GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rab: Knjižnice na otvorenom zaslugom Kocke

Rab: Knjižnice na otvorenom zaslugom Kocke
BOOKCROSSING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2015 / 21:35
Autor: SEEbiz / Rab danas
RAB - Volonteri rapske Udruge za djecu i mlade KOCKA opet su učinili aktivni iskorak u pokušaju mijenjanja rapske svakodnevice otvarajući jučer u atriju Kneževog dvora svoje prve pokretne knjižnice na otvorenom. Taj kreativni "ofsajd" u kojem mladi Kocke tvrdoglavo strše, ne mareći previše za tromost onih koji bi im trebali brže i efikasnije asistirati, ipak daje rezultate.
Nakon uvodnog obraćanja predsjednice i idejne začetnice Kristine Ribarić iz Udruge za djecu i mlade Kocka, na malenoj svečanosti održanoj u atriju „Kneževa dvora", na Rabu može otpočeti „Kocka bookcrossing". Šarene ormariće s policama Kockinih pokretnih knjižnica od 17. rujna možete pronaći na dva punkta; na ulazu u Knežev dvor i u loži u Šarengradu (PC Mali Palit). Stoga, dragi Rabljani i gosti Raba navalite na čitanje.

"Pravila" bookcrossinga su jednostavna, i mogu se pročitati na živopisno oslikanim policama, a glase: "Uzmi knjigu, pročitaj knjigu, ostavi knjigu, zamijeni knjigu". Kristina Ribarić je rekla i to da ideja o realizaciji knjižnice na otvorenom među članovima „Kocke" postoji već neko vrijeme, a do konačne realizacije došlo je zahvaljujući i velikoj pomoći volontera, pa su tako prve poklon knjige u Kocku stigle iz grada na Rječini. Značajnu pomoć pružila nam je, rekla je Kristina Ribarić, i Gradska knjižnica iz Samobora sa svojim kontaktima, a Rotary club Samobor s kojim ih je knjižnica spojila odradio je veliku humanitarnu akciju kojom su prikupili oko 1500 knjiga pristiglih na otok zahvaljujući Autoprijevozniku Štengl.

Zahvalila je Kristina u ime Kocke ostalim volonterima koji su pomogli svatko na svoj način: Vitomiru Maričiću koji je knjižnice izgradio, Krunoslavu Caru koji je pomagao, Jadranku Peraniću na alatima, Nikoli Gušćiću i Nikoli Kordiću na uskakanju kad je to zatrebalo, Marijani Mlacović na knjigama i volonterskom angažmanu, Montelektru i Silvanu Kureliću na pomoći oko nabave materijala,Sandri Perić i Petri Ribarić na oslikanim knjižnicama, Sari Ribarić i Grafickom studiju DM za naljepnice, "Konzumu" i tvrtki "Kiflić" za pomoć pri organizaciji otvorenja, te Gradu Rabu koji je za bookcrossing besplatno ustupio korištenje javnih površina, a i najavio daljnje partnerstvo u projektu koji im se čini korisnim i kvalitetnim za poticaj razvoju kulture čitanja na našem otoku, ali i kao dodatna ponuda na našim ulicama. Zbog prisutnosti većeg broja stranih gostiju i prijatelja, Kristinino je obraćanje simultano, ali i uz poneku originalnu dosjetku, na simpatičan način na engleski jezik prevodio Vitomir Maričić.

Složivši se s Kristininim riječima, kako ovaj način rada knjižnice na otvorenom nije konkurencija Gradskoj knjižnici, koja je, usput rečeno, zbog svoje lokacije na Gornjoj ulici nepristupačna osobama s invaliditetom, njezino je otvaranje pozdravio i dogradonačelnik Raba Denis Deželjin, kojem je pripala čast da ju službeno i otvori.

Foto: Rab danas

Tagovi: Rab, Kocka, knjižnice na otvorenom, Kristina Ribarić
PROČITAJ I OVO
Sezonci spašavaju hrvatski turizam
RADNE DOZVOLE
Sezonci spašavaju hrvatski turizam

ZAGREB - U ovoj godini izdana je 4.191 radna dozvola za sezonsko zapošljavanje, što se odnosi isključivo na radnike u turizmu i ugostiteljstvu te poljoprivredi, dok su lani u isto vrijeme bile odobrene tek 982 takve dozvole

Azijska tržišta: Rast indeksa, splasnula strahovanja od poteza Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa, splasnula strahovanja od poteza Feda
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su splasnula strahovanja da će američka središnja banka prebrzo povećati kamatne stope, dok je dolar oslabio.
Wall Street porastao, Nasdaq na rekordnoj razini
RAST
Wall Street porastao, Nasdaq na rekordnoj razini
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli, pri čemu je Nasdaq dosegnuo novu rekordnu razinu, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova.
Bitcoin prvi put u pet mjeseci pao ispod 30.000 dolara
KRIPTOVALUTE
Bitcoin prvi put u pet mjeseci pao ispod 30.000 dolara
NEW YORK - Vrijednost bitcoina danas je pala ispod 30.000 dolara, prvi put od kraja siječnja, i to je prva kriptovaluta koja je osjetila posljedice kineskih mjera za regulaciju tog decentraliziranog tržišta.
Dražba dijamanta daje dodatni vjetar u leđa bitcoinu
SKUPOCJENI DIJAMANT
Dražba dijamanta daje dodatni vjetar u leđa bitcoinu
NEW YORK - Rijedak dijamant u obliku kruške za koji se očekuje da će doseći do 15 milijuna dolara može se kupiti na aukciji sljedeći mjesec za kriptovalute, objavio je Sotheby’s u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE