GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putničke agencije očekuju bolje rezultate, ali ih muče regulativa i PDV

Putničke agencije očekuju bolje rezultate, ali ih muče regulativa i PDV
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2016 / 15:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Članice Udruženja putničkih agencija pri HGK očekuju da će ovu godinu završiti s 10 posto više noćenja turista koji su u Hrvatskoj koristili njihove usluge, te poručuju da još bolje rezultate koče zakonska regulativa, parafiskalni nameti i nova stopa PDV-a.
"Ove godine očekujemo bolji rezultat u incoming poslovanju (dolasci stranih turista u Hrvatsku posredstvom agencija) nego prošle godine, no i dalje nas koče pitanja legislative, pogotovo Zakon o pružanju usluga u turizmu po pitanju primjene Direktive EU o putovanjima u paket-aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima te transfera, posebnog postupka oporezivanja, a sve više i radna snaga", poručio je predsjednik Udruženja Boris Žgomba.

Naveo je i da je na nedavnoj polugodišnjoj skupštini Europskog udruženja putničkih agencija i touroperatora među najvažnijim temama bilo uvođenje Direktive EU o paket-aranžmanima u nacionalna zakonodavstva ocjenjujući da bi "najgore za hrvatske putničke agencije bilo da se Direktiva samo prevede i da se ne iskoristi prostor za prilagodbu ostavljen nacionalnim zakonodavstvima".

Stoga predlaže uspostavu hodograma aktivnosti koji će ostaviti dovoljno vremena za kvalitetnu raspravu i davanje prijedloga te oblikovanje radne skupine od pet članova iz Udruženja, koja će mjerodavno ministarstvo upoznati sa stajalištima agencija.

Za razliku od incominga, agencije iz kontinentalnog dijela Hrvatske, koje se bave outgoingom (odlascima domaćih turista u inozemstvo), po riječima Ivana Pukšara iz zagrebačkog Kompasa, bilježe znatno smanjenje putovanja u europske destinacije te na Bliski istok, i to između 30 i 50 posto manje.

"Razlog tome je najviše geopolitičke i sigurnosne prirode odnosno u u nizu raznih problema u zemljama poput Turske, Tunisa, Egipta, ali i Francuske i drugih, a prva stabilizacija ove godine s tim putovanjima vidljiva je u rujnu, no i dalje je teško očekivati brojke kakve smo imali prije svih zbivanja u tim zemljama", ističe Pukšar.

Iz tog Udruženja pri HGK napominju i da su putničke agencije rast ove godine imale i u području kongresnog turizma te korporativnih skupova.

Upozoravaju pak na probleme koje agencije imaju s reguliranjem transfera putnika, zbog čega ih brojne dobivaju kazne, iako sve, kako tvrde, rade regularno i prilažu svu potrebnu dokumentaciju kod inspekcijskog nadzora, pogotovo po pitanju transfera u kombijima te nelojalne konkurencije.

Osvrćući se na poreznu reformu, iz tog Udruženja ističu da nisu samo ugostitelji pogođeni mjerom povećanja stope PDV-a na ugostiteljske usluge, već da ona pogađa i putničke agencije, koje imaju unaprijed ugovorene usluge s ugovorenim cijenama u ugostiteljskim objektima, a i same na svoje usluge imaju PDV od 25 posto.

"Agencijama je važno i rješavanje pitanja HRT pretplate koju moraju plaćati mjesečno za svako vozilo te je stoga stajalište više udruženja pri HGK kojih se tiče ova problematika da se HRT pretplata treba plaćati samo jednom godišnje u iznosu od 80 kuna budući je većina njihovih vozila u međunarodnom, a ne nacionalnom prijevozu, zbog čega ni ne koriste usluge HRT-a ", navode iz Udruženja putničkih agencija pri HGK.
Tagovi: hrvatski turizam, Udruga hrvatskih putničkih agencija, Boris Žgomba, Ivan Pukšar, Kompas
PROČITAJ I OVO
Višnja Bijelić kupila 500 dionica AD Plastika
KUPNJA
Višnja Bijelić kupila 500 dionica AD Plastika
SOLIN - Članica Uprave AD Plastika Višnja Bijelić, temeljem trgovine na Zagrebačkoj burzi, stekla je dana 14. lipnja 2021. godine 500 dionica ADPL ukupne vrijednosti od 96.500 kuna, po prosječnoj cijeni od 193 kune.
Azijska tržišta: Stagnacija indeksa, investitori oprezni
OPREZ
Azijska tržišta: Stagnacija indeksa, investitori oprezni
ŠANGAJ - Na azijskim burzama u petak vlada oprez, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar dodatno ojačao nakon procjena čelnika Feda da bi kamate u SAD-u trebalo povećati već u 2023. godini.
Wall Street: S&P 500 blago pao, Nasdaq porastao
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 blago pao, Nasdaq porastao
NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks oslabio treći dan zaredom jer su ulagači i dalje pod dojmom poruka američke središnje banke, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući usponu tehnološkog sektora.
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
BEOGRAD - Pad indeksa i prometa obeležili su trgovački dan na Beogradskoj berzi. Ukupan promet na trgovanju potonuo je na približno 3,7 miliona dinara (31 hiljada evra).
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak je Crobex indeks blago ojačao, ostvarivši dobitak treći dan zaredom, uz i dalje skroman promet, a u fokusu investitora bile su dionice Maistre i Atlantske plovidbe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE