GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rafinerija nafte: Gubitak u pola godine 24,5 miliona KM

Rafinerija nafte: Gubitak u pola godine 24,5 miliona KM
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2013 / 11:01
Autor: SEEbiz
BANJA LUKA - Rafinerija nafte u Brodu potonula je u neto gubitak u prvom polugodištu od 24,5 miliona KM, nakon što je istom periodu prethodne godine gubitak iznosio 9,0 miliona KM, pokazuje nekonsolidovani finansijski izvještaj kompanije.

U 2012. godini kompanija je imala gubitak od 51,7 miliona KM. U prvom polugodištu 2013. godine Rafinerija nafte Brod je ostvarila manje prihode od prodaje robe - 29,9 miliona KM u odnosu na 42,8 miliona KM u istom periodu prethodne godine. Poslovni rashodi su povećani budući da su iznosili 42,6 milioina KM, u odnosu na 40,6 miliona KM u istom periodu lani, a na njihovo povećanje najviše su uticali troškovi amortizacije.

Finansijski rashodi iznosili su 16,5 miliona KM i veći su nego u prvom polugodištu 2012. godine kada su iznosili 13,6 miliona KM, a odnose se na rashode kamata prema povezanim pravnim licima po osnovu kredita od 13,4 miliona KM dobijenih od matičnog preduzeća OAO Neftegazovaja Inovacionaja Korporacija, Moskva i preduzeća AO Zarubežnjeft Moskva.

Dugoročne obaveze preduzeća Poreskoj upravi RS sa 30. junom 2013. godine iznose ukupno 103,8 miliona KM, a odnose se na reprogramirane poreske obaveze za neizmireni porez na promet, kao i neizmirene poreze na doprinose na lična primanja. Dugoročne obaveze prema Vladi RS iznose 2,8 miliona KM, a riječ je o reprogramiranim beskamatnim obavezama za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta i komunalnu naknadu koju je Vlada RS u ime društva izmirila prema opštini Brod. Ukupne dugoročne oabveze Rafinerije nafte Brod iznose 602, 7 miliona KM.

Obaveze prema dobavljačima iznose 71,7 miliona KM, a kompanija ima politiku da ne izmiruje redovno oabveze prema povezanom društvu Optima Grupa Banjaluka. 

Tagovi: Rafinerija nafte, Zarubežnjeft
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi porasli, ohrabruju rezultati američkih kompanija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, ohrabruju rezultati američkih kompanija
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući ohrabrujućim gospodarskim pokazateljima i novim rekordima burzovnih indeksa na Wall Streetu.
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
RASPRODAJA
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
NEW YORK - Bitcoin se u nedjelju srušio više od dvanaest posto i pao na najnižu razinu u tri tjedna. Bio je to i najteži dnevni pad bitcoina u dva mjeseca.
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
PRODAJA
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
NEW YORK - Glavni izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong prodao je dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine.
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
PUTOVANJA
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
LONDON - Sjedinjene Američke Države, Gibraltar, Izrael i Island naći će se na 'zelenoj' listi osam zemalja ili teritorija koje britanska vlada planira označiti sigurnima za putovanja od 17. svibnja, prema istraživanju koje je naručio tamošnji sektor putovanja.
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE