GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putnici zaobilaze letove u istočnu Europu

Putnici zaobilaze letove u istočnu Europu
LETOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2022 / 19:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je u prvom tjednu 23-postotni pad rezervacija letova unutar Europe, a najviše je potonula potražnja za letovima u istočnu Europu, objavila je u četvrtak tvrtka za podatke o putovanjima ForwardKeys.

Podaci uspoređuju rezervacije od 24. veljače do 2. ožujka onima u tjednu prije ruske invazije na Ukrajinu i prvi su pokazatelj njezinog utjecaja na sklonost potrošača putovanjima, konstatira Reuters.

Kada se isključe Ukrajina i Moldova koje su zatvorile svoj zračni prostor, te Rusija i Bjelorusija koje su isključene s popisa odredišta i obilježene upozorenjem o upitnoj sigurnosti, najveći pad rezervacija bilježile su zemlje najbliže sukobu.

Najveći pad bilježila je tako istočna Europa, utvrdio je Forward Keys, dodavši da su rezervacije letova u Bugarsku, Hrvatsku, Estoniju, Gruziju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Slovačku i Sloveniju pale od 30 do 50 posto.

Ostale europske zemlje, uz izuzetak Belgije, Islanda i Srbije, bilježile su pad rezervacija u rasponu od deset do 30 posto.

U Belgiji, Islandu i Srbiji pad je bio jednoznamenkast.

Sigurniji zapad

Ruska invazija na Ukrajinu zaustavila je oporavak rezervacija koji je počeo u siječnju nakon što je broj zaraženih omikron sojem koronavirusa u mnogim zemljama dosegnuo vrhunac, zaključio je potpredsjednik Forward Keysa Olivier Ponti.

Njezin pak utjecaj na transatlantska putovanja i odredišta u zapadnoj Europi zasad nije tako loš kao što se Ponti pribojavao.

Rezervacije Amerikanaca za putovanja u Europu pale su 13 posto.

"Stanovnici Sjeverne Amerike razlikuju rat u Ukrajini od rata u Europi i čini se da ostatak Europe zasada smatraju relativno sigurnima", zaključuje Ponti u priopćenju.

Srbija ruski izlaz u svijet

Rusija je tijekom pandemije spadala među svjetska tržišta s najboljem rezultatima, a invazija na Ukrajinu blokirala je njezine veze sa svijetom i prepolovila rezevacije u domaćem zračnom prometu, utvrdio je ForwardKeys.

Rusiji je sada preostao samo europski zračni koridor preko Srbije i u tjednu nakon invazije izdano je oko 60 posto više avionskih karata nego u cijelom siječnju.

U istom je razdoblju krajnje odredište 40 posto transfera preko Srbije bila Crna Gora, a ostala uključuju Cipar, Francusku, Švicarsku i Italiju.

"U oči upada brzina kojom se Srbija prometnula u vrata za putovanja između Rusije i Europe", primjećuje Ponti.

"No, globalna politička i ekonomska kriza tek je počela i putovanja će nedvojbeno odrediti tok rata i utjecaj sankcija", dodaje.

Tagovi: Vladimir Putin, Rusija, Ukrajina, ForwardKeys, Aerodrom Nikola Tesla
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE