilnih maraka (oko 26,5 milijuna eura), a njen akumulirani gubitak je bio veći od 455 milijuna konvertibilnih maraka (232 milijuna eura).

"Kratkokoročne obveze veće su od obrtne imovine (rafinerije) za 417 milijuna 723 tisuće i 869 KM (više od 213 milijuna eura), a neto zaduženost više je od deset puta veća od kapitala", stoji u izvješću.

"Deloitte" konstatira kako je u ovakvoj situaciji rafinerija u Bosanskom Brodu u cijelosti ovisna o matičnom ruskom investitoru "Njeftegazinkoru", koji se pak obvezao nastaviti financijsku potporu rafineriji tijekom 2013. godine.

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu u Bosni i Hercegovini posluje u sastavu grupacije "Nestro petrol", u kojoj je i rafinerija motornih ulja u Modriči te lanac benzinskih crpki.

Prema dostupnim informacijama i ta grupacija u cijelosti posluje s gubitkom pa je on samo u prvom tromjesečju ove godine iznosio nešto više od 12 milijuna eura.

Rafinerije u brodu i Modriči te benzinske crpke vlada Republike Srpske prodala je "Njeftegazinkoru" 2007. godine za 121 milijun eura.

Entiteska se vlada istodobno obvezala kako će iz proračuna izmiriti dugovanja dobavljačima svog naftnog sektora koja su do tada nastala, a procijenjena su na više od 100 milijuna eura.

Ugovorom o kupnji rafinerije u Bosanskom Brodu ruski se investitor obvezao i na osuvremenjivanje proizvodnih pogona, uključujući i zaštitu okoliša, no to je do sada ostvareno tek djelomice, a zagađenje zraka problem je koji i dalje muči šire područje uključujući i Slavonski Brod.

Tagovi: Rafinerija nafte, Deloitte, Njeftegazinkor, Optima Grupa, Nestro petrol
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi porasli, ohrabruju rezultati američkih kompanija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, ohrabruju rezultati američkih kompanija
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući ohrabrujućim gospodarskim pokazateljima i novim rekordima burzovnih indeksa na Wall Streetu.
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
RASPRODAJA
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
NEW YORK - Bitcoin se u nedjelju srušio više od dvanaest posto i pao na najnižu razinu u tri tjedna. Bio je to i najteži dnevni pad bitcoina u dva mjeseca.
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
PRODAJA
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
NEW YORK - Glavni izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong prodao je dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine.
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
PUTOVANJA
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
LONDON - Sjedinjene Američke Države, Gibraltar, Izrael i Island naći će se na 'zelenoj' listi osam zemalja ili teritorija koje britanska vlada planira označiti sigurnima za putovanja od 17. svibnja, prema istraživanju koje je naručio tamošnji sektor putovanja.
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE