GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin kaže da je spreman razgovarati o nastavku isporuke ukrajinskog žita

Putin kaže da je spreman razgovarati o nastavku isporuke ukrajinskog žita
ŽITO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2022 / 17:12
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je u telefonskom razgovoru rekao francuskom predsjedniku Macronu i njemačkom kancelaru Scholzu da je Rusija spremna razgovarati o načinima koji bi Ukrajini omogućili nastavak isporuke žita iz crnomorskih luka, objavio je Kremlj.

Rusija i Ukrajina proizvode gotovo trećinu globalnih zaliha pšenice. Istodobno je Rusija ključan svjetski izvoznik gnojiva, a Ukrajina glavni izvoznik kukuruza i suncokretova ulja.

"Rusija je spremna pomoći u pronalasku opcija za nastavak nesmetanog izvoza žitarica, uključujući i izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka", objavio je Kremlj.

U priopćenju stoji i da je Putin kazao francuskome predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu da je Rusija spremna povećati izvoz gnojiva i poljoprivrednih proizvoda, ako joj se ukinu sankcije.

Taj je zahtjev postavio u razgovorima koje je posljednjih dana vodio s talijanskim i austrijskim čelnicima.

Ukrajina i zapadne zemlje optužile su Rusiju da je prehrambenu krizu, potaknutu njezinom invazijom na Ukrajinu, upotrijebila kao oružje, zbog čega su znatno porasle cijene žitarica, jestivog ulja, goriva i gnojiva.

Službena Moskva je za takvo stanje okrivila zapadne sankcije uvedene protiv Rusije, kao i postavljanje mina u ukrajinskim lukama.

Kremlj je objavio da je Putin izjavio kako je Rusija spremna za nastavak pregovora s Ukrajinom.

"Posebna pozornost posvećena je statusu pregovora, koji su zamrznuti zbog Kijeva. Predsjednik Vladimir Putin potvrdio je otvorenost ruske strane za nastavak dijaloga", stoji u priopćenju.

Tagovi: Vladimir Putin, ukrajinsko žito, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE