GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Quaestus pregovara o preuzimanju Nexe Grupe?

Quaestus pregovara o preuzimanju Nexe Grupe?
SPEKULACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2011 / 10:55
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Tri mjeseca nakon što je plasirao rekordni iznos korporativnih obveznica i tako prikupio 120 milijuna eura kojima je refinancirao prijašnje dugove, Ivan Ergović, vlasnik Nexe grupe, ujedno predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, ubrzano traga za novim izvorima kapitala.
Nekoliko neimenovanih izvora kazalo je business.hr-u da Ergović pregovara o prodaji dijela tvrtke domaćim fondovima rizičnog kapitala, pri čemu se izričito kao mogući partneri i investitori spominju Quaestus fond Borislava Škegre i Nexus Private Equity fond, koji bi zajedno s državom možda ušli u vlasništvo našičke kompanije. Uprava Nexe grupe jučer je “oštro demantirala sve špekulacije o smanjenju vlasničkog udjela Ivana Ergovića u Nexeu” – grupaciji koja u svom vlasništvu ima 32 tvrtke u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Rumunjskoj sa 3500 zaposlenih.

Nije tajna da je Nexe pogođen krizom kao i sve tvrtke iz građevinskog sektora, a podaci kažu da su im i u prvih šest mjeseci ove godine prihodi smanjeni za četvrtinu.

Pitanje prodaje dijela vlasništva ili čak pojedinih tvrtki u sustavu Nexe već se pojavilo ove godine, kad je trebalo podmetnuti leđa da bi se u lipnju vratio dug koji stiže na naplatu, a potencirali su ga upravo banke i veliki vjerovnici Nexea. Ergović je bio jedan od agresivnijih poduzetnika, koji se do krize 2008. značajno širio i zaduživao. Zagrebačka banka okrenula mu je leđa, a u lipnju su mu pomogli Privredna banka Zagreb i Raiffeisen banka, koje su bile i najveći kupci ljetošnjeg izdanje obveznica.

Nexeu sada hitno treba kapital za financiranje tekućih obveza i premda ga u fondovima rizičnog kapitala ima, pitanje je hoće li ga i dobiti. Jedan od ulagača u Škegrinu Questus fondu kaže da se i taj fond mora kod poslovnih odluka čuvati mogućeg sukoba interesa jer je Nexe za zlatnih vremena bio jedan od osnivača Škegrina fonda.

www.vecernji.hr
Tagovi: Nexe Grupa, Ivan Ergović, Quaestus Private Equity, Borislav Škegro, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisen, ZSE:ZABA-R-A, ZSE:PBZ-R-A
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u ponedjeljak su kliznuli naniže, već drugi trgovinski dan zaredom te su tako na putu gubitka većeg od jedan posto od početka studenoga.
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
FOREX
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema najvažnijim svjetskim tržištima valutama na međunarodnim tržištima, nakon što je početni šok izazvan pojavom nove varijante koronavirusa splasnuo, a investitori čekaju nove smjernice.
PBZ Invest preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia
PROMJENE
PBZ Invest preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia
ZAGREB – PBZ Invest d.o.o., društvo za upravljanje investicijskim fondovima, od danas posluje pod imenom Eurizon Asset Management Croatia društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje investicijskim fondovima (skraćeno ime: Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.).
Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja
ANKETA
Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja
ZAGREB - Hrvatski građani u 2021. su prosječno turistički putovali 2,7 puta, što je manje od 3,4 putovanja u 2020., i pritom na putovanju trošili oko 8.000 kuna, za razliku od lanjskih 6.100, a zbog pandemije i lošijih financija većina ne planira i ne zna hoće li putovati ove zime, ali planira neko adventsko putovanje.
Britanija zbog omikrona sazvala hitni sastanak G7
G7
Britanija zbog omikrona sazvala hitni sastanak G7
LONDON - Zbog brzog širenja omikron varijante koronavirusa Velika Britanija je sazvala neplanirani sastanak ministara zdravstva G7 u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE