GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putnički brod oštećen i djelomično potopljen u nevremenu na Velom Brijunu

Putnički brod oštećen i djelomično potopljen u nevremenu na Velom Brijunu
NEVRIJEME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2023 / 16:50
Autor: SEEbiz
PULA - Lučka kapetanija Pula izvijestila je Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o tijeku očevida o uzrocima nesreće putničkog broda, koji je teško oštećen i djelomično potonuo na vezu, na otoku Veli Brijun.

Službenici Lučke kapetanije Pula dojavu o nesreći zaprimili su jutros, 27. ožujka u 07.25 sati od djelatnika Nacionalnog parka Brijuni, koji su javili o teškom oštećenju i djelomičnom potonuću putničkog broda „Brijunka“ tijekom boravka na vezu, na otoku Veli Brijun.

Očevidom na poziciji pomorske nesreće utvrđena je znatna materijalna šteta na putničkom brodu ”Brijunka”, duljine 17 metara u vlasništvu Javne ustanove Nacionalni park Brijuni, koji je tijekom boravka na vezu pretrpio kritična oštećenja pramca i lijeve strane trupa, uslijed djelovanja jakog vjetra i valova te je zbog naplavljivanja djelomično potonuo cijelom dužinom do razine palube.

Djelomično potopljeni putnički brod privezan je uz lijevi bok iza motornog broda Supin, također u vlasništvu NP Brijuni, a na kojemu je u krmenome dijelu također utvrđeno manje oštećenje, nastalo od udara broda „Brijunka“.

U spremnicima pogonskog goriva putničkog broda „Brijunka“ preostalo je oko 1000 litara plavog diesela, stoga je brod preventivno opasan plutajućim, samo-upijajućim branama. Nakon toga u dogovoru sa zapovjedništvom Javne vatrogasne postrojbe Pula, postavljena je i plivajuća zaštitna brana, dok će se na lokaciji nalaziti skimer, kao i ostala oprema za sprečavanje onečišćenja. Na poziciji potonuća nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, a plutajući dijelovi broda i brodske opreme izvađeni su na obalu.

Iz nadležnosti Lučke kapetanije Pula za putnički brod „Brijunka“ izrečena je zabrana plovidbe, a vlasniku je izdan nalog za vađenje broda.

Tagovi: Brijuni, Veliki Brijun, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE